:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 09/2010


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 9. izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o nadolazećim događanjima u Tehnološkom parku Varaždin te programima koje provodi za stanare i poduzetnike iz cijele Hrvatske te programima za kreativce iz Centra kreativnih industrija. Vijesti s FOI-a donose najave međunarodne konferencije, nove kolegije na fakultetu te najavu početka nove akademske godine.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Najava – TechnoInCon i Brokerage event 2010

Info predavanje o Programu provjere inovativnog koncepta

eSkills za stanare CKI-a

Pomozite Neandertalki na Facebook-u

Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2010

Na FOI-u 1. generacija diplomskog studija Ekonomika poduzetništva započela s nastavom

Održan tečaj u vezi prijave Programa provjere inovativnog koncepta

NA FOI-u ZAPOČELA AKADEMSKA GODINA 2010./2011.

''Računi.hr - e-računi za građane''Najava – TechnoInCon i Brokerage event 2010

Dana 21.102010 u Tehnološkom parku Varaždin održat će se konferencija pod radnim nazivom TechnoInCon2010, u sklopu koje će se odvijati i Brokerage event.
U sklopu konferencije održat će se radionica na temu „Zaštita intelektualnog vlasništva“.
Brokerage event, odnosno međunarodni sastanak razvojnih institucija u informacijsko komunikacijskom sektoru biti će organiziran u okviru Europske poduzetničke mreže (EEN). Njegova namjera je omogućiti domaćim tehnološki inovativnim tvrtkama i akademskoj zajednici izlazak na međunarodno tržište te uspostavu partnerstva sa srodnim institucijama.
Ovogodišnje teme brokerage eventa su:
• Kulturna baština budućnosti – virtualni svijet kulture i
• Mogućnosti integracije mobilnih rješenja u poslovno okruženje
Na temelju prošlogodišnjeg iskustva, očekuje se sudjelovanje 50ak tvrtki iz preko 5 zemalja.

Povratak na vrhInfo predavanje o Programu provjere inovativnog koncepta

Info predavanje o Programu provjere inovativnog koncepta (PoC) održalo se u ponedjeljak, 13. rujna 2010. u prostorijama Sveučilišta u Zagrebu, na lokaciji Zvonimirova 8.
Radionica je obuhvatila sljedeće aspekte programa PoC: ciljevi programa, kriteriji prihvatljivosti i odabira, način prijave te iskustva iz prvog kruga.
Rok za predaju prijava je 15. listopad 2010.
Predavanje su održali mr. sc. Andrija Petrović, Tehnološki park Varaždin i dr. sc. Vlatka Petrović, Ured za transfer tehnologije, Sveučilište u Zagrebu

Povratak na vrheSkills za stanare CKI-a

Od početka 2010. godine Centar kreativne industrije pod upravom je Tehnološkog parka Varaždin. Kapaciteti Centra su potpuno popunjeni, svaki stanar ima svog mentora, a zajedničkim dogovor stanara Centra i mentora utvrđene su i potrebe za edukacijama. Naime, smisao osnivanja Centra kreativne industrije nije samo osiguranje prostora stanarima, već i prepoznavanje potreba za usavršavanjem, organiziranje edukacija i profesionalni razvoj poduzetnika-kreativaca. U želji da osigura najkvalitetniju edukaciju iz područja upotrebe informatičke tehnologije, Tehnološki park Varaždin u suradnji sa Microsoftom Inovation Centrom započeo je sa održavanjem programa eSkills.
Program se sastoji od 3 razine:
1. eSkills Digital Literacy a pokriva područje osnova računala, internet i www, sigurnost i zaštita privatnosti, te digital lifestyles
2. eSkills Basic IT skills pokriva područje poznavanja operativnog sustava, naprednog korištenja društvenih mreža, te upotrebu web aplikacieSkills
3. Advanced IT skills otkriti će dodatne tajne i trikove prilikom korištenja
Worda, Excela, Power Pointa i Windowsa 7
Prvi dio edukacije polaznici su „odradili“ prošli tjedan, te vrijedno nastavljaju dalje. Edukaciji su se odazvali svi stanari Centra.
Po završetku sva tri modula polaznici će dobiti uvjerenje o pohađanju (Certificate of Completion).

