:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin ::
Newsletter::05/2012

U ovom broju pročitajte:

U Tehnološkom parku održan međunarodni skup kreativaca

Podrška FOI-a i  Tehnološkog parka razvoju inovacija i međunarodnom transferu tehnologije

Posjet potpredsjednika Vlade RH prof.dr.sc. Branka Grčića FOI-u

Case Study Competition 2012

U Tehnološkom parku održan međunarodni skup kreativaca

Tehnološki park Varaždin,  Znastveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci (StepRI), Univerza na Primorskem Znanstveni i istraživački centar Koper, te društvo Mozaik iz Murske Sobote organizirali su u četvrtak 10 svibnja u Centru kreativnih industrija CREATI::VA u Varaždinu brokerage event – poslovne sastanke tvrtki iz područja kreativnih industrija.

Susret je organiziran pod pokroviteljstvom Europske poduzetničke mreže, a u okviru projekta Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva – SOCPOD. Događaju je nazočilo četrdesetak sudionika – kreativaca, zaposlenika razvojnih agencija, konzultantskih tvrtki i turističkih zajednica iz Slovenije, Italije i Hrvatske.

Raspravljalo se o dvije aktualne teme – kreativnoj industriji i socijalnom poduzetništvu, a održano je nekoliko predavanja.

Primjerice, Nataša Korošec, magistrica menadžmenta u kulturi, Varaždinka koja živi u Bresci u Italiji govorila je o „Kulturnim kvartovima“ kao modelu urbane regeneracije,  te se osvrnula na primjere dobre prakse razvoja kulturnih i kreativnih industrija gradova kao što su Sheffield, Newcastle, Dublin i Beč.

Slijedilo je vrlo zanimljivo predavanje pod naslovom Inovativni poslovni modeli u kreativnoj industriji kojeg je održao Boris Golob poslovni savjetnik i predavač, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.

On je okupljenima objasnio kako novi modeli distribucije i promocije potiču promjene u funkcioniranju tržišta, te kako novi alati informacijskih i komunikacijskih tehnologija omogućuju kreativno izražavanje i distribuciju proizvoda i usluga. Čak i onima koji do sada nisu imali priliku doći do šire publike.

Odgovorio je na pitanje kako alati novih tehnologija utječu na rad u kreativnom gospodarstvu, te  kako objasniti visoke profite na besplatnom partnerstvu sa kupcima i konkurencijom.

Pojasnio je i kako koristiti kreativnost nekog drugog za poboljšanje vlastite konkurentnosti. Pri tom se poslužio zanimljivim primjerima iz svakodnevnog života.

Na kraju je Goran Miloševič konzultant i edukator odraslih u području socijalnog poduzetništva govorio o razvoju kreativne industrije u okviru socijalnog poduzetništva. On je naglasio da je inovativnost i kreativnost zajednička karakteristika koja spaja socijalno poduzetništvo i kreativnu industriju, jednako kao i uloga pojedinca koji razmišlja inovativno i drukčije.


Kao promišljanje teme dana, održana je radionica o kreativnom razmišljanju koja se bavila mogućnostima poboljšanja kvalitete života – socijalnog, kulturnog, kreativnog grada Varaždina.

Zaključak svih prisutnih bio je da je sve rečeno na ova tri predavanja tek otvorilo mnoga pitanja, ali i pokazalo da postoje rješenja za probleme kreativaca te svih onih koji promišljaju i žele pravednije društvo u okvirima tržišne ekonomije.

Svaka od ovih tema biti će detaljno razrađena na nekom od slijedećih seminara koji će se organizirati u Tehnološkom parku Varaždin.

Povratak na vrhU sklopu prekograničnog projekta FIDES – FROM IP TO BUSINESS u Zagrebu je održan ciklus radionica iz područja inovacija i transfera tehnologije. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu partner je u projektu FIDES - FROM IP TO BUSINESS: Developing Environment for start up companies koji se provodi u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. sufinanciranog od strane Europske unije.

Ciljevi projekta su iskorištavanje potencijala inovativnih pojedinaca u regijama, promicanje poduzetništva, poboljšanje usluge postojećeg okruženja podrške i promicanje aktivnosti komercijalizacije.

Uz FOI partneri u projektu su Poslovno inovacijski centar Hrvatske – BICRO d.o.o., Tehnološki Park Varaždin, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o. (STeP Ri) iz Hrvatske i Pomurski Tehnološki Park (PTP), Slovenska tehnološka agencija (TIA) i Znanstveno istraživački centar (ZRS UPR) Univerze na Primorskem iz Slovenije.

Jedna od glavnih aktivnosti u projektu je usavršavanje u području inovacija i transfera tehnologije, prvenstveno zaposlenika institucija  potpornog okruženja, ali i zainteresiranih poduzetnika i inovatora. Kroz mjesec travanj održan je ciklus radionica, kako u Hrvatskoj (Zagreb), tako i u Sloveniji (Ljubljana i Koper), koje su se sastojale od tri modula.

