:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin ::
Newsletter::06/2012

U ovom broju pročitajte:

Europsko Natjecanje u Satelitskoj Navigaciji 2012. godine prvi put uključuje sve hrvatske regije

Delegacija Veleposlanstva SAD-a posjetila FOI i Tehnološki park

Odluka o financiranju nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i časopisa

Matija Kopić odlikovan redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Europsko Natjecanje u Satelitskoj Navigaciji 2012. godine prvi put uključuje sve hrvatske regije

Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji je jedinstvena prilika za sve inovativne pojedince, timove, poduzeća i institucije da promoviraju svoje ideje povezane sa sustavom satelitske navigacije te kreiraju na temelju njih inovativne proizvode i usluge koje će se nuditi na svjetskom tržištu.

Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji (eng. European Satellite Navigation Competiton – ESNC) održava se od 2004. godine te uključuje 180 stručnjaka iz područja satelitske navigacije i više od dvadeset država i regija u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Sjevernoj Africi. Nakon što je prošle godine Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. kroz svoj Tehnološko Inovacijski Centar Međimurje uspješno organizirala natjecanje u Sjevernoj Hrvatskoj, ove godine su u natjecanje uključene tehnološke potporne institucije iz svih dijelova Hrvatske što omogućuje lakšu prijavu na natjecanje svim zainteresiranim kandidatima. Osim Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje d.o.o. (TICM) u provedbu ovogodišnjeg natjecanja uključeni su Znanstveno tehnologijski park STePRi iz Rijeke, Tehnološki Park Varaždin, Tehnologijsko-razvojni centar Tera Tehnopolis iz Osijeka, Ured za transfer tehnologije Split i Studentska udruga eSTUDENT.

Hrvatski dio natjecanja održava se pod pokroviteljstvom Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske – BICRO i Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Ključ uspjeha ESNC natjecanja je u bliskoj suradnji s regionalnim, institucionalnim i industrijskim partnerima koji svi dijele zajednički cilj: promicanje inovacija i poduzetničkog duha koristeći Globalni Navigacijski Satelitski Sustav (GNSS) na korist građana Europe i ostatka svijeta. ESNC vrednuje inovacije, posebice kad se radi o novim poslovnim idejama koje na neki način uključuju satelitsku navigaciju. Natjecanje je otvoreno za sve inovativne pojedince, timove, poduzeća, istraživačke institucije i sveučilišta koji žele predstaviti i provjeriti vrijednost svoje ideje povezane sa satelitskom navigacijom te se približiti samoj realizaciji ideje u konkretnom proizvodu ili usluzi. Sudionici natjecanja konkuriraju za fond regionalnih i specijalnih nagrada ukupne vrijednosti od oko milijun Eura koji uključuje novčane nagrade, inkubaciju, treninge i mentoring, savjetovanje iz područja intelektualnog vlasništva, pristup potencijalnim ulagačima i klijentima te, što je najvažnije, jačanje vidljivosti i promociju ideje i njezinog nositelja diljem svijeta. Uz regionalne nagrade postoji i niz specijalnih nagrada u pojedinim područjima primjene. Cilj je organizatora prikupiti ideje za aplikacije koje se temelje na satelitskoj navigaciji, a koje koriste tehnologiju satelitske navigacije na nove i inovativne načine. Mnoge do sad prijavljene ideje već su primijenjene u praksi te su našle put do tržišta.

Sudionici natjecanja iz Hrvatske konkurirat će za nagrade koje su osigurali hrvatski organizatori a uključuju predinkubacijske i inkubacijske pakete u jednoj od partnerskih organizacija, poslovno savjetovanje, marketinšku podršku, priliku za predstavljanje ideje Hrvatskoj mreži poslovnih anđela (CRANE), razvojnu licencu za korištenje GDi ATLAS podatkovnog sadržaja i GDi LOCALIS i Esri alate tvrtke GDi GISDATA, uz edukaciju u trajanju od tjedan dana. Svaki sudionik iz ESNC 2012 Hrvatska dobiti će pravo na uslugu savjetovanja iz područja zaštite prava intelektualnog vlasništva u trajanju od jednog sata.

