:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 1/2011


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 1. ovogodišnje izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o novim projektima Tehnološkog parka Varaždin, njegovoj promociji kroz objave u renomiranim časopisima i kroz posjete uglednih državnika te aktivnostima kreativaca iz Centra kreativnih industrija. Vijesti s FOI-a donose nove diplomante i nove razmjene iskustava.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin posjetio Tehnološki park

Održane promocije studenata FOI-a

Predstavljena Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva „EntrepreneurSHEp Croatia“

Druga razmjena vještina

Rotary Club Varaždin predstavio ovogodišnju Nagradu za izvrsnost

“Education USA Tour“ i na FOI-u

Studenti novinarstva u zimskoj školi

Početak nastave za 5. generaciju studenata upisanih na poslijediplomski specijalistički studij Menadžment poslovnih sustava na FOI-u

“Education USA Tour“ i na FOI-u

Kreativni vikend u VaraždinuMinistar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin posjetio Tehnološki park

Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin posjetio je Tehnološki park Varaždin kako bi se upoznao s dostignućima vezanim uz transfer novih tehnologija te funkcioniranje tehnoloških parkova i korištenja novca iz fondova EU-a
'Vidjeli smo vrlo uspješni model povezivanja znanosti, visokog školstva i gospodarstva, ali i odličan primjer korištenja pretpristupnih fondova Europske unije', istaknuo je nakon posjete srbijanski ministar koji je u Vladi Republike Srbije zadužen za razvoj jedinica lokalne samouprave.
Tijekom obilaska varaždinskog Tehnološkog parka pomoćnik direktora TP Karlo Kukec upoznao je ministra Ugljanina s iskustvima u razvoju inovativnih tvrtki koje se u njemu nalaze u procesu inkubacije. Gosti iz Srbije posebno su bili impresionirani tehnologijama koje tvrtke razvijaju, ali i činjenicom da je cijeli projekt parka ustrojen po modelu samoodrživosti, po čemu je Tehnološki park Varaždin jedinstveni primjer u našoj zemlji
'Riječ je o primjeru dobre prakse u razvoju tehnoloških parkova. Posjet je bio prilika i za razmjenu iskustava koja bi nam trebala omogućiti da na temelju zajedničkog interesa započnemo i zajedničke projekte, ne samo u gospodarstvu, zapošljavanju mladih i transferu tehnologija, nego i u ekologiji i drugim područjima gospodarstva, a koje bi mogli financirati solidarno, odnosno iz fondova EU-a', rekao je ministar Ugljanin koji je u Varaždin stigao iz Slovenije, gdje je bio nazočan na konferenciji o korištenju pretpristupnih fondova EU-a za razvoj nerazvijenih općina i regija. 

Povratak na vrhOdržane promocije studenata FOI-a

U Koncertnoj dvorani HNK August Cesarec Varaždin u petak, 21. siječnja 2011., održane su  promocije studenata Fakulteta organizacije i informatike Varaždin. Ukupno je promovirano 404 studenata.
Promovirani su studenti dvogodišnjeg studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju koji su stekli zvanje informatičar (72 promoventa) i  stručnog trogodišnjeg studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju koji su stekli zvanje stručnog prvostupnika (baccalaureus) poslovne informatike (93 promoventa). Promocije stručnog trogodišnjeg studija PITUP održane su po prvi puta.
U poslijepodnevnim satima dodijeljene su diplome studentima dodiplomskog Informacijskog studija koji su stekli zvanje diplomirani informatičar (239 promovenata). Promocije toga stupnja studija održale su se posljednji puta.

Povratak na vrhPredstavljena Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva „EntrepreneurSHEp Croatia“

Projekt Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva „EntrepreneurSHEp Croatia“ predstavljen je 1. veljače u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore. Projekt se realizira u okviru programa CIP – Programa Unije za konkurentnost i inovacije – potprograma CIP EIP, koji će trajati 24 mjeseca. Koordinator projekta je Hrvatska gospodarska komora, a partneri su Tera Tehnopolis d.o.o iz Osijeka, Tehnološki park Varaždin – TPV i Visoka škola za ekonomiju poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba. Na skupu je predstavljeno svih 30 hrvatskih ambasadorica poduzetništva iz pet regija.
Cilj je projekta uspostaviti mrežu ambasadorica u Hrvatskoj koja će poticati žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke, podizati svijest o poduzetništvu žena te pomoći u podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja, postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja. Ambasador ženskog poduzetništva je ženska ili muška osoba koja se već afirmirala u poduzetničkom sektoru. Ambasadorice su izabrane na nacionalnoj razini među uspješnim poslovnim ženama. Zadaci su promicanje poduzetništva kod žena govorom pred grupama u školama, fakultetima, drugim društvenim skupinama i medijima, aktivnim sudjelovanjem na konferencijama, radionicama te javnim događajima, povezivanje s europskim ambasadoricama te razmjena iskustva i dobre prakse. U Hrvatskoj je ukupno izabrano 30 ambasadorica iz pet regija. Prvih 10 odabranih ambasadorica sudjelovalo je lani na konferenciji u Bruxellesu.
Planirano je održavanje 10 inspiracijskih seminara, pet „follow-up“ radionica, izbor najperspektivnije žene u svakoj regiji kojoj će se pružiti dodatna potpora, kroz radionice se namjerava dovesti zainteresirane žene na razinu pokretanja njihove vlastite tvrtke, a tri od njih će imati mogućnost postati nove ambasadorice koje će nastaviti nadahnjivati druge perspektivne žene poduzetnice i nakon završetka projekta. Ciljane su grupe nezaposlene žene, žene koje prvi put traže posao te mlade žene koje su upravo završile svoje obrazovanje.

Povratak na vrhDruga razmjena vještina

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin održana je druga Razmjena vještina. Razmjena vještina je neformalno okupljanje ljudi zainteresiranih za određenu tematiku kao što su računala, informatika, otvoreni kod i slobodni software, gnu/linux, programiranje, baze podataka i sl. gdje prisutni prezentiraju neku određenu tematiku koju žele podijeliti s drugima. Posjetitelji smatraju kako je ovakva ideja razmjene vještina odlična i kako je to nešto što nedostaje fakultetima i studentima da upotpune svoje znanje. Kažu da je vrlo zanimljivo slušati predavače koji se trude na maštovit, humorističan, ali i ozbiljan način prikazati probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
Sljedeća Razmjena vještina održat će se 11. veljače 2011. (petak) u 19 sati u Caffe baru Info Club (u podrumu FOI-a). Teme koje će se prezentirati su sljedeće:
•    Markus Schatten (FOI) - Analiza društvenih mreža u deduktivnim jezicima
•   Milivoj Mimi Kuhar (Blender.hr) - Blender - 3D alat velikih mogućnosti (prezentacija, mogućnosti primjene)
•    Jasna Benčić (FOI) Blender i MakeHuman (what's learned so far?)
•    Željko Šmaguc - Done in 1.2k seconds - Izrada Android aplikacije za 20 minuta.
Svi ste pozvani!

Povratak na vrhRotary Club Varaždin predstavio ovogodišnju Nagradu za izvrsnost

Na konferenciji za novinare u Tehnološkom parku Varaždin Rotary Club Varaždin predstavio je u srijedu, 26. siječnja, ovogodišnju Nagradu za izvrsnost, nagradu kojom već osmu godinu varaždinski rotarijanci nagrađuju najizvrsnije učenike, studente i mlade stručnjake.
- Nagradom za izvrsnost nastojimo ne samo nagraditi najizvrsnije mlade ljude u našoj zajednici, već želimo promijeniti odnos u našem društvu prema znanju i stručnosti. Ove smo godine Nagradu osuvremenili i proširili, želeći u ovom projektu dobiti i partnere koji su zainteresirani za izvrsnost, prije svega obrazovne institucije – naglasio je na konferenciji za novinare predsjednik Rotary Cluba Varaždin Tomislav Cvetko.
Godišnja nagrada za izvrsnost ove će godine biti dodijeljena u četiri kategorije – poslijediplomskoj, prvostupanjskoj i diplomskoj, te srednjoškolskoj, ali i u posebnoj kategoriji u kojoj će se nagraditi posebno vrijedna postignuća mladih ljudi. Ukupni fond Nagrade za izvrsnost iznosi 40 tisuća kuna.
- Za razliku od ranijih godina kada je radove ocjenjivalo klupsko povjerenstvo, ove će godine evaluaciju raditi partnerske institucije, kojima smo dali mogućnost da sami odaberu i Rotary Clubu Varaždin predlože svoje najizvrsnije učenike, studente i poslijediplomante – rekao je član Upravnog odbora Rotary Cluba Varaždin mr. sc. Andrija Petrović.
Član Uprave Nagrade za izvrsnost dr. sc. Miroslav Benko najavio je raspis javnog poziva za dodjelu Nagrade za izvrsnost, istaknuvši kako pravo na nagradu imaju učenici srednjih škola, studenti, završeni prvostupnici i diplomanti, odnosno, završeni magistri ili doktori znanosti koji su u kalendarskoj godini 2010. obranili završni ili diplomski rad, magisterij ili doktorat, odnosno, učenici srednjih škola koji su školovanje završili u 2010. godini.
Javni će poziv Rotary Cluba Varaždin biti otvoren do 28. veljače, a svečanost dodjele Nagrade za izvrsnost bit će organiziran 11. svibnja.