Prvi modul obuhvaćao je tematiku vezanu uz pojam i stanje inovacija u Hrvatskoj i Sloveniji i uvod u industrijsko vlasništvo, a predavači su bili prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka i dr.sc. Bojan Benko iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Drugi modul bio je posvećen patentiranju (provjera smislenosti patentiranja, dokazivanje primjenjivosti izuma, postupanje u slučaju kršenja prava u državi i inozemstvu), a predavač je također bio prof. Štefanić iz Osijeka.

Treći modul obuhvatio je tematiku intelektualnog vlasništva kao sredstva za istraživanje, kolaborativnih ugovora vezanih uz intelektualno vlasništvo, stratešku primjenu PCT-a (Patent Cooperation Treaty) od strane sveučilišta i start-up poduzeća, vrednovanje intelektualnog vlasništva i uspješno tehnološko licenciranje (STL).

Predavačice su bile gđa Olga Spasić i gđa Silvija Trpkovska, stručnjakinje Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), te prof. Borut Likar s Univerze na Primorskem.

Projekt FIDES od strane Fakulteta organizacije i informatike provodi Centar za međunarodne projekte. Centar predstavlja ustrojbenu jedinicu Fakulteta kojoj je osnovna zadaća transfer znanja i metodologije o međunarodnim projektima korisnicima izvan Fakulteta, ali i podrška istraživačima i nastavnicima na Fakultetu pri prijavi i vođenju međunarodnih projekata.

Centar za međunarodne projekte usko je povezan s Centrom za razvoj programskih proizvoda, s kojime najviše surađuje na međunarodnim i nacionalnim projektima.

Centri trenutno broje deset djelatnika, od koji je većina zaposlena u posljednje dvije godine i to upravo na sredstvima EU projekata.

U međunarodne projekte Centra uključeno je mnoštvo nastavnika FOI-a, kako profesora tako i asistenata i znanstvenih novaka. Rezultat toga je veliki uspjeh FOI-a u projektnoj suradnji, što ga svrstava među najuspješnije fakultete Sveučilišta u Zagrebu.

Povratak na vrh


Posjet potpredsjednika Vlade RH prof.dr.sc. Branka Grčića FOI-u

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prof.dr.sc. Branko Grčić posjetio je u četvrtak, 03. svibnja o.g., Varaždinsku županiju, Grad Varaždin i Fakultet organizacije i informatike. Ministra Grčića su ispred FOI-a dočekali prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-a, doc.dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za poslovanje FOI-a, a uz njih su bili i saborski zastupnici Mario Habek i Marijan Škvarić te predstavnici lokalne i regionalne vlasti predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Josip Hehet, zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica, zamjenik župana Milan Pavleković, zamjenik gradonačelnika Varaždina mr.sc. Vjeran Radelić.
Na sastanku u Vijećnici FOI-a, dekan Strahonja je predstavio projekt Kampus Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, a isto tako naglasio da je FOI prvi fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je prošao postupke reakreditacije i vanjskog vrednovanja s visokim ocjenama. Na sastanku su prisustvovali i upravitelj Studentskog doma, g. Nenad Milijaš te direktor Tehnološkog parka, mr.sc. Andrija Petrović. Dekan Strahonja je naglasio koliko je važna podrška Varaždinske županije i Grada Varaždina te našeg saborskog zastupnika g. Habeka, koja je u ovom slučaju bezrezervna, a bez koje bi bilo gotovo nemoguće planirati ovakav projekt.
Ministar je tijekom sastanka izrazio podršku Upravi FOI-a, i ostalim partnerima na projektu Sveučilišni Kampus Varaždin koji obuhvaća i Tehnološki park i Studentski Centar, obvezao se da će dati svoju potporu u fazi prijave projekta te naglasio da su upravo razvojni projekti tog tipa garancija povećanja regionalne i nacionalne konkurentnosti Hrvatske.

Povratak na vrh


Case Study Competition 2012

Studentski tim kojeg čine Danijel Dadović, student FOI-a i  Marija Pranjić, Ivana Slišković i Vicko Mustapić, studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, osvojili su prvo mjesto na Case Study Competition.
Student prve godine diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike, Danijel Dadović, sa svojim je timom osvojio prvo mjesto za poslovni slučaj „Cemex“ na natjecanju Case Study Competition 2012 koje organizira udruga eStudent iz Zagreba.  Zadatak Danijelovog tima, koji čine još i studenti Marija Pranjić, Ivana Slišković i Vicko Mustapić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, bio je osmisliti plasiranje novog CEMEXovog proizvoda na tržište: „paket“ usluga za izgradnju obiteljske kuće, a za pobjedničku ideju osvojili su nagradu u iznosu od 10000 kuna!
Čestitamo Danijelu i njegovom timu!

Povratak na vrh 

Copyright © 2012 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.


Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.