:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 3/2011


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 3. ovogodišnje izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o novim potpisanim ugovorima Tehnološkog parka Varaždin, iskustva stanara te planove za budućnost. Vijesti s FOI-a donose izvještaje s posjeta i nove promocije studenata.

U ovom broju proitajte:    VRH

Potpisani ugovori s osam novih korisnika bespovratnih sredstava

Tehnološki park: Osnova za grad novih tehnologija

Tehnološki park u Brezju - strukturnim fondovima EU

Kreću tri nova EU projekta

Održana još jedna razmjena vještina

Nove web stranice FOI-a

FOI na Sajmu poslova 2011.

Promocija sveuilišnog prvostupnika informatike

Studenti Fakulteta organizacije i informatike posjetili Sveuilište u FloridiPotpisani ugovori s osam novih korisnika bespovratnih sredstava

Varaždin, 11.ožujka - U Tehnološkom parku Varaždin danas su potpisani ugovori s osam poduzetnika - korisnika bespovratne potpore drugog kruga Programa provjere inovativnog koncepta (PoC). Ukupno je u dva kruga ovog programa, u samo deset mjeseci, za šesnaest tvrtki iz Tehnološkog parka Varaždin dodijeljeno gotovo pola milijuna eura bespovratnih srestava.
Sudionike na sveanosti pozdravio je dogradonaelnik Varaždina mr. sc. Slobodan Mikac, a potom je o programima Poslovno - inovacijskog centra Hrvatske (BICRO) govorio Dalibor Marijanović, direktor ove, središnje ustanove za razvoj i unaprjeđenje inovacijskog i tehnologijskog sustava u našoj zemlji.
Program provjere inovativnog koncepta (PoC) podupire predkomercijalne aktivnosti istraživaa i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi. Program financira poduzetnike ideje s visokim komercijalnim potencijalom, financiraju ga Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a provodi ga BICRO, u suradnji s pet prepoznatih centara, među kojima je i Tehnološki park Varaždin - rekao je prigodom potpisivanja ugovora direktor Tehnološkog parka Varaždin mr. sc. Andrija Petrović. Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35 tisuća do 350 tisuća kuna po projektu financira aktivnosti vezane uz provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehnike izvedivosti te izradu funkcionalnog prototipa, i to do 75 posto ukupnih troškova nastalih tijekom provedbe ovih aktivnosti, dok ostatak od najmanje 25 posto predlagatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora. - U prvom krugu Programa bespovratna su sredstva dodijeljena tvrtkama Banko d.o.o, Evolva d.o.o., Inciner8 d.o.o., Trending d.o.o., Centar Čiovo d.o.o., Core d.o.o., Xylon d.o.o. i Millenium Motori d.o.o. Ukupna vrijednost projekata u prvom krugu iznosila je 3 milijuna i 525 tisuća kuna, od ega se milijun i 827 tisuća kuna sufinancira iz PoC-a - istaknuo je Andrija Petrović. Jedna od osam tvrtki koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva za financiranje vlastitih poduzetnikih aktivnosti u prvom krugu je tvrtka Evolva, iji je direktor Matija Tomašković, ovom prigodom predstavio projekt kandidiran za dodjelu bespovratnih sredstava, istaknuvši pri tom da su dobivena sredstva upotrijebljena na pravi nain. - U drugom je krugu Programa za osam tvrtki preko Tehnološkog parka Varaždin dodijeljeno ukupno 2 milijuna i 611 tisuća kuna, pri emu se sufinancira milijun i 619 tisuća kuna. Bespovratna sredstva u drugom krugu dodijeljena su tvrtkama - Top Element d.o.o., MKP d.o.o., Altpro d.o.o., Mala radionica interneta d.o.o., Intesis d.o.o., Veski d.o.o., Rast i razvoj d.o.o., te MediaTrend d.o.o., dok će tvrtka Viking d.o.o. ugovor potpisati naknadno - naglasio je Karlo Kukec, pomoćnik direktora za tehnologiju Tehnološkog parka Varaždin. Ugovor s korisnicima sredstava iz drugog kruga PoC-a potpisali su direktori BICRO-a i Tehnološkog parka Varaždin. U dva kruga Programa provjere inovativnog koncepta pravo na bespovratna sredstva za financiranje vlastitih poduzetnikih aktivnosti ostvarilo je 16 tvrtki, od kojih etiri posluju u Tehnološkom parku Varaždin. Njima je ukupno bespovratno dodijeljeno gotovo pola milijuna eura - istaknuo je Andrija Petrović, direktor Tehnloškog parka Varaždin.

