:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 4/2010


Dragi čitatelji,

Dobrodošli u četvrto izdanje newslettera Fakulteta organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. Kako bismo unijeli malo svježine u naš sadržaj, upoznat ćemo vas s mladim snagama iz Francuske koje su unijele strani duh u naše krajeve, a FOI vas informira o novim priznanjima koja su zaslužili njihovi uvaženi profesori. Sve više radimo na podršci djeci i mladima, pa vas tako obavještavamo o Odjelu za dječju kirurgiju Opće bolnice Varaždin i kako je dobio prestižnu titulu „Prijatelj djece“. Broj udruga s kojima surađujemo je sve veći, a danas ćete upoznati udrugu Jedra-Klub poslovnih žena i TUM-Topličku udrugu mladih i kako smo uspostavili zajedničku suradnju. U podršci mladima pridružila nam se i ugledna varaždinska tvrtka „Gumiimpex-GRP“ svojom donacijom Centru mladih.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Gumiimpex podržava mlade

Bonjour Varaždin!

Evenio d.o.o. / Klinfo.hr

FOI CORE 2010

Prof.dr.sc. Blaženka Divjak dobitnica priznanja

Timskim radom za zdravlje djece

S vjetrom u jedra

Podržimo TUM – Topličku udrugu mladih

Reforma visokog obrazovanja: inventura 2010Gumiimpex podržava mlade

Budući varaždinski Centar za mlade je uz prostore u bivšoj vojnoj pekari dobio i prva donirana sredstva. Ugledna varaždinska tvrtka „Gumiimpex-GRP“ je uz svoju 40.-tu godišnjicu djelovanja odlučila proslaviti i podrškom od 50.000,00 kn namijenjenih za uređenje unutarnjeg igrališta u Centru mladih. Ugovor o donaciji potpisali su 26. travnja o.g. u zgradi BUKE predsjednik Uprave „Gumiimpex-GRP-a“ g. Damir Kirić i gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.
Gradonačelnik Ivan Čehok je predstavio medijima i ideju o izgradnji multimedijalne dvorane za obrazovne, kulturne i športske događaje koje će pripremati kreativne udruge mladih. Kako bi se objekt u potpunosti uredio, potrebno je više od 2 milijuna kuna koje grad Varaždin trenutno nema na raspolaganju u navedene svrhe, tako da će se krenuti u postupnu obnovu i adaptaciju.
Gradonačelnik Ivan Čehok, g. Damir Kirić i direktor Tehnološkog parka Varaždin mr.sc. Andrija Petrović su u pratnji novinara razgledali zgradu bivšeg skladišta vojne pekare koji bi se trebao pretvoriti u Centar za mlade.

Povratak na vrhBonjour Varaždin!

Uz standardnu postavu u Tehnološkom parku, dobili smo i pojačanje iz Francuske preko Eurodysee exchange programa koji omogućuje mladim ljudima odrađivanje prakse u inozemstvu. Mladi Bastien Boudesocque(25) dipl. inženjer elektrotehnike iz grada Boulzicourta u sjeveroistočnoj Francuskoj svoje radno i turističko iskustvo odlučio je sakupiti u lijepoj našoj, a sudbina ga je dovela u Varaždin. Kako Tehnološki park Varaždin podržava ovakve razmjene mladih ljudi, čast nam je ugostiti one koji su odlučili dati nam povjerenje i posvetiti svoje vrijeme za učenje u Tehnoparku.
Bastien nije jedini koji je preko Eurodysee exchange programa došao u Varaždin, tako da ima društvo iz svoje domovine i novog prijatelja iz Italije, a svi su smješteni u Studentskom domu u Varaždinu. Do sredine lipnja o.g. kad mu završava praksa u Tehnološkom parku, Bastien ima u planu posjetiti jedna od najljepših mjesta kod nas i u susjednim zemljama. Da je ozbiljan u toj namjeri govori i činjenica da je u šest tjedana od svog dolaska posjetio Split, Trogir, Šibenik, Dubrovnik, Zadar, Plitvička jezera, Zagreb, a uskoro kreće i do Rijeke, Trakošćana, Slavonije te van granice u Budimpeštu. Njegov avanturistički duh i velika želja da upozna zemlju u kojoj živi zasigurno će ga odvesti u još mnoge predivne krajeve, a sve što je dosad vidio, a naročito arhitekturu u primorskim gradovima smatra fascinantnim.
Bastien se svojim zvanjem i znanjem koje je stekao na fakultetu jako dobro uklapa u aktivnosti tehnološkog parka, tako da je uključen u aktualne projekte na kojima se radi i to najviše u smislu istraživanja tržišta. Uz to se svakodnevno upoznaje i s fondovima (bilo domaćim ili europskim) što je za njega jedna nova domena znanja.
Vjerujemo da će se Bastien vratiti kući s bogatijim radnim iskustvom i prekrasnim uspomena i prenijeti svojim sunarodnjacima pozitivnu energiju iz lijepe naše. Tko zna iz kojeg dijela svijeta nam sljedeći puta netko dolazi.

