:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 5/2010


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 5. izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o mnogim posjetama našem gradu i Tehnološkom parku iz raznih krajeva svijeta, zanimljivim predavanjima na FOI-ju, uspjesima studenata FOI-ja na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, te kako su mlade i perspektivne suvlasnice tvrtke Evenio, stanari Tehnološkog parka, upoznale studente FOI-ja sa svojim putom do uspjeha.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Program provjere inovativnog koncepta – Proof of Concept

Novi znanstveno-tehnologijski projekt u Tehnološkom parku Varaždin financiran iz međunarodnog programa EUREKA

Svibanj - mjesec svečanih promocija na Fakultetu organizacije i informatike

Harald Welte, svjetski poznati IT stručnjak, dobitnik nagrade Advancement of Free Software za 2007. godinu na Fakultetu organizacije i informatike

NTH-Media odlazi u svoje prostore

Djelatnik i student Fakulteta organizacije i informatike članovi tima ekperata za računalnu sigurnost osvojili izvrsno mjesto na međunarodnom natjecanju

Filipinska delegacija upoznala Varaždin i varaždinski Tehnopark

I finska delegacija u posjeti

Makedonska delegacija u potrazi za dobrom praksom

Studentica FOI-a uspješna na nacionalnom natjecanju Business Case Competition

Kosovska delegacija posjetila Tehnološki park

Predavanje dviju mladih poduzetnica, suvlasnica tvtke Evenio d.o.o. na Fakultetu organizacije i informatike

Studenti Veleučilišta u Varaždinu posjetili Tehnološki parkProgram provjere inovativnog koncepta – Proof of Concept

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO d.o.o. je 2. svibnja 2010.g. objavio javni poziv za financiranje inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata kroz novi Program provjere inovativnog koncepta. U konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin 03. svibnja 2010. održano je predstavljanje novog programa provjere inovativnog koncepta. Gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok i mr.sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka, su upoznali javnost s novim izvorom financiranja za mikro i male poduzetnike, te istraživače na visokim učilištima, javnim znanstvenim institutima i znanstvenim organizacijama.
BICRO je pokrenuo suradnju s partnerima Tehnološkim parkom Varaždin, Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci (Ste PRi) i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA. To su provedbeni centri kojima se mogu javiti svi zainteresirani za prijavu svojih projekata. Prve pretprijave su zaprimljene i pokazan je veliki interes. Zanimljivi projekti prijavljivani iz različitih područja (IT, arhitektura, zdravstvo…) i sve pretprijave koje su zadovoljile ocjenjivačke kriterije u obliku prijave čekaju 1. lipnja 2010. kad je zadnji rok za predaju u prvom krugu natječaja.
Zašto je Proof of Concept program važan za znanstveno-poduzetničke projekte?
Ovim sredstvima želi se pružiti prilika svim projektima u početnoj fazi razvoja kako bi dobili odskočnu dasku i bili financijski osigurani za početna ulaganja. Upravo je taj početak, rana faza inovacije, često najteži dio oživljavanja projekata jer nosioci često nemaju početna sredstva. Smisao provjere inovativnog koncepta (engl. Proof of concept) je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja. Program provjere inovativnog koncepta podupire pred-komercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi. Program financira poduzetničke ideje s visokim komercijalnim potencijalom i nije zamišljen kao izvor financiranja za znanstvene projekte.
Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35.000 do 350.000 HRK po projektu financira sljedeće aktivnosti:
• Provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva
• Demonstraciju tehničke izvedivosti
• Izradu funkcionalnog prototipa.
Uz ove tri osnovne aktivnosti, sredstva se mogu iskoristiti i za analizu tržišta, poslovno planiranje, razradu koncepta i/ili strategije za razvoj ili komercijalizaciju proizvoda te poslovnu podršku za utvrđivanje tržišne isplativosti. Aktivnosti na projektu traju najviše 6 mjeseci od dana potpisa Ugovora o financiranju projekta. Dokumentacija potrebna za podnošenje prijave nalazi se ovdje.
Pretprijave se moraju poslati najkasnije 15 dana prije roka za predaju prijava.
Rokovi za izradu i predaju pretprijava su:
• petak, 14. svibnja 2010. g. (prvi krug)
• četvrtak,2. rujna 2010, g. (drugi krug)
• ponedjeljak, 1. studenog 2010. g. (posljednji krug).
Rokovi za izradu i predaju potpunih Prijava su:
• utorak, 1. lipnja 2010. g. (prvi krug)
• srijeda, 15. rujna 2010, g. (drugi krug)
• ponedjeljak, 15. studenog 2010. g. (posljednji krug).

