:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 3/2010


Dragi čitatelji,

Dobrodošli u treće izdanje newslettera Fakulteta organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. Uz brojne zanimljivosti koje Vam u ovom broju predstavlja Fakultet, uz to Vam predstavljamo i novosti iz Tehnoparka i predstavljamo naše stanare tvrtku CADDprint i Meritum Soft, a najavljujemo i zajedničku suradnju sa Udrugom mladih Proklukus kao i otvaranje natječaja PoC.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Najava PoC natječaja

CADDPrint

MeritumSoft

Posjet delegacije iz Albanije Tehnološkom parku Varaždin

Podrška projekata mladih – klupskom kulturom protiv droge i nasilja

Suradnja FOI-a i Microsofta Hrvatska

Projekt „Globall village - AIESEC-om po svijetu“

Studenti Fakulteta organizacije i informatike Varaždin u akciji DTV ZA SVE

SciBar na temu Financijski sustav i kriza: što su uzroci, a što posljedice?

Održan 3. Dan međunarodne suradnje FOI-aNajava natječaja za financiranjem inovativnih i znanstveno-poduzetničkih projekata u fondu «PoC»

S izrazitim zadovoljstvom najavljujemo skoro otvaranje natječaja za financiranje inovativnih i znanstveno-poduzetničkih projekata u fondu "Poc" (Proof of Concept).
Sredstva u PoC fondu osigurana su kroz program STP (engl. Science and Technology Program) Svjetske banke kojeg u RH provodi BICRO doo. Cilj fonda PoC je prepoznavanje i sufinanciranje razvoja novih proizvoda i usluga u njihovoj ranoj fazi. Rezultat provedenih aktivnosti treba dati odgovor na dvojbu da li je novi proizvod ili usluga, odnosno inovativna tehnika ekonomski isplativa te ima li tržišni potencijal. Rezultati projekta uvelike će pomoći predlagateljima pri izradi poslovnog plana i pronalazak investitora što ubrzava komercijalizaciju inovativnog proizvoda. Sredstva ovog fonda su bespovratna.
Natječaj će biti otvoren 30 dana od dana objave u javnim glasilima.

Povratak na vrhCADDPrint

Najnovije tehnologije s područja 2D i 3D projektiranja, modeliranja, dizajna i tiska uska su specijalnost naših stanara, točnije poduzeća CADDprint d.o.o. za konzalting, inženjering, CAD/CAM. Poduzeće postoji od 2006. g. i uspješno posluje u svojoj domeni zahvaljujući mladim stručnjacima – Vedranu Starčeviću, Andriji Sakalju i Željku Dušaku. Temeljne djelatnosti tvrtke usmjerene su na implementaciju novih tehnologija u obrazovni sustav te u gospodarski prostor regije i šire. Usmjereni su na tri područja: 3D tehnologije (3D skeniranje, oblikovanje i modeliranje te 3D ispis), tehnologije i alate za projektiranje elektro instalacija za što nude punu podršku svojim korisnicima te digitalni ispis velikog formata uz prateće alate i uređaje a doradu istog.
Rješenja koja zastupaju su u samo nekoliko godina postojanja već široko prihvaćena na domaćem, ali posebno i na stranom tržištu, a zahvaljujući kvaliteti na kojoj se kontinuirano i intenzivno radi, u mogućnosti su pružiti svojim korisnicima veću učinkovitost u radu čime povećavaju konkurentnost na tržištu.
Djelatnici poduzeća redovno organiziraju veliki broj različitih seminara, radionica, evenata i događaja kojima je cilj promovirati i prezentirati najmodernije 3D i 2D tehnologije i prateće sadržaje. Isto tako surađuju i sa brojnim obrazovnim institucijama u regiji, a studente i profesore uključuju kao dio operativnog tima. Kroz ove aktivnosti žele svojim (potencijalnim) korisnicima prenijeti najbolja iskustva i znanje kako iskoristiti tehnologiju koju im CADDprint nudi, ali i približiti ju i studentima, profesorima ili učenicima koji žele koristiti 3D tehnologije.
U Adria regiji djeluju kao regionalna grupacija koju čine četiri tvrtke, što ih čini izrazito konkurentima budući da se radi o poduzećima s više od 30 godina iskustva koja njeguju partnerske odnose s mnogim institucijama i poduzećima na našim prostorima.
CADDprint d.o.o. intenzivno surađuje sa proizvođačima različitih hardverskih i softverskih sustava kao što su: ZCorporation (3D pisači i skeneri), Solidscape (3D pisači u zlatarstvu), Canon (pisači velikog formata), Contex (skeneri velikog formata), BeDigital i Neolt (uređaji za doradu ispisa), SEE Electrical / CADdy++ (projektiranje u elektrotehnici), SolidWorks, Materialise, GeoMagic, Rhinoceros (alati za 3D oblikovanje) te Wasatch SoftRIP (profesionalni grafički ispis).
„Sa svim navedenim tvrtkama, ali i kupcima ovih tehnologija, gajimo partnerske odnosne. S jedne strane prihvaćamo sugestije, pohvale i kritike kupaca te ih prenosimo proizvođačima čime aktivno sudjelujemo u konstantnom razvoju i modifikaciji rješenja koje nude. S druge strane kupce ažurno obavještavamo o trenutnim pogodnostima koje im proizvođači stavljaju na izbor te prenosimo znanje i iskustva drugih korisnika iz čitavog svijeta“ , Vedran Starčević, voditelj marketinga i prodaje
Tehnologija koju koristi Caddprint d.o.o. možemo reći da nema granica – ona omogućuje proizvodnju 3D modela za potrebe dentalne kirurgije, zlatarstva, fino-mehanike, očuvanje kulturne baštine, oblikovanje ambalaže, ergonomično oblikovanje, obrnuti inženjering i digitalno arhiviranje… Prilikom posjete bivšeg predsjednika Mesića Tehnološkom parku, tvrtka CADDprint mu je u svoje ime i u ime Tehnološkog parka Varaždin uručila originalan i vrlo specifičan poklon - 3D repliku dvovrate gitare poznatog glazbenika i inovatora Ivana Padovca. Poklon je utoliko specifičan jer je to uradak 3D printera koji kompozitnim prahom producira 3D oblike. Brzi način brze izrade prototipa predstavlja općenito novinu jer dosadašnji način izrade maketa i modela isključivo je bio ručni.
Detaljnije informacije o ovom perspektivnom poduzeću, tehnologije koje koriste i pregršt fascinantnih 3D objekata iz realnog svijeta pogledajte na njihovoj web stranici www.caddprint.hr