Povratak na vrhEvenio d.o.o. / Klinfo.hr

Uspješan nastup na specijaliziranom Dječjem sajmu u Rijeci

Kao ekskluzivan medijski pokrovitelj, Klinfo.hr sudjelovao je sredinom travnja na specijaliziranom 4. Dječjem sajmu i 5. Sajmu za bebe u Rijeci. Osim prezentacije portala tamošnjim zainteresiranim roditeljima i mališanima, tvrtka vlasnik Evenio d.o.o. predstavila je i svoj drugi proizvod - edukativnu bojanku s radnim zadacima.
"Bontonton bojanka" bila je pravi hit među predškolcima pa su zabilježeni i prvi prodajni uspjesi kod krajnjih kupaca, ali i dogovorene neke suradnje sa uglednim hrvatskim tvrtkama.
Kao i na svakom sajmu, Klinfo.hr je osim proizvoda i usluga, osigurao i kreativni kutak za djecu gdje se zabavljalo, bojalo, crtalo i sladilo finim bombonima.

Gostovanje na Fakultetu organizacije i informatike

Tjedan dana nakon sajma, direktorice tvrtke Evenio d.o.o. i urednice portala Klinfo.hr - Jelena Brezovec i Jelena Kovačić predstavile su svoju tvrtku i na Fakultetu organizacije i informatike. Na poziv Kristine Brodar, asistentice i voditeljice seminara na kolegiju Poduzetništvo, Evenio d.o.o. u ugodnoj je atmosferi studentima ispričao o počecima i izazovima poduzetništva, osobito u uvjetima ekonomske krize, a kroz kratku prezentaciju.
U sklopu izlaganja, studentima 3. godine koji sanjaju o vlastitom biznisu ili imaju dobru ideju, dani su i neki konkretni savjeti te ih se usmjerilo na institucije koje im mogu pomoći, a među kojima je i Tehnološki park Varaždin u čijem procesu inkubacije se nalaze i projekti Evenio d.o.o.

Povratak na vrhStudentsko natjecanje na Fakultetu organizacije i informatike FOI CORE 2010