Povratak na vrhNovi znanstveno-tehnologijski projekt u Tehnološkom parku Varaždin financiran iz međunarodnog programa EUREKA

U sklopu programa EUREKA, međunarodnog programa za financiranje znanstveno-istraživačkih projekata odobren je razvoj novog ECM-a (Enterprise Content Management). Projekt pod šifrom E! 5045 odobren je konzorciju čiji je vodeći partner tvrtka ABIT d.o.o. iz Varaždina. Cilj je razviti novi informacijski sustav kojim bi se osvojilo domaće i strano tržište. Financiranje projekata iz programa EUREKA uvjetovano je partnerstvom između akademske zajednice i poduzetnika što je ostvareno upravo u okviru Tehnološkog parka Varaždin. Nositelj projekta je tvrtka ABIT d.o.o. koja ima razvojni tim u Tehnološkom parku Varaždin (TPV), a partneri su Fakultet organizacije i informatike kao jedan od osnivača TPV-a te tvrtke IB-PROCADD d.o.o. iz Ljubljane koja također ima razvojni tim u TPV.
Projektnu ideju E! 5045 ABIT-ECM osmislilo je poduzeće Jakopsoft d.o.o. osnovano 1998.g. s višegodišnjim iskustvom u području informatizacije poslovnih procesa, suvremenoj metodologiji razvoja informacijskih sustava, te project managementu. Novi razvojni projekt (ECM), sustav za upravljanje sadržajem pokrenuli su 2005.g., a nakon spajanja s tvrtkom ABIT d.o.o. nastavlja se istraživanje i djelomični razvoj ECM sustava. Ovo softversko rješenje se koristi za stvaranje, upravljanje, spremanje, isporuku i čuvanje informacija za podršku poslovnih procesa. Cilj mu je minimiziranje redundantnih podataka i dokumenata, jednoznačno reguliranje pristupa svim informacijama u poduzeću, te stavljanje svih informacija i usluga, neovisno o izvoru, na raspolaganje drugim sustavima. Fakultet organizacije i informatike razvio je collaboration i Web Content Management module i zadužen je za izradu i support web portala.
Temelji suradnje između tvrtke Jakopsoft d.o.o. i IB-PROCADD d.o.o. postavljeni su na prvoj TechnoInCon konferenciji održanoj u TPV. Kasnijim spajanjem tvrtki ABIT d.o.o. i Jakopsoft d.o.o. omogućilo je još bolje pozicioniranje tvrtke ABIT doo kao softverske kuće u regiji s naprednim core bankarskim sustavima i uslugama, te inovativnim rješenjima u području upravljanja informacijama/dokumentima odnosno poslovnim procesima.
Gore navedeni članovi konzorcija namjeravaju izići na europsko tržište putem Europske Poduzetničke Mreže (EEN) koja omogućava upravo ovakvim proizvodima i uslugama širenje na europsko tržište u smislu pronalaska kupaca za proizvod i usluge i tehnološkog transfera.

