:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 2/2011


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 2. ovogodišnje izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o novim odobrenim projektima Tehnološkog parka Varaždin i priznanjima njegovih klijenata te predstojećim aktivnostima kreativaca iz Centra kreativnih industrija. Vijesti s FOI-a donose izvještaj s prvog Scibara i hvale vrijedne aktivnosti studenata.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Prihvaćeno šest "varaždinskih" projekata ukupne vrijednosti tri milijuna eura

U sklopu projekta FIDIBE izrađena analiza najbolje prakse

Kreativci u ULUPUH

Izgubljeni grad

Volontiranje studenata FOI-a u Županijskom obiteljskom centru

PoC-ovcima zlatne kune

Odabrano 25 projekata za sufinanciranje u visini od 4,8 milijuna kuna

Inicijativa za osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekataPrihvaćeno šest "varaždinskih" projekata ukupne vrijednosti tri milijuna eura

Tijekom veljače je, u sklopu pretpristupnog programa Europske unije IPA CBC SI - HR, prihvaćeno ukupno šest projekata u kojima sudjeluju ustanove i udruge s područja Grada Varaždina.
Riječ je o projektima ukupne vrijednosti od oko 3 milijuna eura, za koje još uvijek nisu potpisani ugovori, ali su u tijeku pregovori oko načina financiranja. U tri od spomenutih šest projekata, kao projektni partner sudjeluje Tehnološki park Varaždin, a radi se o programima pod projektnim nazivima FIDES, INTERINO i SOCPOD, koji se odnose na prekograničnu suradnju institucija iz Slovenije i Hrvatske. U projektu FIDES je kao partner uključen i varaždinski Fakultet organizacije i informatike. Grad Varaždin i varaždinska Udruga za zaštitu i unapređenje čovjekovog okoliša "Franjo Košćec" sudjeluju u programu koji se odnosi na razvoj volonterstva, Udruga mladih VUK uključena je u program promicanja pogranične suradnje i novih medijskih kultura, dok je varaždinsko Društvo Naša djeca partner u programu kojem je nositelj Savez društava Naša djeca Hrvatske, a koji se odnosi na provedbu programa za najmlađe.

Povratak na vrhU sklopu projekta FIDIBE izrađena analiza najbolje prakse

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - BICRO izradio je studiju slučaja inovativnih poslovnih inkubatora u Hrvatskoj s fokusom na Tehnološki park Varaždin.
Brošura „Analiza najbolje prakse inovativnih poslovnih inkubatora u Hrvatskoj – Studija slučaja Tehnološkog parka Varaždin“ se može preuzeti u pdf formatu ovdje.
Priručnik s pratećim analizama će se uskoro moći besplatno preuzeti elektroničkim putem (www.fidibe.com) ili na DVD/CD mediju. Sadržaj će biti interaktivan, a uz međunarodnu inačicu na engleskom jeziku svi će materijali biti dostupni i na matičnim jezicima zemalja u sklopu projekta FIDIBE: talijanskom, mađarskom, slovenskom, hrvatskom, grčkom, slovačkom i rumunjskom.

Povratak na vrhKreativci u ULUPUH

Tehnološki park Varaždin pokrenuo je inicijativu prijema stanara Centra kreativnih industrija u Hrvatsku udrugu likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti (ULUPUH).
ULUPUH je nevladina, neprofitna strukovna organizacija osnovana 1886. godine kao Društvo za umjetnost i obrt, a od 1998. godine registrirana je kao Hrvatska udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti - ULUPUH.
Ciljevi ULUPUH-a su razvijanje i stimuliranje hrvatske primijenjene umjetnosti, unapređivanje i zaštita slobode likovnog stvaralaštva i primjereno valoriziranje hrvatske primijenjene umjetnosti, zaštita djela primijenjenih umjetnosti i autorskih prava svojih članova, osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj, unapređenje suradnje s ostalim udruženjima umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu, posebno na zaštiti slobode umjetničkog stvaranja, autorskih prava, zaštiti moralnog integriteta umjetnika, te socijalna zaštita umjetnika.
S ciljem savjetovanja svakog pojedinog stanara u nastojanju da postane članom ULUPUH-a i drugih strukovnih udruženja iz područja njegovog interesa i rada, tj. da ispuni uvjete za članstvo u tim udrugama dogovorena je suradnja s poznatim varaždinskim slikarom Željkom Prstecom. Uz savjetodavni rad sudjelovat će i na povezivanju stanara s institucijama i udrugama iz područja interesa stanara, te potencijalnim naručiteljima njihovih radova kao i na dovođenju kustosa pojedinih muzeja i eminentnih kritičara radi upoznavanja s radom stanara CKI i objektivnog sagledavanja kvalitete njihovih radova.

Povratak na vrhIzgubljeni grad

Tema prvog SciBara u ovoj godini bila je „Izgubljeni grad“, a gost predavač bio je gospodin Miroslav Klemm. Premda podrijetlom Zagrebčanin, gospodin Klemm gotovo je cijeli svoj život radni vijek proveo u Gradskom muzeju Varaždin te tako prikupio mnoštvo starih fotografija grada. Predavanje „Izgubljeni grad“ ustvari je vraćanje u prošlost Varaždina, isticanje njegovih ljepota i skladnosti te osvrt na zadiranje u taj sklad nepotrebnim i neskladnim građevinskim intervencijama. Premda svakodnevno prolazimo njegovim trgovima i ulicama, rijetko ili gotovo nikada zagledamo se oko sebe i upitamo kako je Varaždin izgledao nekada...i kakav bi prizor imao da smo na ovim istim ulicama i trgovima prolazili početkom prošlog stoljeća. Predavanje „Izgubljeni grad“ dalo nam je upravu tu sliku, sliku prošlosti.