Studentsko natjecanje na Fakultetu organizacije i informatike FOI CORE je najveći projekt kojeg organizira studentska organizacija AIESEC Varaždin. Njegovim održavanjem nastoji se studente približiti poslovnom svijetu kroz aktivan rad na riješavanju različitih zadataka, tzv. studija slučaja (case study), koje studenti riješavaju i prezentiraju pred svim sudionicima i pred ocjenjivačkim sudom, kojeg čine profesori FOI-a i predstavnici trvtki koje sudjeluju u natjecanju. Studije slučaja zadaju partneri AIESEC-a Varaždin koji su voljni direktno sudjelovati u projektu na ovaj način.
Ove godine održan je peti po redu FOI CORE, iako se projekt slične tematike organizirao i prije FOI CORE-a. Projekt se sastoji od više kategorija u kojima se studenti mogu natjecati, te su neke od kategorija osmišljene za timove studenata, dok je u nekima moguće sudjelovati individualno. Ovogodišnje kategorije FOI CORE-a bile su Promo & Desing Challenge, Management Challenge (MC), Information Technology Challenge te Izložba Studentskih Radova. Svaka kategorija imala je po jednu studiju slučaja koje su ponudili poduzeća Superius iz Pule, Microsoft Innovation Center Varaždin i Varaždinske Toplice.
PDC je koncipiran tako da od studenata zahtjeva konkretan plan promocije i marketinga te plan kako pozicionirati neki proizvod na tržištu. Konkretno, pred studente je postavljen fiktivni proizvod, te se od studenata tražila inovativnost i mašta više nego teoretsko znanje marketinga.
MC zahtjeva dosta znanja iz managementa, a ove je godine ova kategorija imala najviše prijavljenih timova. Microsoft Innovation Center Varaždin je posebno oduševio sve natjecatelje Management Challengea pozivom da pomognu i sudjeluju u planiranju te realnom ostvarivanju projekta koji je MIC zapravo ponudio natjecateljima kao poslovni slučaj, budući da su svi timovi pokazali iznenađujuće dobre ideje i kvalitete!
Information Technology Challenge bio je veoma uzbudljiv, a u kategoriji bio je i prijavljeni tim studenata sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Varaždinske Toplice dale su zadatak timovima da kreiraju desktop aplikaciju za vođenje dokumentacije. Radovi su bili uspješno kreirani, te je bilo stvarno teško izglasati pobjednika ove kategorije. Zanimljivo je i definitivno ugodno iznenađenje što su prvo mjesto u ovoj kategoriji osvojili upravo brucoši Fakulteta organizacije i informatike!
Pobjednici FOI CORE-a 2010 po kategorijama:
• Promo & Design Challenge:
1. Matija Kapić i Bojan Vukšić
2. Vedran Fak
3. Ana Šešet i Emina Levak
• Management Challenge:
1. Marko Pahić i Nikola Modrušan
2. Monika Cerjak, Martina Granić i Igor Mirković
3. Asja Stermšek i Ozano Rokov
• Information Technology Challenge:
1. Andrija Bartolić i Samuel Picek
2. Tomislav Bačić i Franjo Mišetić
3. Denis Petek i Nikola Banić
• Izložba studentskih radova:
3D animacija – Mario Karlovčec
Web programiranje – Zoran Brozović
AIESEC Varaždin i članovi organizacijskog odbora FOI CORE-a čestitaju svim natjecateljima na izvrsnim postignućima i trudu koji su uložili u radu na studijama slučaja, te se zahvaljuju svim partnerima i sponzorima na ustupljenoj podršci i partnerstvu na projektu FOI CORE 2010. Naravno, zahvale su upućene i članovima ocjenjivačkih žirija: Ivi Gregurec, dipl. oec., Ireni Kedmenec, dipl. oec., Jeleni Horvat, dipl. oec., Kristini Brodar, dipl. oec., Tonimiru Kišasondiju, dipl. inf., Tihomiru Orehovačkom, dipl. inf. te Damiru Horvatu, prof.
U sklopu FOI CORE-a organizirao se i Career Day, jedinstven projekt koji pruža zainteresiranim studentima priliku da se upoznaju sa svojim potencijalnim poslodavcima. Partneri AIESEC-a Varaždin izložili su štandove u prizemlju Fakulteta organizacije i informatike, te su bili otvoreni za sva pitanja znatiželjnih studenata! Također, ovom su prilikom svi studenti imali mogućnost predaje vlaastitog životopisa firmama za koje su zainteresirani, kako bi ušli u nacionalnu bazu životopisa za sve partnere Career Daya. Partneri sudionici Career Daya na FOI-u bili su Zagrebačka banka d.d., Superius d.o.o., IGEA (IN2 grupa) d.o.o., Omega software d.o.o., Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba Varaždin), i AWD (IFA d.o.o.).