Povratak na vrhSvibanj - mjesec svečanih promocija na Fakultetu organizacije i informatike

Tijekom mjeseca svibnja Fakultet organizacije i informatike organizirao je čak tri promocije svojih studenata. U gradskoj sportskoj dvorani, Areni Varaždin, 20. svibnja 2010.g., u četvrtak, promovirano je 148 prvostupnika FOI-a, koji su završili preddiplomske studije „Informacijski sustavi“ i „Poslovni sustavi“, a isti dan promovorano je i 86 informatičara, koji su uspješno završili stručni dvogodišnji studij FOI-a Primjena informacijskih tehnologija u poslovanju (PITUP).
Očekuje se da će većina studenata nastaviti svoje obrazovanje na diplomskim studijima FOI-a, a dio njih će zasigurno tražiti zaposlenje. Nadamo se da će poslodavci prepoznati kvalitetu obrazovanja i kompetencija koju studenti preddiplomskih studija mogu steći na Fakultetu organizacije i informatike.
Nešto ranije, 14. svibnja 2010.g., održana je svečana promocija magistara znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana informacijski sustavi i informatologija, koji su poslijediplomski magistarski znanstveni studij završili u okviru studija ''Informacijski sustavi'' ili ''Menadžmenta poslovnih sustava''.
Diplome je magistrandicama i magistrandima uručio dekan FOI-a, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, a promotori su bili, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Prof.dr.sc. Blaženka Divjak i prof.dr.sc. Neven Vrček.

Povratak na vrhHarald Welte, svjetski poznati IT stručnjak, dobitnik nagrade Advancement of Free Software za 2007. godinu na Fakultetu organizacije i informatike

Svjetski poznati IT stručnjak za programe otvorenog koda, Harald Welte, dobitnik prestižne nagrade Advancement of Free Software Award za 2007. godinu, održao je 6. svibnja 2010.g. gostujuće predavanje za djelatnike i studente FOI-a te pripadnike „Open source“ zajednice Varaždinske regije. Predavanje je nosilo naziv „Opening Closed Domains - To boldly go where no Free Software has gone before“, kao parafraza slogana poznatog serijala Zvjezdanih staza. Glavni je cilj Haraldovog predavanja bio zainteresirati i motivirati mlade IT stručnjake da se usude krenuti u istraživanje i razvoj te da iskoriste svoja znanja kako bi doprinijeli dostupnijim i sigurnijim IT aplikacijama najšireg spektra – s posebnim naglaskom na komunikacijske protokole i infrastrukturu, jer upravo u tim ICT područjima primat još uvijek ima industrija.
Zašto su važni softveri otvorenog koda? Harald Welte je u okviru predavanja dao odgovor na to pitanje: „Otvoreni kod je vrlo važan u obrazovanju IT stručnjaka, koji čitajući kodove mogu naučiti kako programirati i kako modificirati kodove. Mogućnost modifikacije i prilagodbe je druga značajka otvorenog koda. Treći razlog zagovaranja otvorenog koda je sigurnost, jer gotovi programi ili rješenja, kupljeni od strane proizvođača, koji imaju zaključani kod ne garantiraju nam sigurnost. Na kraju, ali ne manje važno, otvoreni kod je važan kod istraživanja sigurnosti ICT sustava i razvijanja novih sigurnosnih protokola.“
Na predavanju su se okupili mnogobrojni studenti i profesori FOI-a, te se nakon predavanja razvila zanimljiva diskusija u okviru koje smo saznali i neke uznemirujuće informacije, a koje se odnose na (ne)sigurnost mreža i ICT infrastrukture koje koristimo svakodnevno u privatnoj i poslovnoj komunikaciji, razmjeni ili pohranjivanju podataka te ostalih vrijednih resursa putem Interneta ili GSM mreže.
Harald Welte je nezavisni IT stručnjak koji živi u Berlinu, ali radi na projektima širom svijeta – od Brazila, do Indije, Kine i Tajvana.

Povratak na vrhNTH-Media odlazi u svoje prostore

Tvrtka stanar Tehnološkog parka Varaždin, NTH-Media, 29. travnja 2010.g. potpisala je s Gradom Varaždinom Ugovor o kupoprodaji zemljišta . Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivan Čehok i Mirta Kujundžić u ime tvrtke. Kupljeno zemljište se nalazi u Brezju na 3200 četvornih metara, a tvrtka planira na njemu izgraditi vlastiti objekt.
NTH-Media od 2004.g. posluje unutar inkubatora, zapošljava 140 radnika, većinom informatičke stručnjake s FOI-a, a glavna djelatnost tvrtke je izrada softvera za potrebe telekomunikacija. Postali su vodeći u regiji i svoje usluge plasiraju u 60 zemalja svijeta. U novom prostoru planiraju razvijati i TV produkciju prema riječima Mirte Kujundžić.