Povratak na vrh“Education USA Tour“ i na FOI-u

Američko veleposlanstvo u Zagrebu je 28. siječnja 2011. na Fakulteta organizacije i informatike Varaždin održalo događanje za sve one koji žele saznati više o mogućnostima studiranja, ljetnog radnog iskustva te kraćih radnih i studijskih programa u SAD-u.
Na ovom događanju posjetitelji su mogli saznati više o američkim sveučilištima, o tome kako mogu provesti ljeto radeći u SAD-u, kako se prijaviti na au pair programe, srednjoškolsku razmjenu studenata, internship i tranee programe, te o procesu dobivanja potrebnih viza. Svoje usluge i programe sudionicima su predstavili Američko veleposlanstvo u Zagrebu (Odjel za vize), Institut za razvoj obrazovanja (IRO), Camp Counselors USA (CCUSA), BHV Education, BUNAC i Forum za slobodu odgoja (FSO).

Povratak na vrhStudenti novinarstva u zimskoj školi

Mehun: Sada je vrijeme za ulaganje u PR
Znamo ga kao bivšeg novinara i urednika čakovečkog i varaždinskog dopisništva Hrvatske radio-televizije, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova i glasnogovornika Vlade. Zlatko Mehun je po odlasku s posljednje dužnosti u Vladi ostao raditi u sektoru koji je srodan svemu što je dosad radio. Osim konzultativnih poslova u polju političkog i gospodarskog marketinga, Mehun je okrenuti i izdavaštvu te obrazovanju novinara i osoba koje se bave odnosima s javnošću.
Tako je u Tehnološkom parku u Varaždinu uspostavio suradnju koja je ovih dana rezultirala seminarom Zimska škola novinarstva i odnosa s javnošću - sličnosti i razlike za studente završnih godina studija novinarska, odnosa s javnošću i medijske kulture. Polazili su ga studenti iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te u dva dana usvojili niz praktičnih znanja i vještina.
Uz Zlatka Mehuna predavači su bili prof.dr.sc. Ivan Tanta s Visoke novinarske škole VERN, novinar Igor Čolaković i pomoćnik urednika Vjesnika Jurica Kerbler. Govorili su na teme: E-Novinarstvo, Novinarstvo i PR: dvije teme ili jedna tehnika?, Suštinske sličnosti i razlike dvije profesija i Problemi u suradnji novinara i PR-ovaca.
Mreža novinara i nositelja medijske kulture
Cilj seminara i radionica bio je privući talentirane studente koji imaju ambiciju, ali i prirođene sklonosti ovom poslu, postati dijelom perspektivne mreže budućih novinara i nositelja medijske kulture u zemlji.
- Želja nam je također bila pružiti studentima dodatna znanja o novinarstvu i odnosima s javnošću s posebnim osvrtom na praktična iskustva te saznati njihove potrebe kako bismo kvalitetnije organizirali buduće edukacije - ističe Zlatko Mehun za portal cakoveconline.com.
Ova specijalizirana edukacija bila je besplatna, a studentima je omogućila susret s osobama koje u struci uživaju ugled i kredibilitet. U drugom danu seminara održana je radionica, tematski trening, sa studijom slučaja. Na određenu temu koja je predstavljala događaj od društveno-političkog značaja, studenti su u dvije grupe - novinari i PR-ovci - odradili svoj dio posla.
- Grupa novinara i grupa odnosa s javnošću je iz svojih perspektiva obradila temu radionice. Interakcija na radionicama daje temelje usvajanju profesionalnih, prije svega komunikacijskih, vještina potrebnih za obavljanje ovih poslova. Ugodno sam iznenađen činjenicom da su studenti prepoznali kako naše društvo još uvijek nije posve svjesno potrebe za ulaganjem u službe odnosa s javnošću. To se osobito odnosi na gospodarstvo, dakle tvrtke koje gotovo uopće ne pokazuju naklonost PR-u, a on ne podrazumijeva tek propagandne poruke koje su kap u marketinškom moru. To je višeslojan, kompleksan posao koji obuhvaća segmente od istraživanja tržišta preko reklame do stvaranja javnog mišljenja i vrednovanja povratnih informacija. Za gradnju ugleda, imidža pouzdanosti i vjerodostojnosti te cijelog niza kvalitativnih obilježja jednog poslovnog ili općenito društvenog subjekta, potrebna je educirana, uravnotežena, višeslojna PR služba. To je delikatan posao o kojem će se kod nas još više govoriti - kaže Mehun.