Povratak na vrhTehnološki park: Osnova za grad novih tehnologija

Imate odličnu ideju, a ne usudite se preuzeti poslovni rizik da je realizirate? Pravo mjesto za vas, pogotovo ako je vaša ideja vezana uz ICT, je varaždinski Tehnološki park.
Vaša ideja će tamo proći „kroz sito i rešeto“ i ako je zaista dobra, Tehnološki park pružit će vam infrastrukturnu, logističku, financijsku i svaku drugu potporu koja je potrebna da bi se vaša ideja realizirala.
- Naša ideja bila je omogućiti mladim poduzetnicima koji se bave ICT tehnologijama da realiziraju svoje ideje i mogu reći da smo uspjeli ostvariti svoj cilj. Neke tvrtke kojima smo 2007. godine, kao „start up“ tvrtkama, dali „krov nad glavom“ i naše konzultantske usluge već su se dokazale kao uspješne na tržištu – priča direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović.
On je bio i jedan od inicijatora osnivanja Tehnološkog parka prije sedam godina. Njegova ideja u punom smislu zaživjela je 2007. godine kad je grad Varaždin Tehnološkom parku dao na korištenje staru zgradu u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu. Od tada je kroz varaždinski Tehnološki park prošlo 40 ICT start up tvrtki i otvoreno 200 novih radnih mjesta.
- No, to nama nije dovoljno. Tehnološki park još nije ispunio svoj cilj. Namjeravamo se širiti i mladim poduzetnicima omogućiti još više prostora za razvoj. Grad Varaždin želi postati grad novih tehnologija, a Tehnološki park je važan dio tog projekta – naglašava Petrović.
Jedan od „stanara“ Tehnološkog parka je i 29-godišnji Zvonimir Dimovski. Mladić rodom iz Karlovca prije desetak godina stigao je u Varaždin kako bi studirao na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Nakon studija nije se vratio u svoj rodni grad nego je odlučio ostati u Varaždinu.
- Tehnološki park je bio važan čimbenik u mojoj odluci da ostanem ovdje. Ovdje sam dobio priliku kakva se inače pruža samo u inozemstvu, a to je da realiziram svoju poslovnu ideju uz minimalni rizik. Znate, mladom čovjeku u Hrvatskoj se jako teško odlučiti na osnivanje tvrtke jer je to preveliki rizik. I zato smatram da je Tehnološki park sjajna ideja. Ovdje dobijam zaista sve što mi je potrebno, od jeftinog radnog prostora i ostale infrastrukture do konzultantskih usluga koje bi inače morao skupo platiti. Osim toga, pomažu mi kod prijavljivanja ideja i projekata na domaće i europske fondove i na taj način mi zapravo omogućuju i financiranje – naglašava Dimovski.
Njegova tvrtka Mediatrend bavi se kolaboracijskim sustavima, izradom web portala i stranica te aplikacija i softwarea za mobilne uređaje. Zanimljivo je da njegova mala tvrtka više od 90% proizvoda izvozi na strana tržišta. Surađuju s nekoliko UN-ovih organizacija za koje su izrađivali različite software, aplikacije i servise. U protekle dvije godine, Dimovski je zaposlio dvoje ljudi, a u budućnosti namjerava nastaviti sa zapošljavanjem.
- Moje planove malo je poremetila gospodarska kriza jer su investicije u ICT tehnologije jednostavno stale, ali ne bojim se za budućnost. Prije nekoliko mjeseci jedna naša ideja dobila je potporu BICRO-a i Svjetske banke. Ne bih još o tome o čemu se radi, ali ako naša ideja uspije Tehnološki će se park moći pohvaliti da je imao još jednu uspješnu inkubaciju, a za nas i našu ideju će se čuti u svijetu– ističe Dimovski.
U Tehnološkom parku trenutno se nalazi 25 tvrtki. Od toga je 11 tvrtki u inkubaciji, 11 pod komercijalnim uvjetima, te 3 potporne institucije. Direktor Tehnološkog parka Andrija Petrović posebno je ponosan na činjenicu da je park samoodrživ, odnosno da se može sam financirati.
- U Tehnološkom parku Varaždin do danas je stvoreno preko 200 novih radnih mjesta, a financijski pokazatelji stanara dokaz su da je ulaganje u Tehnološki park Varaždin vrlo isplativa investicija. Ukupni prihod stanara u samo nekoliko godina porastao je za preko 8 milijuna kuna – s ponosom naglašava Petrović.