Povratak na vrhDjelatnik i student Fakulteta organizacije i informatike članovi tima ekperata za računalnu sigurnost osvojili izvrsno mjesto na međunarodnom natjecanju

Tonimir Kišasondi, asistent na Fakultetu organizacije i informatike, i student Domagoj Klasić dio su tima ekperata za računalnu sigurnost koji su, pod timskim imenom gn00bz, 15. svibnja 2010. u okviru međunardnog natjecanja CIT CTF, iz područja računalne sigurnosti, zauzeli 4. mjesto od ukupno 64 prijavljenih timova. Ovo prestižno natjecanje održalo se u organizaciji Sveučilišta iz Sankt Petersburga. Natjecanje je uključivalo rješavanje zadataka iz više kategorija: reverzni inženjering, kriptografija i kriptoanaliza, analiza ranjivosti aplikacija, računalna forenzika, mrežna sigurnost, sigurnost uređaja i ostalih sigurnosnih disciplina.
Natjecanje je trajalo 24 h tijekom kojih su se sudionici tima podijelili i riješavali zadatke iz različitih kategorija sukladno vlastitim kompetencijama i ekpertizama. Iz tog razloga, radi se o timskom natjecanju, a svaki tim broji između 5 i 15 članova, kako bi se pokrilo što više područja iz računalne sigurnosti. Natjecanje se odvija on-line. „Svaki zadatak donosi 100 do 500 bodova, ovisno o težini. Dakle, osim znanja, za uspjeh je važna i dobra taktika. Kod rangiranja timova dva kriterija se uzimaju u obzir – težina zadatka (broj bodova) i vrijeme utrošeno na rješavanje pojedinog zadatka. Ukoliko dva tima riješe uspješno isti zadatak, ipak će bodove uzeti tim koji ga je riješio u kraćem vremenskom razdoblju“, pojašnjava princip ocjenjivanja Tonimir Kišasondi. On ne krije zadovoljstvo s osvojenim mjestom, tim više što je konkurencija bila zaista jaka, a činili su je timovi iz: Rusije, Francuske, SAD-a, Njemačke, Japana, Švedske, Koreje, Argentine.
Tim gn00bz upravo sudjeluje na kvalifikacijama za najpoznatije natjecanje u računalnoj sigurnosti u okviru konferencije DEFCON, koja se odvija u Las Vegasu. U predfinalnoj fazi, natjecanje se odvija on-line, a prijavljeno je oko 529 timova iz cijelog svijeta.
Tonimir Kišasondi je zaključio da se kompetencije i vještine, koja su predmet ovih natjecanja uglavnom promatraju u negativnom kontekstu cyber kriminala, a ta znanja su korisna i nužna za implementaciju što sigurnijih sustava. „Postoje grupe ili pojedinci, koji će pokušati kriptoanalizu, reverzni inženjering i sl. iskoristiti kako bi učinili nešto loše, odnosno kriminalnu radnju, ali zato je važna edukacija iz područja računalne sigurnosti kako bi se budući IT stručnjaci naoružali znanjem za obranu od malicioznih radnji i programa te kompetencijama za izgradnju što sigurnijih informacijskih sustava i infrastrukture.“
Tim gn00bz je bio sastavljen od pojedinaca iz sljedećih institucija:
FER: Marko Ivanković, Adis Mustedanagić, Tomislav Novak, Goran Peretin, Dražen Popović, Tomislav Reicher, Hrvoje Ribičić, Branko Spasojević,
FOI: Tonimir Kišasondi, Domagoj Klasić
FTN, Univerzitet Novi Sad: Aleksandar Nikolić
Ri-Ing d.o.o: Ante Gulam
Nezavisni stručnjak za sigurnost: Leon Juranić