Povratak na vrhProf.dr.sc. Blaženka Divjak dobitnica priznanja za razvoj međunarodne suradnje Sveučilišta u Zagrebu

Odbor za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu je prošli tjedan dodjelio priznanje prof.dr.sc. Blaženki Divjak za razvoj međunarodne suradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Priznanje je dodjelila prof.dr.sc. Ksenija Turković, prorektorica Sveučilišta, te je prilikom dodjele priznanja istaknula ulogu prof.dr.sc. Blaženke Divjak u razvoju međunarodne projektne djelatnosti sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i šire, jer su zahvaljujući upravo njenim savjetima, radionicama o projektnom menadžmentu međunarodnih projekata i knjigama iz tog područja, koje je prof.dr.sc. Blaženka Divjak objavila ili uredila, mnogi su znanstvenici, pa i prorektorica sama, uspješno prijavili projekt, ali što je isto tako važno dobili motivaciju za razvoj međunarodne suradnje.
Osim što je svojim iskustvom i znanjem pomogla drugima kod prijavljivanja projekata financiranih iz različitih programa EU-a, ona je i sama voditeljica pet međunarodnih projekata, a sudjelovala je u izvedbi njih mnogih drugih projekta u programima TEMPUS, projektu Europske znanstvene zaklade (ESF), EUREKA, FP, bilateralnim projektima itd. Kao prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju FOI-a angažirana je na razvijanju bilateralne suradnje s izvrsnim sveučilištima u EU i SAD-u, te motivira studente i mlade znanstvenike FOI-a na međunarodnu mobilnost. Inicirala je osnivanje Centra za međunarodne projekte na FOI-u kako bi znanja i kompetencije o prijavljivanju i vođenju međunarodnih projekata, zajedno sa svojim timom mladih stručnjaka iz različitih područja projektnog menadžmenta, diseminirala akademskoj i istraživačkoj zajednici u Hrvatskoj, ali i prema gospodarskom sektoru i time dala doprinos kvalitetnijem i većem povlačenju sredstava Hrvatske iz programa Europske unije, s naglaskom na razvojne i istraživačke projekte.
„S obzirom na nedovoljno financiranje znanstvenoistraživačkih projekata u Hrvatskoj iz budžeta MZOŠ-a ili od strane gospodarskog sektora, sveučilišta i znanstveni instituti bi trebali u većoj mjeri koristiti dostupna im sredstva iz programa financiranja EU-a jer bez dodatnog financiranja i međunarodnih konzorcija nećemo uspjeti pokrenuti razvoj niti na najnovijim tehnologiji temeljenu proizvodnju. S druge strane, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa bi trebalo biti organiziranije i proaktivnije u poticanju projekata važnih i za gospodarstvo kao što su Eureka projekti, a ne da predlagatelji projekta čekaju više od dvije godine na različita rješenja nakon što je procedura na europskoj razini davno završila. “, tako komentira prof.dr.sc. Blaženka Divjak svoj veliki angažman u području međunarodne suradnje i projektne djelatnosti.