Povratak na vrhTehnološki park u Brezju - strukturnim fondovima EU

Zbog nedostatka prostora za inkubaciju kreativnih projekata, varaždinski Tehnološki park, koji djeluje u bivšoj zgradi Vartimpeksa popunjenoj ICT tvrtkama, izrađen je projekt novog tehnološkog parka.
Novi objekt, koji bi bio dostatan za narednih 15 godina razvoja, bio bi veličine 25.000 četvornih metara.
- Projektna ideja već je poslana na razmatranje Europskoj komisiji, Vladi RH i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koji su je uvrstili u prioritete Republike Hrvatske pri financiranju iz strukturnih fondova. Štoviše, ocijenjena je kao najbolja u svom segmentu – rekao je Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin.
Sukladno tome, Grad Varaždin stavio je na raspolaganje za novi objekt parcelu u zoni Brezje od 28.000 četvornih metara, a FOI, koji je uz Grad Varaždin i varaždinsko Veleučilište osnivač Tehnološkog parka, složio se u načelu s financiranjem izrade projektne dokumentacije.
- Studija ekonomske isplativosti bit će izrađena iz sredstava od EU projekta FIDIBE. No da bi se i ostvario ovaj projekt, treba još samo pokazati sposobnost njegovog sufinanciranja. To može iznositi od 25 pa do 50 posto. Nadam se da će se za to naći adekvatan model s obzirom na kvalitetu projekta koji može Varaždin najbrže dodatno usmjeriti prema novim tehnologijama, odnosno novim radnim mjestima u informacijsko-telekomunikacijskim tvrtkama, kao što je to već učinio Tehnološki park u postojećem objektu koji se s 3300 kvadrata pokazao premalim za trenutačne potrebe, a kamoli za nove, kao što su OIE - upozorava Petrović.

Povratak na vrhKreću tri nova EU projekta

Tehnološki park Varaždin partner je u tri nova europska projekta koji će startali krajem travnja. Riječ je o projektima prekogranične suradnje kojima je cilj jačanje potpornog okruženja na području Hrvatske i Slovenije, odnosno, promicanje dobre prakse za razvoj socijalnog poduzetništva.
Projekt FIDES je prekogranični projekt razvoja performansi potpornog okruženja u cijeloj regiji radi prepoznavanja i razvoja inovativnih potencijala, čija je ukupna vrijednost više od 876 tisuća eura.
Nositelj projekta je slovenska Javna agencija za tehnološki razvoj, a s hrvatske strane u projektu sudjeluju Poslovno – inovacijski centar Hrvatske – BICRO, Tehnološki park Varaždin, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te Znanstveno – tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Prvi sastanak projektnih partnera održat će se 18. travnja u Ljubljani.
Drugi europski projekt koji će krenuti u travnju odnosi se na upotrebu lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva, a njegova je ukupna vrijednost – 456.443 eura.
Ukupni troškovi projekta SOCPOD za Tehnološki park Varaždin je 99.568 eura, od čega će se iz programa IPA alimentirati 84.633 eura.
Prvi sastanak u ovom projektu održat će se u Tehnološkom parku Varaždin 22. travnja, a uz varaždinski Tehnološki park partneri s hrvatske strane u projektu SOCPOD su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Udruga 5+.
Treći europski projekt je INTERINO - Projekt prekogranične suradnje radi stvaranja zajedničkog potpornog okruženja u kontekstu cjeloživotnog učenja za rast i razvoj MSP. Projekni partneri su UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske; IRP Inštitut za raziskovanje podjetništva; Tehnološki park Ljubljana; Pomurski tehnološki park; Istarska razvojna agencija (IDA); Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva – CEPOR; Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA. Ukupna vrijednost projekta: 813.329,88 €. Prvi sastanak projektnih partnera održat će se 1.6. u Tehnološkom parku Varaždin.