Povratak na vrhVolontiranje studenata FOI-a u Županijskom obiteljskom centru

Studenti Fakulteta organizacije i informatike Varaždin uključili su se kao volonteri u projekt „Pomoć u učenju“ koji provodi Županijski obiteljski centar. Projekt je namijenjen djeci polaznicima V. osnovne škole Varaždin, a cilj projekta je pomoć djeci u učenju, socijalizacija djece, razvijanje kulturnih i socijalnih vještina, poticanje komunikacije, susretanje djece s „novim“ stvarima, pružanje potpore djeci, stjecanje novih prijatelja te jačanje samopouzdanja kod djece.
Projekt će trajati do kraja šk.god. 2010./2011., a planira se produženje i u idućoj školskoj godini. Studenti volonteri će dobiti Potvrdu o završenoj edukaciji te Potvrdu o volontiranju, koje mogu priložiti kao dio životopisa prilikom traženja budućeg zaposlenja. 

Povratak na vrhPoC-ovcima zlatne kune

Hrvatska gospodarska komora osamnaestu godinu zaredom dodijelila je nagrade Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama i pojedincima. Zlatnu kunu za izvrsnost poslovanja u 2010. godini u kategoriji malih tvrtki dobila je tvrtka Altpro iz Zagreba. Tvrtka Altpro jedan je od devetero korisnika koji su posredstvom Tehnološkog parka Varaždin kao Prepoznatog centra za provedbu PoC programa dobili bespovratna sredstva za financiranje svojih inovativnih projekata u drugom krugu programa. Sa svojim projektom „Detektor nailaska vlaka TDR14“ tvrtka Altpro dokazuje svoju konkurentnost na globalnom tržištu i održava prisustvo svojih proizvoda na šest kontinenata.
Zlatna kuna za inovaciju pripala je dipl.ing.Nebojši Boškoviću iz tvrtke Banko. Ona je jedan od osmero korisnika koji su preko Tehnološkog parka Varaždin došli do bespovratnih sredstava u prvom krugu programa PoC i uspješno završili svoj projekt. Banko pneumatska brusilica daje veću snagu u odnosu na brusilice istih dimenzija pogonskog stroja. U prednosti Banko pneumatske brusilice mogu se ubrojiti i sljedeće karakteristike: nema zahtjeva za podmazivanjem i nema onečišćenja radnog komada što omogućava proizvodnju bez zagađenja okoline; manje vibracije uslijed rada na odgovarajućoj brzini brusnoga materijala; konkurentna cijena proizvoda, veća energetska učinkovitost te novi, kvalitetniji ergonomski dizajn za manji umor operatera i lakšu kontrolu prilikom rada s pneumatskom brusilicom.

Povratak na vrhOdabrano 25 projekata za sufinanciranje u visini od 4,8 milijuna kuna

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO nakon zaprimljenih 85 prijava u drugom krugu u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut početkom svibnja, proveo je postupak evaluacije prijavljenih projekata. Evaluacijski odbori po područjima sastavljeni od neovisnih stručnjaka donijeli su preporuke o sufinanciranju za 25 projekata u visini od preko 4,8 milijuna kuna. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosi gotovo 8 milijuna kuna od čega privatni sektor treba uložiti 3  milijuna kuna u projekte.
Najveći broj projekata je iz područja digitalne tehnologije i ICT-a, te energetike (40%), zatim s po 16% udjela slijede projekti iz područja elektronike i naprednih materijala, tehnologija s primjenom u zdravstvu i hrana i poljoprivredne tehnologije. Prijavitelji odabranih projekata su inovativna poduzeća (52%) i znanstvene organizacije čiji su znanstveni rezultati primjenljivi u gospodarstvu (48%).
Više o ulozi i rezultatima Tehnološkog parka u programu PoC možete doznati ovdje.

Povratak na vrhInicijativa za osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekata

Tehnološki park Varaždin doo u ovom trenutku provodi 2 EU projekta (EEN i EnterpreneurSHEp). U siječnju 2011. godine stigla je obavijest o odobrenju projekta YICT, a nešto kasnije u veljači 2011. godine stigla je obavijest o odobrenju još 3 EU projekta (INTERINO, FIDES i SOCPOD). Za posljednja 4 još nije potpisan ugovor, ali su u tijeku pregovori o budžetu što predstavlja uobičajeni postupak.
Valja naglasiti kako TPV sam priprema projektne prijedloge, a kad oni budu odobreni u potpunosti ih sufinancira. Sufinanciranje seže od 25-50 %. U drugim zemljama Europske Unije postoje fondovi iz kojih se mogu povući sredstva za sufinanciranje EU projekata. U Republici Sloveniji na sličnim projektima iznos sufinanciranja je u pravilu do maksimalno 15 % gdje država osigurava 10 % a institucija preostalih 5 %. Za udruge se osigurava kompletan iznos sufinanciranja.  Navodimo informaciju o sufinanciranju s ciljem ukazivanja na sve prisutniji problem osiguranja ovih sredstava.

Povratak na vrh


Copyright 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.