Povratak na vrhMeritumSoft

U prošlom broju najavili smo još jedan uspjeh naših stanara – tvrtke Meritum Soft d.o.o. koja je svojom novom aplikacijom za iPhone izazvala oduševljenje i kod nas u Hrvatskoj i u svijetu.
Meritum Soft je osnovan 2007.g., a razvijaju gotova i korisnički definirana softverska rješenja za mala i srednja poduzeća, lokalnu upravu i državne agencije na lokalnom, županijskom i nacionalnom nivou. Zaposlenici tvrtke imaju više od deset godina radnog iskustva u modeliranju, razvoju softvera, affiliate i GIS sustavima. Uz softverska rješenja, također nude i IT podršku, disaster recovery… Važno je spomenuti njihov proizvod Meritum GIS – GIS aplikaciju namijenjenu jedinicama lokalne i državne uprave i BIG – Bazu Imovine Grada – aplikacija namijenjena za potrebe gradova. Obje aplikacije u potpunosti su razvijene korištenjem besplatnih tehnologija, dok u aplikaciji Meritum GIS nisu koristili nikakve komercijalne komponente, tako da je aplikacija u potpunosti njihov samostalan proizvod.
Uz razvoj ovakvih korisničkih rješenja, Meritum Soft je odlučio okušati se i u razvijanju aplikacija za iPhone što je od prve rezultiralo u pozitivnom feedbacku korisnika – djece, mladih, iPhone slikara i ostalih koji nemaju inače nikakvog doticaja sa slikanjem. Na mnogobrojnim forumima mogu se pronaći komentari korisnika ove besplatne aplikacije koja je u vrlo kratkom vremenu sakupila veliki broj obožavatelja (iz Njemačke, Italije, Australije, Austrije, Japana, Velike Britanije, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske... ) Aplikacija je izuzetno jednostavna za korištenje, a pruža neograničenu kreativnosti, djeluje opuštajuće, a mogli bismo reći i hipnotizirajuće dok u samo nekoliko sekundi stvarate predivne šarene oblike. Slike koje se mogu naslikati pomoću ove aplikacije prekrasna su pozadina i za mobilne telefone, a u povećanom formatu bile bi i više od lijepog ukrasa na zidu.
Meritum Paint je oborio s nogu iPhone painting scenu, a ekipa iz Meritum Softa već priprema upgrade ove aplikacije koji će zadovoljiti dodatne potrebe korisnika i zasigurno pridobiti i nove. Uskoro izlazi i njihova zabavna aplikacija za iPhone - „Atomic Ball“ koja ovaj puta neće biti usmjerena na painting scenu, već na korisnike koji trebaju malo više „akcije“ u svojoj zabavi na iPhone-u.
Zanimljiv intervju s direktorom Krunoslavom Tillom možete pogledati na stranicama blog-magazina MacKorisnik a ukoliko ste bili uvjereni da niste rođeni za slikanje, obavezno isprobajte Meritum Paint koji će vas pretvoriti u umjetnika za kojeg niste ni znali da ga imate u sebi.

