:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin ::
Newsletter::02/2013

U ovom broju pročitajte:

100.000 kuna za svježe poduzetničke ideje

Voogle 3 u znaku zaštite intelektualnog vlasništva

Projekcija filma The Pirate Bay - Away From Keyboard

Start up projektni tim

FOI CORE ponovno spaja poduzeća i studente!

100.000 kuna za svježe poduzetničke ideje

Sedmorici poduzetnika početnika ili već dokazanih mladih poduzetnika na području Grad Varaždin dodijelio je ukupno 100 tisuća kuna iz novopokrenutog poduzetničkog potpornog fonda – „Fonda svježih ideja“.
„Fond svježih ideja“ pokrenut je kao nadgradnja  157 tisuća eura vrijednog projekta YICT (Young Innovative Career Trackers), koji je lani financiran kroz predpristupni fond EU IPA, komponenta IV „Razvoj ljudskih potencijala“.
- Projekt je bio usmjeren na mlade na tržištu rada, a njime se željelo doprinijeti smanjenju nezaposlenih mladih osoba u Varaždinskoj županiji, i to kroz usklađivanje njihovih znanja i radnih vještina s tržišnim potrebama. Naime, za mlade diplomante i nezaposlene organizirali smo u okviru YICT-a besplatnu edukaciju za znanja koje su tražile ICT tvrtke s kojima smo ih i spojili, doznajemo od Andrije Petrovića, direktora Tehnološkog parka Varaždin, nositelja projekta YICT u kojem su kao partneri sudjelovali i Grad Varaždin, Fakultet organizacije i informatike te ICT klaster Hrvatske.
Budući da su sudionici projekta imali dobre poduzetničke ideje, odlučeno je da sve ne završi na njihovoj edukaciji i zapošljavanju kod već postojećih tvrtki, nego da se najboljima pomogne kod ostvarenja cjelovitih i održivih poduzetničkih zamisli, odnosno pokretanja vlastitih tvrtki.  Stoga je osnovan poseban potporni fond u koji je Grad Varaždin dao 100.000 kuna, a zatim je raspisan natječaj na koji se javilo 17 mladih poduzetnika od kojih je sedmero za ostvarenje svojih poslovnih ideja na kraju dobilo novčane potpore.
„Posebno nas raduje što dobivenim sredstvima petorica namjeravaju otvoriti tvrtke i pokrenuti vlastiti biznis. Varaždin u Fakultetu organizacije i informatike ima sjajan poligon za ICT tehnologiju i vjerujem da će na podjeli sredstava iduće godine biti još više mladih poduzetnika, istaknula je dodjeljujući potpore Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, naglašavajući da je u gradskom proračunu već osigurano novih 100 tisuća kuna.
Iz „Fonda svježih ideja“ 20 tisuća kuna dobio je dizajnersko-proizvodni studio d4mm.com koji se bavi dizajnom i proizvodnjom modernog namještaja i novih dizajnerskih ideja, zatim tvrtka Vibro koja pokreće novu tvrtku za razvoj i proizvodnju medicinskih uređaja u rehabilitaciji osoba s određenim poremećajima te  Bernard Toplak za pokretanje nove tvrtke i realizaciju projekta KlikUred kojim se želi poduzetnicima po vrlo povoljnoj cijeni pružiti jedinstvena usluga poslovnih i komunikacijskih aplikacija u „Cloudu“. Po deset tisuća kuna dobile su tvrtke IT Faktorium, Zimo digital i Beznea te Mario Konecki za projekt vizualnog programiranja za slijepe.
- Grad Varaždin i ove je godine planirao sredstva za „Fond svježih ideja“ i natječaj ćemo raspisati već u travnju – najavila je mr. Jelena Zrinski Berger, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju Grada Varaždina, dodavši da će Tehnološki park odabrane poduzetnike poslovno pratiti, ali im i  pružiti besplatno korištenje usluga poslovnog savjetovanja, mentorstva, umrežavanja i ostalih usluga.

Povratak na vrhNakon dva uspješna startup kutka Voogle, na red je stigao i treći događaj koji okuplja startupove i ljude s dobrim idejama.

Treći po redu Voogle održat će se u petak 15. ožujka u Varaždinu (Kino Galerija, ex. Kino Gaj) a glavna tema događaja je “Komercijalizacija intelektualnog vlasništva”.

Startupovi i tvrtke u nastanku često nailaze upravo na problem oko intelektualnog vlasništva, stoga je ovo odličan događaj na kojem se može naučiti mnogo od stručnjaka s tog područja a koji će održati svoje predavanje.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane, a oni koji ne mogu doći u Varaždin, osiguran je livestream s ekipom iz streaming.hr, tako da ćete cijeli događaj moći pratiti uživo putem interneta. Ovo je ujedno i uvertira u Voogle konferenciju koja će se krajem godine održati također u Varaždinu a sve to u svrhu jačanja startup zajednice u Varaždinskoj županiji.

Prijaviti se na događaj možete putem Entrio forme, a više o događaju, te predavačima možete saznati na službenim Voogle stranicama.

Voogle 3 je podržan od strane FIDES projekta a zajednički ga organiziraju Tehnološki park Varaždin, Zimo Digital i Meda trend.