Povratak na vrhFilipinska delegacija upoznala Varaždin i varaždinski Tehnopark

Ljepota grada Varaždina prezentirana je od 23. do 27. svibnja 2010. i zanimljivoj filipinskoj delegaciji menadžera u sklopu razmjene distrikta s Filipina i Rotary Cluba Varaždin. Gđa Vesna Petanjek je kao njihov vodič odabrale neke najatraktivnije destinacije grada, a uz to ih je upoznala i sa zanimljivim legendama Varaždina. Nezaobilazna točka u gradu bio je i poznati „Anđelinjak“ našeg uvaženog samostalnog umjetnika Željka Prsteca koji je svojim umjetničkim radom udahnuo novi duh u grad kroz predivne skulpture anđela. „Anđelinjak“ su posjetili mimo protokola, a rezultat je bio oduševljenje i želja da upoznaju autora.
Tijekom petodnevnog boravka u Varaždinu, mladi Filipinci su posjetili mnoge kulturne znamenitosti grada od kojih su ih oduševili Entomološka zbirka i postav Starog grada, te neke uspješne kompanije kao što su Solvis, Gumiimpex, Slobodnu zonu Varaždin, javne institucije, Opću bolnicu Varaždin, Fakultet organizacije i informatike te Prvu gimnaziju. Za njih je organiziran i prijem kod dogradonačelnika Varaždina Slobodana Mikca, te župana Predraga Štromara.
U svom obilasku po našim krajevima Varaždinske županije posjetili su i dvorac Trakošćan, Lepoglavu i Varaždinske Toplice, a sreli su se i s članovima Rotary Cluba Varaždin, RC Varaždinske Toplice, RC Zagreb – Sljeme te RC Varaždin 1181.
Filipinsku delegaciju su pratile i ugostile u Tehnološkom parku i konzultantice za EU fondove i financije Emilija Žuvić i Martina Panić koje su Filipincima pobliže prezentirale Tehnopark i usluge koje nudi.
Voditeljica ove grupe Lea Veronica Recomite, vlasnica internetske tvrtke s Filipina, naglasila je važnost ovog upoznavanja i vjeruje u bolju komunikaciju i suradnju između Manile i Varaždina.
Delegacija s Filipina posjetila je i Austriju te Sloveniju u sklopu ove turneje.

Povratak na vrhI finska delegacija u posjeti

U nizu posjeta Tehnološkom parku, imali smo čast ugostiti i finsku delegaciju 26. svibnja 2010.g. U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područna služba Varaždin, tri pročelnika iz Finske došli su upoznati se sa zapošljavanjem mladih, profesionalnim usmjeravanjem, obrazovanjem i regionalnim razvojem naše Županije.
Posjetili su Fakultet organizacije i informatike i Razvojnu agenciji Sjever – DAN u sklopu zajedničkog projekta sa Zavodom za zapošljavanje.

Povratak na vrhMakedonska delegacija u potrazi za dobrom praksom

Grad Varaždin i Tehnološki park 20. svibnja o.g. ugostili su i delegaciju iz Makedonije s Fakulteta mehaničkog inženjeringa koja radi na razvoju projekta „Capacity Building Towards Knowledge Based Economy“. Cilj projekta je ekonomski razvoj Makedonije kroz promociju poduzetničkog učenja, ekonomije zasnivane na inovacijama i znanju i smanjivanje stope nezaposlenosti u zemlji. Projekt implementira Agencija za promociju poduzetništva Republike Makedonije, a sam rezultat projekta je osnivanje tehnološkog parka (National Centre for Development of Innovation and Entrepreneurial Learning).
Projekt je počeo u srpnju 2009.g. i do sada su razvijene usluge koje nude svojim klijentima (30 malih i srednjih poduzeća), no to je samo virtulani tehnološki park, a sama infrastruktura još nije izgrađena. Kako bi i ovaj dio posla na projektu što kvalitetnije odradili, partneri na projektu su se složili da je upoznavanje primjera dobre prakse važno prije izgradnje same infrastrukture. Radi stjecanja novih znanja posjetili su Razvojnu agenciju AZRA i Tehnološki park Varaždin. Tvrtke stanari Evolva, Caddprint i Meritum Soft pobliže su predstavile svoje proizvode i usluge, a uz njih su posjetili i MIC-Microsoft Innovation Centre Varaždin. S Tehnološkim parkom su ih upoznale konzultantice za EU fondove Emilija Žuvić i Martina Panić koje su s makedonskom delegacijom raspravljale o potencijalnoj suradnji, naročito kroz brokerage evente u kojima bi se omogućilo povezivanje makedonskih i hrvatskih tvrtki u određenom sektoru.