Povratak na vrhPosjet delegacije iz Albanije Tehnološkom parku Varaždin

U četvrtak 11. ožujka Tehnološki park Varaždin posjetila je delegacija iz albanskog ministarstva gospodarstva, trgovine i energetike i agencije Albinvest: g. Bashkim Sykja (director odjela za promociju trgovine i ulaganja Ministarstva gospodarstva, trgovine i energetike (METE)), g. Ilir Barjaba (zamjenik direktora u Albainvestu) i g. Gavril Lasku (director odjela za razvoj i konkurentnost poduzeća u Albinvestu). Delegaciju je dopratila Ivana Nagy, direktorica programa TEHCRO iz Poslovno-inovacijkog centra Hrvatske. Održana je prezentacija o Tehnološkom parku i aktivnostima koje provodi kako bi se članovi delegacije bolje upoznali s uslugama koje pruža Tehnološki park i na koji način se može uspostaviti što bolja uzajamna poslovna suradnja. Tehnopark je jedna od destinacija koja je bila važna u ovom study tour-u zbog razmjene iskustava, dobre prakse i produbljivanje kontakata za međunarodnu suradnju na području tehnološkog transfera i inovacija. S obzirom na to da u njihovom kraju u Albaniji planiraju otvoriti tehnološki park, najviše zanimanja su pokazali za model po kojem radi Tehnološki park Varaždin, te koje beneficije nudi start–up poduzećima u procesu inkubacije.
Članovi delegacije su u šetnji prostorijama Tehnoparka posjetili i neke stanare koji su im prezentirali svoje poduzeće, i opisali ukratko svoje proizvode i usluge. Kao što su sami rekli, posjeta Tehnološkom parku Varaždin obogatila ih je novim saznanjima koja će im pomoći kod otvaranja vlastitog tehnološkog parka, a djelatnici Tehnoparka dali su do znanja da će u svakom trenutku biti na raspolaganju za bilo kakvu pomoć i savjetovanje u nadolazećim poslovnim podvizima.

Povratak na vrhPodrška projekata mladih – klupskom kulturom protiv droge i nasilja

Iako su inovativni ICT projekti glavni fokus u radu Tehnološkog parka, rado smo se odazvali inicijativi uspješne varaždinske Udruge PROKLUKUS da ih podržimo u njihovom projektu. Smatramo da je podrška projekata mladih naša društvena odgovornost i nadamo se da će se nam se pridružiti i ostale zainteresirane organizacije bez obzira na njihovu djelatnost. Ova udruga mladih radi na promicanju klupske kulture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a iza sebe imaju više od dvadeset uspješno organiziranih evenata. Ovaj open–air spektakl elektronske glazbe dosad nikada nije viđen u ovom dijelu Hrvatske, a planiran je za lipanj 2010. g. Udruga Proklukus promiče elektronsku glazbu s naglaskom na poticanje mladih ljudi da se suprotstave drogi i nasilju, te žele skinuti stigmu koja je nametnuta elektronskoj glazbi tj. njezinim poklonicima kao subkulturi koja je leglo droga. „Odbijanje ili zloupotreba ilegalnih i legalnih droga nema nikakve veze s supkulturnom pripadnošću već s osobnim izborom zdrave odnosno nezdrave ličnosti. Slijedom toga namjera nam je i da ispravimo općeprihvaćeno mišljenje o elektronskoj glazbi“, kažu u Udruzi Proklukus.
Troškovi organizacije i održavanja projekta kreću se oko 50 000 kn od kojih PROKLUKUS trenutno može snositi polovicu zbog čega se traže sponzori koji bi pomogli pri smanjivanju tih troškova. Svi zainteresirani za suradnju u bilo kojem obliku mogu nam se obratiti na proklukus0@net.hr ili na info@tp-vz.hr . Detaljnije informacije o ovom događaju možete čitati i u sljedećem izdanju newslettera.