Povratak na vrhPočetak nastave za 5. generaciju studenata upisanih na poslijediplomski specijalistički studij Menadžment poslovnih sustava na FOI-u

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu 14. siječnja 2011. godine započela je nastava za petu generaciju studenata upisanih na poslijediplomski specijalistički studij Menadžment poslovnih sustava. Voditelj studija je prof.dr.sc. Tihomir Hunjak koji se na početku studija prigodno obratio studentima, a potom im održao prvo predavanje. Poslijediplomski specijalistički studij MPS namijenjen je svima koji žele steći nova znanja iz područja vođenja i upravljanja suvremenim poslovnim sustavima, svima koji žele razumjeti međusobne veze organizacije, poslovanja, menadžmenta i utjecaja suvremenih ICT, a stečena znanja primijeniti u rješavanju poslovnih problema. Nastavni program studija prilagođen je potrebama praćenja aktualnog razvoja suvremenih menadžerskih tehnika u upravljanju poduzećima. U izvođenju nastavnog programa sudjeluju ugledni hrvatski stručnjaci koji su svojim znanjem i iskustvom na raspolaganju studentima sve do izrade završnog specijalističkog rada.
Studij traje 3 semestra, a završetkom studija stječe se 90 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni/a specijalist/ica menadžmenta poslovnih sustava, odn. skraćenim nazivom univ.spec.oecc menadžmenta poslovnih sustava.
Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin izvode se 3 specijalistička poslijediplomska studija: (1) Menadžment poslovnih sustava (voditelj studija je prof.dr.sc. Tihomir Hunjak) (2) Inženjerstvo i reinženjerstvo organizacija informacijskog doba (voditelj studija je prof.dr.sc. Josip Brumec) i (3) Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava (voditelj studija je prof.dr.sc. Željko Hutinski). Do sada je studije uspješno završilo 25 studenata te tako steklo titulu specijalista struke. 

Povratak na vrhTehnološki park Varaždin prezentiran u European Times

Članak o Tehnološkom parku Varaždin objavljen je u novom izdanju European Times. European Times je nezavisna medijska agencija koja je specijalizirana za promotivne časopise o različitim zemljama i regijama svijeta.
European Times doseže blizu pola milijuna donositelja odluka i opinion-makera iz najboljih poduzeća u Europi, kao i parlamentaraca Europske unije.
Jednostavno rečeno, European Times je most između europskih poduzetnika i političkih ličnosti i ostatka poslovnog svijeta. Njihov je cilj pružiti up-to-date informacije o poslovnim mogućnostima i najnovijim događanjima širom svijeta.
European Times ima široku distributivnu mrežu, posebno cilja na poslovne čitatelje koji imaju utjecaj na puls industrije.
Link na izdanje: http://www.european-times.com/wp-content/uploads/ept_croatia2.pdf

Povratak na vrhKreativni vikend u Varaždinu

Sve zainteresirane koji se žele okušati u neobičnom, zanimljivom, edukativnom i ...nadasve zabavnom projektu, pozivamo na Kreativni vikend.
U četiri dana održat će se pravi mali festival kreativnosti u duhu Valentinova kroz niz edukativnih, ekoloških i maštovitih kreativnih radionica.
Darujte voljene unatoč recesiji i naučite mnoštvo tehnika.
Radionice kreativnih vikenda održavaju se:
12. i 13. veljače 2011. u prostorijama udruge Era slobodnih ruku, Centar kreativnih industrija, P. Miškine 39
Cijena svake radionice je 100 kn, sav potreban materijal je osiguran dok napravljene uratke polaznici nose sa sobom.
Prijave za radionice primamo na 091.24.55.552 ili eraslobodnihruku@gmail.comSee More
Pozvani ste na Kreativni vikend u Varaždinu 12. i 13. veljače 2011. :) Na raznim radionicama naučit ćete tehniku mokrog i suhog filcanja prirodnom i obojanom ovčjom vunom, scrapbooking, decoupage, crackle, kaširanje, oslikavanje raznim bojama od akrilnih do boja za porculan. Dat ćemo Vam ideje kako da sitnice koje svatko od nas ima kod kuće, iskoristite i od njih napravite pravo malo remek djelo kojim ćete razveseliti sebe ili svoje najmilije.

Povratak na vrh


Copyright 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.