Povratak na vrhStudentica FOI-a uspješna na nacionalnom natjecanju Business Case Competition

Studentica FOI-a, Jelena Kljaković Gašpić, uspješno je prošla pretkvalifikacije natjecanja Balkan Business Case Competition u Hrvatskoj u kategoriji Business Case Competition, osvojvši 2. mjesto, te se time kvalificirala na natjecanje BCC10* - International Case Study Competition (URL: http://www.bcchallenge.org/competitions/bcc_2009.php), koje se početkom 7. mjeseca održava u Beču.
Od ukupno 50 prijavljenih kandidata, ona je najprije uvrštena u izabranih 15, a zatim je svojom prezentacijom poslovnog slučaja na engleskom jeziku osvojila 2. mjesto.
U Beču će dobiti mogućnost da u međunarodnom timu prezentira novi poslovni slučaj te da sudjeluje na velikom međunarodnom Danu karijera na kojem će se predstaviti renomirane međunarodne i austrijske kompanije, agencije i instituti.
Svi joj želimo puno uspjeha!

Povratak na vrhKosovska delegacija posjetila Tehnološki park

U sklopu svog posjeta gradu Varaždinu 20. svibnja o.g., gradonačelnik Mitrovice Avni Kastrati i Ane Sindik, predstavnica projekta Europske unije za Regionalni ekonomski razvoj na Kosovu, posjetili su Tehnološki park Varaždin, a cilj njihove posjete bilo je upoznavanje primjera dobre prakse u gradu Varaždinu. U nizu posjeta vidjeli su i Slobodu zonu i neko vrijeme proveli u ugodnom društvu gradonačelnika Ivana Čehoka, zamjenika gradonačelnika Zlatka Horvata i direktora Tehnološkog parka Andrije Petrovića koji su predstavili strategiju dobrog razvoja grada i zašto je grad Varaždin primjer dobre prakse. Delegacija s Kosova je izrazila želju za budućom suradnjom na razvoju projekata pri čemu posebno žele uključiti Tehnološki park Varaždin u kojem su upoznali i neke stanare, kao što je poduzeće Evolva i Razvojna agencija sjever-DAN koji su im se predstavili i ispričali kratku priču o tome čime se bave. Kosovska delegacija izrazila je veliko zadovoljstvo sa svime što su vidjeli i kući su se vratili ohrabreni i s novim idejama kako voditi svoj grad prema gospodarskom, tehnološkom, kulturnom uspjehu.

Povratak na vrhPredavanje dviju mladih poduzetnica, suvlasnica tvtke Evenio d.o.o. na Fakultetu organizacije i informatike