Povratak na vrh


Projekcija filma The Pirate Bay - Away From Keyboard

Na Fakultetu organizacije i informatike u petak 8.2.2013. u dvorani 1 s početkom u 18:00 sati održna je projekcija dokumentarnog filma The Pirate Bay - Away From Keyboard. Dokumentarni film TPB AFK prikazuje rad i dijelo Petera Sundea, Fredrika Neija i Gottfrida Svartholma koji su stvorili jedan od napopularnijih torrent portala "thepiratebay".
Synopsis na engleskom (preuzeto sa: http://www.tpbafk.tv/the-film/):
 
 It’s the day before the trial starts. Fredrik packs a computer into a rusty old Volvo. Along with his Pirate Bay co-founders, he faces $13 million in damage claims to Hollywood in a copyright infringement case. Fredrik is on his way to install a new computer in the secret server hall. This is where the world’s largest file sharing site is hidden.
 
 When the hacker prodigy Gottfrid, the internet activist Peter and the network nerd Fredrik are found guilty, they are confronted with the reality of life offline – away from keyboard. But deep down in dark data centres, clandestine computers quietly continue to duplicate files.

Povratak na vrh


Start up projektni tim

Poštovane studentice i studenti, firme Conecto d.o.o. i RoosterBee interactive studio traže šest studenata za Start up projektni tim. Radit će se igre za iOS platformu u Unity3D, Cocos3D ili sl. engineu. Otvorena su mjesta za 2-3 programera, 2 3D modelera i 2 2D artista.
 
Zadaća po cjelinama:
Programeri - Engine / moduli za igru /
3D - izrada low poly modela / level design / detalji /
2D - GUI / teksture / Ikone, Credits
Radit će se u Varaždinu u Tehnološkom parku. Prostor je osiguran i tamo je radno mjesto. Radno vrijeme prema dogovoru: uskladit će se da svi mogu biti prisutni i radit će se 2-3 mjeseca. U tom periodu će se napraviti dvije igre. Stavit će ih na iStore, zarada se dijeli prema ugovoru.
 
 Ugovori se potpisuju poslije podjela u timove i rad počinje tokom veljače 2013.
 Rad na projektu se može koristiti i kao stručna praksa.
 
 Uvjeti:
pouzdan i odgovoran student koji se drži dogovora i tjednih ciljeva
iskustvo i solidno znanje cjeline za koju se prijavljuje
mogućnost dolaska na radno mjesto
 Zainteresirani se mogu javiti na bernik.velv@gmail.com sa svojim portfoliom / radovima / znanjima ili bilo čime što smatrate relevantnim za selekciju kandidata. 

Povratak na vrh


FOI CORE ponovno spaja poduzeća i studente!

AIESEC Varaždin ove godine po sedmi puta organizira natjecanje FOI CORE koje će se održati u travnju 2013. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. FOI CORE predstavlja projekt kojim se na neformalan način poslovni sektor uvodi u sustav obrazovanja.
Suradnjom poduzeća, profesora i studenata stvara se okruženje za razvoj inovativnih i kvalitetnih rješenja koja će osvježiti i modernizirati poslovanje poduzeća. Poduzeća imaju priliku uspostaviti bolju komunikaciju sa studentima organiziranjem interaktivnih IT radionica i natjecanja u rješavanju poslovnih slučajeva aktualnih poslovnih problema. Kroz projekt studenti imaju priliku prezentirati svoja znanja, vještine i kreativnost nadopunjujući svoje praktično obrazovanje.
Prednosti projekta su jačanje ugleda poduzeća kao poželjnog i respektabilnog poslodavca među studentima, prezentacija programa i načina poslovanja, promoviranje mogućnosti razvoja karijera te prikupljanje kreativnih i inovativnih rješenja za aktualne probleme.
Prijave studenata na FOI CORE traju do 10.3. , a sve potrebne informacije mogu se naći na Facebook stranici.
Podsjetimo, AIESEC je najveća studentska organizacija na svijetu koja djeluje u preko 110 zemalja i surađuje s preko 2300 sveučilišta. AIESEC-ova globalna platforma godinama povezuje i potiče volontersku i profesionalnu praksu među 72000 svojih članova te u njima potiče pronalaženje vlastitih poslovnih talenata. AIESEC ne djeluje samo globalno. Lokalni AIESEC odbori rade unutar svojih mjesta (sredina) potičući stvaranje ugodnijih i sretnijih sredina za život.
AIESEC se prvi puta u Hrvatskoj pojavio 1953. godine, kao lokalni odbor u Zagrebu, a od 1961. su se nastavili otvarati lokalni odbori u Osijeku, Rijeci i Splitu. Lokalni odbor u Varaždinu osnovan je tek 1979. godine. AIESEC kroz svoj rad potiče i organizira brojne učeničke i studentske projekte, te tako poziva na suradnju i razvitak ne samo svojih članova, već i svih mladih u lokalnoj zajednici. Neki od važnijih projekta AIESEC-a Varaždin su YEC (Young Entrepreneurs in Croatia), Global Village, Carrer days i FOI CORE.
Studenti se mogu prijaviti za sudjelovanje na FOI CORE-u preko sljedećeg linka:
http://smarturl.it/prijava
Više informacija o AIESEC-u možete pronaći na sljedećem linku:
http://smarturl.it/AIESEC

Povratak na vrh 

Copyright © 2012 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.


Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.