Povratak na vrhSURADNJA FOI I MICROSOFT HRVATSKA - usavršavanje znanja dobivenih na Fakultetu stjecanjem industrijskog certifikata

U Microsoft Innovation Centru od 1. do 3. ožujka 2010. godine održan je trening posvećen Microsoft Dynamics NAV rješenju koji su održali konzultanti tvrtki koje se bave Microsoft Dynamics NAV implementacijama – ESCA Savjetovanje d.o.o., Recro-net d.o.o. i SRC.HR. Trening je organiziran za sve studente FOI-a koji su na diplomskom studiju odslušali predmet “ERP sustavi” koji izvode prof. dr. sc. Neven Vrček i dr.sc. Ruben Picek. Microsoft Hrvatska osigurao je vouchere za certificiranje za sve polaznike treninga koji se odluče pristupiti ispitu (MB7-638 NAV 5.0 Trade & Inventory) do kraja trećeg mjeseca. Od mjeseca travnja do lipnja ostat će mogućnost certificiranja samo za prvih 5 prijavljenih studenata. Treningu je prisustvovalo 14 studenta FOI-a, te se je do sada certificiralo već dvoje studenta. To su studenti Vinko Ribić i Zvonimir Majstorović.
Na taj način Fakultet organizacije i informatike Varaždin je uspio u jednom segmentu zaokružiti priču od „studenta do certificiranog stručnjaka“ što pokazuje kvalitetu programa koji se izvodi na diplomskom studiju.

Povratak na vrhProjekt „Globall village - AIESEC-om po svijetu“

Projekt „Globall village - AIESEC-om po svijetu“ održan je 4. ožujka u prostorijama Fakulteta organizacije i informatike Varaždin. U dogovoru s fakultetom organizirane su prezentacije, radionice i razna druga druženja, a sve radi boljeg upoznavanja AIESEC kulture. Program su vodila tri praktikanta, svaki iz drugog dijela svijeta: Alejandro Duque iz Venezuele, Tina Tian iz Kine te Orest Zub iz Ukrajine.
Alejandro upravo privodi kraju studij na Ekonomskom fakultetu u Caracasu. Iako još nije završio fakultet već je zaposlen kao profesor mikroekonomije, a osim interesa za vlastitu struku, zanima ga i astronomija. Tina je također student završne godine, i to financijskog smjera u Pekingu. U slobodno vrijeme uživa u sviranju klavira, prakticiranju kung-fua i čitanju knjiga. Oduševljena je Hrvatskom, posebice Dalmacijom i Dubrovnikom. Oresta do titule magistra prava dijeli samo magistarski rad. Zaljubljenik je u ekstremne sportove i putovanja te se ponosi činjenicom da je bio u 27 zemalja svijeta. Iduća destinacija, nakon Hrvatske, mu je Indija gdje će otići uz pomoć programa međunarodne razmjene studenata.
Svaki od praktikanata je održao predavanje o sebi i državi iz koje dolazi, te podijelio iskustva o druženjima i svom radu u AIESEC-u. Njihovo izlaganje privuklo je veliki broj studenata i profesora Fakulteta organizacije i informatike Varaždin koji su tako imali prilike upoznati se s drugim kulturama i tradicijom nama udaljenih zemalja. Uz same prezentacije, praktikanti Aiesec-a održali su radionice salse i thai-chia, s ciljem što boljeg upoznavanja kineske i venezuelanske kulture.

Povratak na vrhStudenti Fakulteta organizacije i informatike Varaždin u akciji DTV ZA SVE

Razvojem digitalne televizije i uvođenjem naprednih digitalnih elektroničkih komunikacija Vlada RH je za glavni strateški cilj postavila potpuni prelazak s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u RH do 31. prosinca 2010. godine.
U okviru provedbe procesa digitalizacije televizije u Republici Hrvatskoj, Središnji državni ured za e-Hrvatsku osmislio je akciju DTV ZA SVE. Cilj akcije je pružiti savjet i pomoć svim osobama, posebno starijim i invalidnim osobama kojima je iz nekog razloga otežan prelazak s analogne na digitalnu televiziju. Nakon uspješnog prelaska regije D5, na red je došla regija D3 (Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija).
Akcija se odvija u suradnji sa studentima Fakulteta organizacije i informatike Varaždin koji su prije izlaska na teren prošli osnovnu edukaciju o spajanju prijemnika. U akciji sudjeluje 15 studenata koji su ujedno i članovi aktivnih studentskih udruga (Academica, AIESEC, Studentski zbor, studentski savjetnik i sl.).
Analogni signal se službeno ugasio 3. ožujka i od tada je broj intervencija intenzivno rastao. Ukoliko studenti prilikom izlaska na teren utvrde da nisu u mogućnosti riješiti problem tada se poziva Tehnička služba za odašiljače i veze. 80% intervencija je uspješno riješeno od strane studenata.
Studenti FOI-a su se vrlo rado odazvali ovoj akciji te bez imalo oklijevanja uložili svoje vrijeme i trud. Humanost i briga za društvo ovih mladih pojedinaca treba biti uzor svima nama, jer ipak na mladima svijet ostaje.