Povratak na vrhTimskim radom za zdravlje djece

Broj Prijatelja djece sve je veći – Odsjek za dječju kirurgiju Opće bolnice Varaždin je primio prestižnu titulu „Prijatelj djece“ i tako se pridružio odjelu pedijatrije i rodilištu. Briga o velikom broju djece, kojih je oko 1000 godišnje, jedan je od prioriteta u varaždinskoj bolnici. Dugogodišnji rad cjelokupnog bolničkog osoblja,a naročito sestara koje svakodnevno u izravnom kontaktu brinu o sreći svakog djeteta individualno, dana 30. ožujka 2010.g. okrunjen je ovim priznanjem.
Bolničkim snagama za još bolje rezultate se punim srcem pridružilo i Društvo naša djeca svojim volonterskim radom koje već više od deset godina svakodnevno ulaže svoje resurse u uspjeh i sreću najmlađih. Volonterke Društva naša djeca u sklopu akcije „Zdrav prijatelj bolesnom prijatelju“ su uručile dječje bojanke velikog formata, izrađene na njihovim radionicama, dječjem odjelu kao novi sadržaj i veselje za svako bolesno dijete. Posebnost ovih bojanki je u tome što su ih izrađivala zdrava djeca u sklopu akcije „Zdrav prijatelj bolesnom prijatelju“ kako bi se bolesnoj djeci omogućila zabavna i kreativna aktivnost tijekom ovogodišnjih Uskršnjih blagdana. Autorice ove bojanke su djevojke iz tvrtke Evenio d.o.o.
Ovu akciju su omogućili Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah" koja je odobrila sredstva putem natječaja za građanske inicijative "Naš doprinos zajednici". Na taj natječaj se prijavilo Društvo naša djeca Varaždin uz pomoć Tehnološkog parka Varaždin krajem 2009. godine.
Društvo naša djeca je nezaobilazna karika u lancu nesebične i bezuvjetne brige za djecu, a ima sigurnu podršku Grada, Tehnološkog parka Varaždin i ostalih gradskih institucija, lokalnih i nacionalnih zaklada te svih građana volontera koji su u svakom trenutku spremni pružiti ruku djeci.

Povratak na vrhS vjetrom u jedra - Udruga Jedra u punoj snazi pred novim projektima

Mlada udruga Jedra – Klub poslovnih žena, još je jedan izvrstan primjer učinkovitog organiziranog djelovanja kroz koje uspješne poslovne žene iz malog i srednjeg poduzetništva uz uzajamnu potporu stvaraju još veći potencijal za osobni poslovni uspjeh. To je mreža zajedničkog djelovanja u poslovnim projektima usmjerena na poticanje i razvoj ženskog poduzetništva. Djelovanje udruge može se proširiti i van granica Hrvatske, a jedan od idealnih alata za to je Europska poduzetnička mreža (EEN) koju je 8. travnja 2010.g. u prostorijama udruge predstavila gđa Emilija Žuvić, voditelj projekta u Tehnološkom parku Varaždin. Gđa Žuvić je uz alate EEN-a objasnila i njihove mogućnosti, kreiranje tehnoloških profila i njihovu razliku u komercijalnoj bazi A i bazi B za tehnološki transfer. Članice udruge su pokazale veliki interes i za budući projekt Mreža ambasadora ženskog poduzetništva i dogovorena je daljnja suradnja s Tehnološkim parkom Varaždin u kojem su prepoznale Tehnološki park kao dobrog potencijalnog partnera za buduće projekte.

Povratak na vrhPodržimo TUM – Topličku udrugu mladih

Nakon dužeg vremena zatišja mladi iz Varaždinskih Toplica ponovo pokreću vlastitu inicijativu. Želja za novim sadržajima osim sjedenja za računalima i komuniciranja preko Facebook-a je prevagnula i mlade snage kreću u akciju. Možda je stvar u proljeću kada se svi budimo, a možda svjesnost mladih ljudi da je za sreću potrebna kreativnost i stvaranje. Ovakve inicijative hvale su vrijedne i svaki pokušaj mladih ljudi da zajednički grade jedan bolji svijet mora biti podržan od zajednice. TUM – Toplička udruga mladih i predsjednik udruge Ivan Malenica zaslužili su podršku svog grada koji se rado odazvao njihovom pozivu na sastanak udruge koji se održao 17. travnja 2010.g. u kino dvorani. U ime Grada podršku im je došla iskazati gđa Dragica Ratković, zamjenica gradonačelnika koja je iskazala zadovoljstvo ovom inicijativom i smatra da udruga mora dobiti prostore u gradu za svoje aktivnosti. Grad je voljan ustupiti udruzi objekt nekadašnjeg NK „Partizan“ koji bi nakon adaptacije bio idealan za provođenje aktivnosti udruge. Trenutno je objekt prazan i treba dosta sredstava uložiti kao bi se vratio u funkciju. Udruga je u procesu organiziranja inicijalne akcije čišćenja objekta kako bi se prostori doveli u početno stanje za procjenu štete. I potencijalni članovi udruge kojih je 30-ak se aktivno uključuju u aktivnosti vezane za čišćenje prostora i svi su spremni fizičkim radom maksimalno doprinijeti. Nažalost, samo čišćenje prostora nije dovoljno, već zahtijeva veći zahvat renovacije kao što se i vidi na slikama.
Udruga je u svoje planove uvrstila i rad na većim projektima, i kako kaže Ivan Malenica, voljni su uložiti svoj trud i vrijeme i u prijavu projekata na natječaje Europske unije. Kako bi što kvalitetnije odrađivali taj dio posla, pozvali su i Tehnološki park Varaždin na sastanak kako bi i raspravili mogućnosti tog vida suradnje. U ime Tehnološkog parka podršku udruzi je dala Aleksandra Jenkač koja je objasnila na koje sve načine Tehnološki park može podržati udrugu.
Ovim putem Tehnološki park Varaždin poziva i Vas da podržite ove mlade ljude na način koji je Vama najprikladniji – bilo radom kod renovacije objekta, građevinskim materijalima, novčano ili na bilo koji drugi način kako bismo članove udruge, i sve one koji će to postati, maknuli s ulica i dali im jednu novu perspektivu koja će ih dovesti do većeg uspjeha i sreće u životu.
Toplička udruga mladih i Tehnološki park Varaždin Vam unaprijed zahvaljuju na pomoći.