Ovogodišnje natjecanje otvoreno je od 1. travnja do 30. lipnja do kad je potrebno podnijeti svoju ideju u središnju bazu ideja. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je odabrati i kontaktirati jednu od partnerskih institucija čiji će stručnjaci uputiti natjecatelje u daljnji tijek procesa prijave. Više informacija o natjecanju dostupno je na internetskoj stranici hrvatskog dijela ESNC natjecanja  http://esnc.ticm.hr  te na središnjoj internetskoj stranici ESNC natjecanja http://www.galileo-masters.eu.

Povratak na vrhFakultet organizacije i informatike danas su posjetile zamjenica pomoćnika državne tajnice Sjedinjenih američkih država za Europu i Aziju Bay Fang i ataše za kulturu i obrazovanje u Američkom veleposlanstvu u Zagrebu Sita Sonty. Na FOI-u ih je dočekala zamjenica župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica i dekan Vjeran Strahonja koji je nakon uvodnog predstavljanja, predstavio i planove Fakulteta u budućnosti.

Zamjenica pomoćnika državne tajnice SAD-a Bay Fang studentima, nastavnicima i asistentima s Fakulteta organizacije i informatike govorila je o visokom obrazovanju i globalnoj ekonomiji.

Inovacije su ubrzane i ne smije se zaostajati, no teško je predvidjeti koje nove tehnologije i platforme će biti uspješne, istaknula je Fang. Dotaknula se i diplomacije te kazala kako je budućnost obećavajuća i puna izazova, a Internet mjesto na kojem diplomati upoznaju ljude iz cijelog svijeta i predstavljaju svoju politiku, kulturu i trgovinu.

Nakon posjete Fakultetu delegacija Veleposlanstva SAD-a posjetila je Tehnološki park, kamo ih je otpratio zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Vjeran Radelić.

Povratak na vrh


Odluka o financiranju nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i časopisa

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i u 2012. godini nastavlja s financiranjem nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i časopisa u elektroničkom obliku za sveučilišne knjižnice i knjižnice visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj s ciljem daljnjeg osiguranja dostupnosti elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija koji zadovoljavaju svojom kvalitetom te su postali standardom znanstvenoga rada i prakse u Republici Hrvatskoj.
Financijska sredstva za tu namjenu osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu i projekcijama za 2013. i 2014. godinu ("Narodne novine" broj 24/12 i 36/12) u ukupnome iznosu od 23.614.527 kn.
Temeljem Zakona o javnoj nabavi (''Narodne novine'' broj 90/11) Ministarstvo je pokrenulo pregovore sa sljedećim inozemnim izdavačima/agregatorima: EBSCO Publishing, Elsevier B.V., Ovid Technologies GmbH, Thomson Reuters (Scientific) Inc. i American Mathematical Society.
Pregovori s izdavačima/agregatorima Thomson Reuters (Scientific) Inc. i American Mathematical Society završeni su te se očekuje skoro potpisivanje ugovora o pretplati za 2012. godinu. Pregovori s izdavačem Elsevier B.V. su završeni te se očekuje pokretanje tender procedure. Pregovori s izdavačima/agregatorima EBSCO Publishing i Ovid Technologies GmbH su još u tijeku.

Povratak na vrh


Matija Kopić odlikovan redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Predsjednik Republike Ivo Josipović je u prigodi Dana državnosti RH održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama.
Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za izumiteljstvo u domeni informatičkih poljoprivrednih sustava odlikovan je Matija Kopić, direktor osječke tvrtke Ager Preeo d.o.o., specijalizirane za izradu poljoprivrednih i informacijskih sustava. Matija Kopić sa svojim je suradnicima osmislio projekt Farmeron, koji razrađuje statističke pokazatelje radi smanjenja troškova u poljoprivrednoj proizvodnji.
Još jednom čestitamo Matiji i njegovom timu na izuzetnom uspjehu! 

Povratak na vrh 

Copyright © 2012 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.


Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.