Povratak na vrhSciBar na temu Financijski sustav i kriza: što su uzroci, a što posljedice?

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, 18.03.2010. u prostorijama Info Cluba održan je prvi u ovoj godini SciBar – projekt popularizacije znanosti, na temu Financijski sustav i kriza: što su uzroci, a što posljedice? Scibar je zamišljen kao neformalna diskusija između znanstvenika s publikom, najčešće o temi važnoj i aktualnoj široj publici određene regije. To je mjesto na kojem se druže znanstvenici i najšira publika i argumentirano raspravljaju o temama iz znanosti ili područja koje je povezano sa znanošću. Ideja SciBara je da publika razmjenjuje svoja razmišljanja sa znanstvenicima, sugerirajući im svoje ideje vezane uz temu diskusije ili im jednostavno postavljaju pitanja.
Projekt Scibar je započeo prije 8 godina, kada je prof.dr.sc. Blaženka Divjak pokrenula bilaterlani projekt s UK „Popularizacija znanosti i diseminacija znanstvenih informacija u medijima“, u okviru kojeg je održan prvi scibar u Varaždinu. Nakon završetka tog projekta Varaždinska županija, već 6 godina za redom, financijski podupire ovaj projekt.
Ovog puta gost predavač je bio vodeći hrvatski ekonomski analitičar, mr. sc. Velimir Šonje koji je svoja iskustva stjecao na Ekonomskom institutu, zatim pri Vladi RH, u Hrvatskoj narodnoj banci, te kao glavni makroekonomist Raiffeisen bank Hrvatska. Danas, Velimir Šonje radi kao nezavisni ekonomist, a suvlasnik je i direktor tvrtke Arhivanalitika d.o.o. U svom se je predavanju pred mnogobrojnim nastavnicima i studentima FOI-a osvrnuo na način na koji se Hrvatska, ali i svijet nosi s financijskom krizom. Na iznimno zanimljivom predavanju koje je trajalo sat i pol vremena, studenti i nastavnici su sudjelovali u diskusiji, te imali priliku prepoznati uzroke, ali i posljedice krize na globalnoj razini, kojoj smo svi svjedoci u posljednje 2 godine.

Povratak na vrhOdržan 3. Dan međunarodne suradnje FOI-a

Na Fakultetu organizacije i informatike je 3. ožujka održan 3. Dan međunarodne suradnje FOI-a. Osim djelatnika FOI-a, na događanju su prisustvovali djelantici drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugih sveučilišta.
Dan međunarodne suradnje u najvećoj je mjeri bio posvećen mobilnosti i programima mobilnosti istraživača i studenata. Centralni dio programa je bila moderirana diskusija u okviru koje se potaknula rasprava o koristima, ali preprekama na koje istražiovači ili studenti nailaze kad kreću na razmjenu, a s druge strane o motiviranosti istraživača i studenata i koji čimbenici na nju utječu.
Kroz prezentacije su se mogle čuti zanimljive i korisne informacije, ali i ovaj puta Dan međunarodne suradnje se pokazao kao događaj gdje se razmjenjuju iskustava, ideja, a sve to je nužno kako bismo zajedno doprinijeli razvoju internacionalizacije našeg visokog obrazovanja. Na samom događanju aktivno su, svojim prezentacijama sudjelovali: Suzana Karabaić (voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju u HIT-u), Bojana Grubišin (voditeljica EURAXESS centra), mr.sc. Zrinka Dujmović (voditeljica Odsjeka za ERASMUS MUNDUS u Agenciji za mobilnost i EU programe), Nina Vranešević (voditeljica projekta u IRO-u), iz Veleposlastva SAD-a dolaze Saša Brlek (savjetnica za kulturu) i Robert Post (savjetnik za odnose s javnošću), a sa Sveučilišta u Zagrebu, iz Ureda za međunarodnu suradnju, Željka Pitner i Ivana Žganjar. Studenti FOI-a će ispričati svoja osobna iskustva o razmijeni. Prof.dr.sc. Blaženka Divjak, prodekanica za nastavu FOI-a, moderirala je centralnu raspravu, na kojoj je sudjelovala i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu za studije i upravljanje kvalitetom, prof.dr.sc. Ljiljana Pinter.

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.