Da međusobna suradnja Fakulteta organizacije i informatike i Tehnološkog parka ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru, trudimo se kada god je to prikladno povezati se međusobnom interakcijom. Tako su nam se 26.04.2010. na seminarskoj nastavi iz predmeta Poduzetništvo pridružile Jelena Kovačić i Jelena Brezovec . Radi se o mladim damama koje su zajedno sa svojom kolegicom Kristinom Šoštar u jeku nastupa gospodarske krize odlučile pokrenuti vlastiti biznis. Tako su u lipnju 2008. godine pokrenule poduzeće Evenio d.o.o. čija je glavna djelatnost uređivanje internetskog portala klinfo.hr.
Obje Jelene su završile fakultete društvenog smjera, te do tada radile u agencijama za istraživanje tržišta, novinarstvu i odnosima s javnošću, dok je Kristina diplomirala ekonomiju. Na jednom od uobičajenih druženja uočile su da u Hrvatskoj postoji poplava različitih tematskih portala, od kojih je svaki orijentiran određenoj publici. No, iako je postojalo više njih koji su usmjereni na odrasle, ili pak na bebe i sasvim malu djecu, cure su uočile da kod nas ne postoji portal koji bi se bavio problematikom i temama posvećenima djeci od 3 do 13 godina. Znači bila je potrebna samo dobra ideja, i uočena je još nepokrivena tržišna niša.
Kako je nama na nastavi Poduzetništva cilj studente upoznati ne samo s teorijom, već i sa praktičnim aspektima ulaska u poduzetništvo, ovo je bila izvanredna prilika da studenti dobiju informacije iz prve ruke, od ljudi koji su im bliski i po godinama i razmišljanjima. Cure su pripremile izlaganje o samom početku, nalaženju i razvoju ideje u provediv projekt, pisanju poslovnog plana i njegovoj važnosti, a sve su začinile dodatnim savjetima ("Tips and tricks") iz prve ruke. Ideja koja je meni ostala u glavi nakon svega je da treba biti racionalan u trošenju prikupljenog novca, ali i uporan u ostvarivanju svojih zamisli ako vaša bliža okolina pokazuje interes i misli da bi tu mogao doći uspjeh.
Iako je Evenio krenuo sasvim neuobičajenim putem počevši s poslovanjem u virtualnoj sferi, u tijeku poslovanja pokazalo se da je za bolju prepoznatljivost nužno da njihovi proizvodi i usluge postanu dio materijalnog svijeta, pa su likovi koji predstavljaju zaštitni znak portala pretočeni u edukativnu dječju bojanku. Bojanka je predstavljena na dječjem sajmu u Rijeci ujesen 2009.g. i postigla je pun pogodak, te uskoro izlazi drugo izdanje jer je prva naklada rasprodana.
Nakon njihovog izlaganja studenti su imali dosta pitanja vezanih uz samo osnivanje poduzeća, te ih je zanimalo kako je to, kada nešto što zamisliš i staviš na papir, a onda gledaš kako se to pretvara u stvarnost. Na neki način pokazano im je da se ideje ustrajnošću i radom mogu i realizirati, te da ponekad moraju slijediti svoje snove.

Povratak na vrhStudenti Veleučilišta u Varaždinu posjetili Tehnološki park

Mlade snage prve i druge godine studija Tehničke i gospodarske logistike Veleučilišta u Varaždinu u velikom broju, pod vodstvom prof. dr.sc. Dragutina Funde, posjetili su Tehnološki park. Studenti su u sklopu redovne nastave iz kolegija „Mikroekonomija“ i „Poslovno upravljanje“ 17. svibnja 2010. g. proširili svoje znanje o tehnološkim parkovima, inkubacijskom procesu te svim ostalim uslugama koje ovaj inkubator nudi. Priču o načinu funkcioniranja ove institucije i na koji način ona pridonosi razvoju gospodarstva grada Varaždina ispričale su im gđa Emilija Žuvić i gđica Martina Panić, konzultanti za EU fondove i financije. Kako teorija nije dovoljna za stjecanje znanja, konzultantice Tehnoparka su uz šetnju kroz prostorije upoznale studente i s poduzećem Evolva, uspješnim stanarom Tehnoparka. Evolva je prezentirali svoje poduzeće, djelatnosti , proizvode i usluge koje nudi tržištu, te način na koji surađuju s Tehnoparkom. Studenti su aktivno sudjelovali u turneji po Tehnoparku i pokazali svojim pitanjima da su zainteresirani za ovakvu instituciju i model kojim ona pomaže mladim tvrtkama u inkubaciji da lakše postanu samostalne i uspješne na tržištu. Uz znanje koje su odnijeli kući, pokazali su i interes da možda jednog dana i neki od njih postanu stanari Tehnološkog parka.

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.