Povratak na vrhFakultet organizacije i informatike bio je domaćin konferencije „Reforma visokog obrazovanja: inventura 2010

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu bio je domaćin konferencije „Reforma visokog obrazovanja: inventura 2010.g.“, 09. i 10. travnja 2010.g.
Konferenciju je organizirao tim eksperata za reformu visokog obrazovanja (HERE), uz podršku Nacionalnog Tempus ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, a u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilištem u Zagrebu. Programski i organizacijski dio Konferencije vodila je prof.dr.sc. Blaženka Divjak, jedna od eksperata za Bolonjski proces, imenovana od strane Europske komisije, i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju FOI-a.
Program konferencije započeo je pozdravnim govorima dekana Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu prof. dr. sc. Tihomira Hunjaka, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Alekse Bjeliša i ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) prof. dr. sc. Jasmine Havranek, nakon čega je započeo radni dio skupa.
Na konferenciji su kao panelisti prisustvovali istaknuti profesori hrvatskih sveučilišta i djelatnici javnih institucija (AZVO, MZOŠ, Institut za razvoj obrazovanja, HUP), koji aktivno sudjeluju u kreiranju i donošenju obrazovnih politika u RH.
Teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji, i o kojima će se donijeti zaključci su:
• Preddiplomski i diplomski studiji: analiza stanja, problemi i izazovi za buduće razdoblje,
• Financiranje sveučilišta,
• Doktorski studiji i europski fondovi za istraživanje i razvoj,
• Hrvatski kvalifikacijski okvir.
Prvog dana konferencije na programu su bile dvije teme. Prvu temu, o analizi stanja, preblemima i izazovima za buduće razdoblje preddiplomskih i diplomskih studija, moderirala je prof.dr.sc. Blaženka Divjak. Istaknuli su pozitivne strane reforme prva dva ciklusa sveučilišnog studija (preddiplomski i diplomski studij), ali isto tako naglasili, da unatoč pozitivnom trendu broja upisanih i diplomiranih studenata, trend novozaposelnih nastavnika i znanstvenika u visokom obrazovanju stagnira, odnosno nema novih zapošljavanja što utječe na kvalitetu nastavnog procesa. Nadalje, bez ulaganja u visoko obrazovanje teško se mogu očekivati značajniji pomaci. Međutim, osim upravljanja kvalitetom visokog obrazovanja nužan je i bolji dijalog s poslodavcima, i to ne samo kod definiranja kvota studenata već u kreiranju studijskih programa i definiranju ishoda učenja ili kvalifikacija, pogotovo u nižim godinama studija, odnosno preddiplomskom studiju. Naime, nakon reforme visokog obrazovanja i uvođenja dva ciklusa, preddiplomskog i diplomskog studja, poslodavcima još uvijek nisu do kraja jasne komptenecije s kojima izlaze prvostupnici, nakon završenog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg preddiplomskog sveučilišnog studija, što je u svojoj prezentaciji naglasio prof.dr.sc. Vedran Mornar, dekan Fakulteta, elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). S druge strane, prof.dr.sc. Ivan Slapničar s Fakulteta strojarstva, elektrotehnike i brodogradnje Sveučilišta u Splitu naglasio je da gospodarski sektor u Hrvatskoj ne sudjeluje u razvojim projektima, zasigurno ne u dovoljnoj mjeri, ne zapošljava najkvalificiraniju radnu snagu, koja bi stvarala nova radna