Povratak na vrhPomozite Neandertalki na Facebook-u

Na zanimljiv marketinški zahtjev tvrtke Farmex, softverska tvrtka inovativnh rješenja - Evolva, izradila je igricu pod nazivom Bioxet evolucija kojom uklanjajući dlake Neandertalki osvajate vrijedne nagrade. Cilj ovog alternativnog načina oglašavanja je upoznati Facebook fanove s evolucijom u uklanjanju dlačica u virtualnom i stvarnom svijetu pomoću kreme Bioxet.
Igra se odvija u 3 kruga, vremenski je ograničena s mogućnošću pozivanja prijatelja u pomoć kako bi zaradili dodatno vrijeme, a i znanje je dodatni faktor kojeg mozete koristiti u svrhu odgovaranja na pitanja tkz. mali kviz i tako zaraditi još malo vremena. Nagrade se dobijaju u svakom krugu, a na kraju pobjednik u svim krugovima osvaja glavi zgoditak koji u ovom tekstu nek ostane tajna. I za kraj nekoliko tehničkih podataka koje će interesirati one nadarenije za programiranje, igra je rađena pomoću HTML i JavaScript tehnologija, tako da je neovisna o web browseru i dodatnim run-time elementima.
Pozivamo vas u pomoć našoj Neandertalki http://apps.facebook.com/bioxet_evolucija/ kako bismo joj otklonili suvišne dlačice, u što kraćem vremenu, ali sreća je veća za ljepši spol jer nagrada ima veću upotrebnu vrijednost za žene bar u ovom stoljeću.

Povratak na vrhMeđunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2010

Na Fakultetu organizacije i informatike,od 22. do 24. rujna 2010. godine, održana je dvadeset i prva po redu međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima CECIIS 2010 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems). Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Varaždinske županije.
CECIIS konferencija je mjesto susreta vodećih hrvatskih i inozemnih IT znanstvenika i stručnjaka koji uz prezentiranje svojih istraživačkih projekata razmjenjuju ideje za nove istraživačke poduhvate. Središnja tema ovogodišnje konferencije bila je znanost usluga (service science). Service science zanimljiv je koncept jer kao interdisciplinarno područje uključuje javnu upravu, industriju, nove tehnologije i istraživanja koja imaju za cilj potporu inovacijama, podizanje kreativnosti i razine usluga u javnom sektoru i industriji.
Radovi prezentirani na konferenciji objavljuju se u CECIIS Zborniku radova.
Konferenciju je otvorio dekan FOI-a, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, a predsjednik Programskog odbora CECIIS-a, profesor emeritus Boris Aurer je održao uvodno predavanje gdje je predstavljen razvoj jedne od najstarijih i najznačajnijih konferencija iz područja primjene informacijskih tehnologija u ovom dijelu Europe. Na otvorenju konferencije bili su nazočni predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Varaždinske županije, Grada Varaždina, sudionici iz javnog i privatnog sektora RH, te znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Prisustvovalo je 80-tak sudionika iz Hrvatske, Europe i svijeta.
U tri dana konferencije prezentirano je 69 znanstvenih i stručnih radova u 8 sekcija, a sudionici su imali priliku slušati i tri eminentna pozvana predavača koji su govorili o trendovima u području informacijskih znanosti. Predavanje na temu već spomenutih znanosti usluga (service sciences) održao je prof.dr.sc. Wolf Rauch, dekan Fakulteta društvenih znanosti Karl Franzens sveučilišta iz Graza. O ekonomici cloud računarstva govorio je prof.dr.sc. Mladen Vouk, voditelj odjela za informacijsku znanost i profesor na North Caroline State sveučilištu u SAD-u.
U okviru ovogodišnje konferencije održan je i okrugli stol pod nazivom „Upravljanje projektima u visokom školstvu u Republici Hrvatskoj”. Uvod u tu vrlo aktualnu tematiku bilo je predavanje o trenutnom stanju i budućem razvoju istraživanja projektnog menadžmenta i njegov utjecaj na praksu prof.dr.sc. Svetlane Cicmil, koja predaje organizaciju i menadžment na Sveučilištu za mir Ujedinjenih naroda i u Poslovnoj školi u Bristolu Sveučilišta Zapadne Engleske.