Povratak na vrhOdržana još jedna razmjena vještina

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin 18. ožujka 2011. održana je etvrta po redu Razmjena vještina. Razmjena vještina postala je tradicionalno mjeseno neformalno okupljanje ljudi zainteresiranih za određenu tematiku kao što su raunala, informatika, otvoreni kod i slobodni software, gnu/linux, programiranje, baze podataka i sl. gdje prisutni prezentiraju neku određenu tematiku koju žele podijeliti s drugima.
Na posljednjoj Razmjeni vještina održana je Godišnja skupština Hrvatske udruge Linux korisnika - Ogranak Varaždin, a Ivan Popovski i Matija Turk (Arduino Hrvatska) održali su prezentacije - SIP/VoIP i Arduino: Platforma za rapidno prototipiranje.
Sljedeća Razmjena vještina održat će se 14. travnja 2011. (etvrtak) u 19 sati u Caffe baru Info Club (u podrumu FOI-a). Teme koje će se prezentirati su sljedeće:

- Dubravko Sever - Nadzor poslužitelja pomoću Zabbixa
- Matija Besednik (FOI) - Primjena CSLA .NET Framework-a

Svi ste pozvani!

Povratak na vrhNove web stranice FOI-a

Sredinom ožujka objavljene su nove web stranice Fakulteta organizacije i informatike. Nakon gotovo 7 godina stare web stranice otišle su u zasluženu mirovinu. Nove web stranice osmišljene su i kreirane u Centru za razvoj programskih proizvoda FOI-a čiji je voditelj Darko Grabar, mag. inf., sa svhom uvođenja novih funkcionalnosti, ali i reorganizacije postojećeg sadržaja. Novi web se u potpunosti temelji na tehnologijama otvorenog koda, CMS sustavu ezPublish, Apache poslužitelju, PostgreSQL bazi podataka te Solr platformi za pretraživanje.
Objavom prve verzije novog weba razvoj neće stati. Već sada se definiraju zahtjevi za poboljšanja koja će se uvesti tokom sljedećih mjeseci, a svi konstruktivni prijedlozi i savjeti studenata i djelatnika Fakulteta su dobrodošli.

Više o novim web stranicama FOI-a možete proitati na sljedećem linku:
http://www.foi.hr/vijesti/nove_web_stranice.

Povratak na vrhFOI na Sajmu poslova 2011.

Dana 29. ožujka 2011. u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podrune službe Varaždin, održan je etvrti po redu Sajam poslova. Među izložbenim pultovima poslodavaca, partnera, obrazovnih institucija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavio se i Fakultet organizacije i informatike. Fakultet već godinama njeguje vrlo dobre odnose s varaždinskom podružnicom HZZ-a, s kojom provodi ak nekoliko zajednikih projekata. Između ostalih, FOI je partner na projektu "One click away" kojem je glavni cilj razvoj novog portala za pomoć pri zapošljavanju. Portal zanimljivog naziva www.iscemposel.hr još uvijek je u izradi, no predstavljen je na Sajmu i odmah je probudio veliko zanimanje.
Štand FOI-a bio je vrlo dobro posjećen, najviše je bilo uenika završnih razreda srednjih škola, ali i osoba zainteresiranih za prekvalifikaciju ili nastavak obrazovanja. Većina promotivnih materijala vrlo je brzo razdijeljena, no posjetioci su upućeni na nove web stranice Fakulteta na kojima mogu pronaći sve informacije o upisima i programima: http://www.foi.hr/.

Povratak na vrhPromocija sveuilišnog prvostupnika informatike

Dana 14. travnja 2011. godine održat će se promocija treće generacije prvostupnika i prve generacije magistara struke Fakulteta organizacije i informatike. Ukupno će biti promovirana 132 prvostupnika i 88 magistara struke, a promocija će biti održana u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin.