mjesta, inovativne proizvode, već su većini gospodarskih subjekata potrebni ljudski resursi za pasivno korištenje postojeće tehnologije. Poslodavce je na konferenciji zastupala Hrvatska udruga poslodavaca, koji su istaknuli da se stanje u hrvatskom gospodarstvu neće tako brzo popraviti, s obzirom na veliku krizu u kojoj se nalaze. Gospodarski sektor se trenutno bori za opstanak, a tome su doprinijeli i fiskalni te parafiskalni nameti koje je uvela Vlada RH, te se u toj situaciji teško može okrenuti ulaganju u razvoj novih tehnologija.
Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, održala je prezentaciju na temu „Buduće aktivnosti i akreditacija u RH – osvrt na svjetske trendove”, iznijevši pritom istraživanje Svjetske banke iz 2009. godine “The Challenges of Establishing the World Class University”, čiji nam rezultati, zajedno sa međunarodnim iskustvima u stvaranju najboljih svjetskih visokih učilišta, mogu poslužiti kao smjernice u strateškom promišljanju daljnjeg razvoja visokih učilišta u RH. Kroz prezentaciju je istaknula kako je potrebna jasna nacionalna strategija razvoja visokog obrazovanja u Hrvatskoj, te da je, kada govorimo o visokim učilištima, na institucionalnoj razini ključno nadahnuto vodstvo sa jasnom vizijom i strategijom razvoja, kao i prepoznavanjem svojih komparativnih prednosti. Također, strateški je važno i ulaganje u ljudski potencijal, prvenstveno nastavnika, ali i stvaranje profesionalne administracije koja će osigurati dobru implementaciju strateških ciljeva institucije.
Druga tema o financiranju sveučilišta izazvala je dinamičnu raspravu, pogotovo između predstavnika s jedne strane sveučilišta, s druge strane predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a s treće strane studenata. Iako se mora naglasiti da ministar prof.dr.sc. Radovan Fuchs nije pristustvao niti jednoj od ovih ključnih tema za daljnji razvoj visokog obrazovanja RH, što je u raspravi ocijenjeno neprihvatljivim, jer se ipak radilo respektabilnom skupu od oko 150 prisutnih sudionika (rekotra, prorektora, dekana, prodekana, profesora, asistenata, studenta, predstavnika poslodavaca itd). Prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, dekan FOI-a i Prof.dr.sc. Petar Filipić s Ekonomskog fakulteta Svečilišta u Splitu prezentirali su zanimljive podatke o makroekonomskim pokazateljima financiranja sustava visokog obrazovanja, posebno se osvrnuvši na sve fiskalne i nefiskalne subvencije za studente koje plaća država.
Drugog dana konferencije raspravljalo se o doktorskim studijima, europskim fondovima za financiranje projekata u obrazovanju i znanosti, te o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Prof.dr.sc. Melita Kovačević, prorektorica za znanost i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu moderirala je temu doktorskih studija i naglasila da bi doktorski studiji trebali imati naglašenu istraživačko-razvojnu komponentu, kao i povezanost sličnih doktorskih programa u zajednički ili interdisciplinarni doktorski studij, a takva je praksa već poznata u zemljama Europske unije. Prof.dr.sc. Blaženka Divjak je istaknula da je Fakultet organizacije i informatike svjestan važnosti internacionalizacije doktorskih studija, a u skladu s time određeni dio predavača na doktorskom studiju Informacijskih znanosti su znanstvenici eminentnih visokoobrazovnih