Povratak na vrhNa FOI-u 1. generacija diplomskog studija Ekonomika poduzetništva započela s nastavom

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, 4. listopada 2010. s nastavom je započela 1. generacija diplomskog studija Ekonomika poduzetništva. Završetkom diplomskog sveučilišnog studija Ekonomika poduzetništva studentu se izdaje diploma kojom se potvrđuje završetak studija i stjecanje akademskog naziva magistar ekonomije, odnosno magistra ekonomije, smjer ekonomika poduzetništva. Diplomski sveučilišni studij Ekonomika poduzetništva temelji se na spoznaji da u Republici Hrvatskoj, a posebice u sjeverozapadnom (SZ) dijelu uz velika poduzeća, postoji značajan broj malih i srednjih poduzeća, te klasičnih obiteljskih poduzeća za koje je karakterističan prijenos vlasništva na mlađe generacije. Posebna pozornost diplomskog studija bit će u korištenju suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije koja daje doprinos razvoju gospodarske djelatnosti u cjelini, a sve s ciljem što uspješnijeg obavljanja redovitih poslovnih aktivnosti u svim segmentima poslovanja. Studente su na prvom predavanju pozdravili dekan Fakulteta, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak i voditeljica studija doc.dr.sc. Marina Klačmer Čalopa.

Povratak na vrhOdržan tečaj u vezi prijave Programa provjere inovativnog koncepta

Na Fakultetu organizacije i informatike 28. rujna 2010. godine, mr. sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka, održao je kratki tečaj u vezi prijave Programa provjere inovativnog koncepta (Proof of Concept - PoC).
Radi se o bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju za razvoj novih procesa ili tehnologija koji su ostvarivi i imaju tržišni potencijal. Istaknuto je kako često postoji problem prijenosa znanja iz znanstvenih institucija u privredu, najčešći problem su financije i baš to je zadatak fonda.
Projekti dobivaju bespovratna sredstva u iznosu od 35 000 do 350 000 kn po projektu uz najmanje 25% sufinanciranja predlagatelja. Prijavitelj mora imati pravnu osobnost (mala tvrtka, znanstveni institut ili sveučilište), ali pretprijavu može napraviti i pojedinac pa je tako ovaj program posebno pogodan za startup firme.
Prodekan za finacije FOI-a, prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, istaknuo kako nas u budućnosti čeka ovakav ili sličan model financiranja budući da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa financira sve manje projekata, a i neki drugi dosadašnji izvori financiranja su sve manji ili čak više uopće ne postoje. Također, većina projekata traži neki oblik sufinanciranja pa bi za tu namjenu trebalo osnovati poseban fond.
Prijave za drugi (posljednji) krug su otvorene do 15. listopada, dosad je stiglo oko 40 prijava.

Povratak na vrhNA FOI-u ZAPOČELA AKADEMSKA GODINA 2010./2011.

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, 13. rujna 2010. godine započela je nova akademska godina, za studente preddiplomskog i diplomskog studija.
Brucoši i brucošice krenuli su na preddiplomski studij FOI-a te na zajednički preddiplomski studij Ekonomika poduzetništva, kojeg izvode FOI i Ekonomski fakultet u Zagrebu. Novim studentima i studenticama FOI-a prvog dana nastave dobrodošlicu su zaželjeli Uprava Fakulteta i članovi Studentskog zbora FOI-a te im dali podrobne upute vezane uz način studiranja i motivirali ih na rad i učenje od početka studija.
Diplomci su imali mogućnost upisati jedno od pet usmjerenja: Informacijsko i programsko inženjerstvo, Organizacija poslovnih sustava, Baze podataka i baze znanja, Informatika u obrazovanju i po prvi puta Ekonomika poduzetništva.
Svim studentima i studenticama želimo uspješno studiranje u novoj akademskoj godini!

Povratak na vrh''Računi.hr - e-računi za građane''

Fakultet organizacije i informatike Varaždin, u suradnji s poduzećem Računi.hr d.o.o., potpisao je ugovor s Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske (BICRO) za financiranje projekta pod nazivom ''Računi.hr - e-računi za građane''. E-računi su potpuna zamjena za račune na papiru. E-račune umjesto u poštanski sandučić primate unutar internet bankarstva te ih jednostavno plaćate jednim klikom. Usluga e-računa bit će dostupna tijekom 2011. Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću Računi.hr d.o.o. odobreno je financiranje u iznosu od 900 tisuća kuna što čini preko 47 % ukupnih troškova projekta. Poduzeće je pokrenuo nekadašnji vlasnik Iskona gospodin Damir Sabol. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.