Povratak na vrhStudenti Fakulteta organizacije i informatike posjetili Sveuilište u Floridi

Varaždin, 18. ožujka 2011. - U razdoblju od 4. do 13. ožujka 2011. godine šestero studenata Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, zajedno s doc.dr.sc. Violetom Vidaek-Hainš, sudjelovalo je u studentskoj razmjeni na University of Central Florida (UCF). Jelena Kljaković-Gašpić, Katarina Pažur, Alen Delić, Matija Kapić, Ozano Rokov i Ivor Šebalj u deset radnointenzivnih dana imali su prilike upoznati ameriki nain života i studiranja, ali i predstaviti svoje istraživake radove. Radi se o uzvratnoj posjeti Sveuilištu iz Orlanda iji su studenti, lanovi McNair programa, u srpnju prošle godine sudjelovali na interdisciplinarnoj studentskoj konferenciji održanoj na Fakultetu organizacije i informatike. Program McNair osigurava stipendije darovitim studentima, a ime je dobio po Ronaldu McNairu, astronautu koji je 1986. poginuo prilikom lansiranja letjelice Challenger u Svemir. Ovaj uzvratni posjet ostvaren je prije svega zahvaljujući potpori Uprave Fakulteta organizacije i informatike Varaždin koja konstantno potie mobilnost studenata, te gostoprimstvu domaćina na elu s direktorom McNair programa, Michaelom Aldarondo-Jeffriesom.
Odmah po dolasku, varaždinski studenti sudjelovali su na 'Florida Statewide Student Research Symposiumu' koji se održavao na Sveuilištu sjeverna Florida u Jacksonville-u, gdje su studenti s raznih sveuilišta diljem Floride izlagali postere svojih radova. Prezentacije svojih istraživakih radova studenti FOI-a imali su u okviru konferencije 'Information Fluency 2011, Information R/evolution' koja se održavala na University of Central Florida. Teme njihovih radova bile su sljedeće: Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u podruju multikulturalnosti i ljudskih prava.
Osim samih prezentacija, program je sadržavao i razne radionice gdje su studenti FOI-a predstavili obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj, svoj fakultet, kao i grad Varaždin. S druge strane, studenti i profesori UCF-a govorili su o edukacijskom sustavu u SAD-u, povijesti UCF-a, sveuilišnoj knjižnici, mogućnostima studiranja na jednom od amerikih sveuilišta i procesu prijave te bratstvima i sestrinstvima koji predstavljaju važan dio života amerikih studenata.
Razgled kampusa ukljuivao je i upoznavanje s njegovim djelatnicima na ijem su se popisu našli ambasadorica Harriet Elam-Thomas, Dr. Rick Schell koji je podpredsjednik i jedan od suosnivaa McNair programa, djelatnici ureda za međunarodnu suradnju, te predstavnici tzv. Honors College kojeg pohađaju samo studenti s izuzetnim akademskim uspjehom. Za studente informatike posebno je zanimljiv bio posjet akademiji pod nazivom "Florida Interactive Entertainment Academy (FIEA)" gdje su se upoznali sa svijetom izrade raunalnih igara.
Ovaj studentski boravak na Floridi je, osim akademskog dijela, bio bogat i kulturnim događajima, od posjete malom živopisnom povijesnom gradiću St. Augustine na sjeveru Floride do jednodnevnog izleta u grad Miami koji je jedan od najpoznatijih turistikih destinacija na Floridi. NASA-in Kennedy Space centar i Universal studio također su se našli na popisu posjećenih mjesta.
Uza sve te aktivnosti, našlo se vremena za posjet Bob Carr kazalištu i gledanje "Wicked" Broadway mjuzikla, te sudjelovanje u projektu koje Sveuilište ostvaruje s lokalnom zajednicom, odnosno volontiranje u sklopu sveuilišnog arboretuma.
Sudjelovanje u ovoj razmjeni i na konferenciji zasigurno je bilo nezaboravno iskustvo, kako za studente varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, tako i za njihove domaćine sa Sveuilišta Centralna Florida. Osim što su uvrstili postojeća i sklopili nova prijateljstva, varaždinski studenti bili su dobri ambasadori svojeg Fakulteta, grada i države. Potaknuti pozitivnim iskustvima iz prethodnih dvaju susreta te uz neizostavnu podršku Fakulteta organizacije i informatike, i u budućnosti planiraju nastavak suradnje!

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.