institucija izvan Hrvatske, a osim toga na FOI-u se potiču i dvostruka mentorstva (drugi mentor izvan RH) tako da se dobije na interdisciplinarnosti i međunarodnoj prepoznatljivosti. Jedna od tema o kojoj su se složili gotovo svi prisutni bila je organizacija doktorskih studija u obliku doktorskih škola o kojima je vrlo zanimljivu prezentaciju održao prof.dr.sc. Ignac Lovrek s FER-a. Nadalje, vrlo su zanimljive, ali i kritične prezentacije održali prof.dr.sc. Neven Budak, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Danica Škara prorektorica Sveučilišta u Splitu, o trenutnoj situaciji doktorskih studija u Hrvatskoj, smjernicama razvoja EU-a, s upozorenjem o zastarijeloj podijeli na znanstvena područja i grane u Hrvatskoj i koliko ona otežava inovativan i interdisciplinaran pristup u kreiranju doktorskih programa. Prof.dr.sc. Mile Đelalija, sa Sveučilišta u Zadru je moderirao vrlo aktualnu temu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koja je izazvala vrlo zanimljivu raspravu među prisutnima. Hrvatski kvalifikacijski okvir je važno dobro definirati, jer on mora biti usporediv s Eurospkim kvalifikacijskim okvirom, kao što je slučaj i s ostalim nacionalnim kvalifikacijskim okvirima zemlja EU, ali mora biti i primjenjiv u praksi. Na taj način bit će transparentnije i prepoznatljivije kvalifikacije studijskih programa visokoobrazovnih ustanova, što će omogućiti usporedivost diploma i olakšati horizontalnu i vertikalnu mobilnost studenata, a kasnije i transnacionalnu mobilnost na europskom tržištu rada. Međutim, u procesu njegovog donošenja i definiranja, mora se dobro testirati na postojećim studijskim programima i uvažiti različitosti kvalifikacija studija u različitim područjima. Za sada se čini da ta provjera nije bila dostatna. MZOŠ je predstavio buduće natječaje programa IPA-e, koje se odnose na Komponentu IV, Razvoj ljudskih potencijala, a koji se direktno odnose na razvoj ustanova i sustava visokog obrazovanja. U raspravi se upozorilo na činjenicu da iako su natječaji otvoreni i za domaće konzorcije, ipak se projekti odobravaju stranim konzultantskim kućama koje nisu uvijek dovoljno motivirane za održivost projekata u RH te su do sada rezulati takvog rada bili upitni. Međutim, usprkos tome, činjenica je da isti konzultanti, sa slabim rezultatima, često ponovno budu izabrani, dobivaju sredstva iz pred-pristupnih fondova te se stječe dojam da imaju prednost pred domaćim kvalificiranijim i motiviranijim stručnjacima.
Konferencija „Reforma visokog obrazovanja: inventura 2010.g.“ okupila je u Varaždinu oko 150 sudionika, mahom profesore, znanstvenike i predstavnike studenata, donosioce odluka u visokom obrazovanju RH, ali i predstavnike ostalih sektora. Uskoro se očekuju i zaključci s Konferecije koji će biti poslani na sve relevantne dionike obrazovanja u Hrvatskoj, kako bi se mogle donijeti smjernice za daljnji razvoj hrvastkog visokoobrazovnog sustava te kako bismo postali što ravnopravniji i konkurentniji dionici europskog visokoobrazovnog prostora, s naglaskom na upravljanje kvalitetom naših studijskih programa, naglašenu istraživačku komponentu doktorskih studija te opredijeljenost Vlade RH za društvo znanja, ali ne u deklarativnom smislu, već praćeno konkretnim mjerama kao i povećanim udjelom u državnom budžetu.

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.