:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin:: No. 11/2010


Dragi čitatelji,

dobrodošli u 11. izdanje newslettera Organizacije i informatike i Tehnološkog parka Varaždin. U ovom broju čitajte o novim projektima stanara Tehnološkog parka Varaždin te aktivnostima kreativaca iz Centra kreativnih industrija. Vijesti s FOI-a donose nova priznanja i uspjehe za zaposlenike te istaknuta sudjelovanja na promotivnim događanjima.

U ovom broju pročitajte:    VRH

Prof.dr.sc. Divjak izabrana za prorektoricu Sveučilišta u Zagrebu

Creati::VΛ predstavila svoj potencijal

Izabrano 10 hrvatskih ambasadorica poduzetništva

Dan Fakulteta organizacije i informatike

Sve veći interes za PoC program

Kolegiju "Financijska matematika" prvo mjesto na Webfestivalu 2010

Cro Eco Energy Expo 2010

Sudjelovanje Fakulteta organizacije i informatike na 15. smotri SveučilištaProf.dr.sc. Divjak izabrana za prorektoricu Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak, redovna profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, izabrana je na dužnost prorektorice za studije, studente i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Divjak na tu funkciju predložio rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, a odluku je potvrdio Senat Sveučilišta. Mandatno razdoblje trenutačnog rektorskog sastava traje do 2014. godine.
Odabir prof. dr. sc. Divjak u Rektorat Sveučilišta iznimna je čast kako za nju samu, tako i za Fakultet organizacije i informatike Varaždin. Potvrda je to njezina dugogodišnjeg izvanrednog znanstvenog i stručnog rada te sjajnih uspjeha Fakulteta organizacije i informatike. Fakultet, naime, već po drugi puta u nekoliko godina ima svojega predstavnika na najvišim instancama Sveučilišta, što zasigurno govori mnogo o ugledu i kvaliteti Fakulteta.
Prof. dr. sc. Blaženka Divjak rođena je 1967. u Varaždinu. Godine 1989. diplomirala je na studiju matematike i fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na kojem je kasnije magistrirala te doktorirala matematiku. Od 1994. zaposlena je na Fakultetu organizacije i informatike gdje predaje nekoliko matematičkih kolegija i upravljanje projektima, te je prije izbora za prorektoricu, obavljala dužnost prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju. Vrlo je aktivna u međunarodnoj suradnji Fakulteta na kojemu je pod njezinim vodstvom osnovan Centar za međunarodne projekte. Uz brojne nagrade, ove je godine primila nagradu Sveučilišta za doprinos međunarodnoj suradnji, a prošle prvu nagradu na najbolji e-kolegij na Sveučilištu te se istaknula i radom na razvoju sustava kvalitete nastave i istraživanja (predsjednica je Odbora za upravljanje kvalitetom na Sveučilištu u Zagrebu). Autorica je 8 knjiga i 70-tak znanstvenih i stručnih radova, a vodila je i pet međunarodnih i šest domaćih projekata.

Povratak na vrhCreati::VΛ predstavila svoj potencijal

Stanari Centra kreativnih industrija, smještenog u zgradi bivše vojne pekare u Varaždinu, svoje su proizvode i projekte predstavili na Danu otvorenih vrata, 03.12.2010.
Kako bi se što bolje približili gospodarstvu i tržištu stanari Centra kreativnih industrija upriličili su atraktivni dvosatni program u kojem su uzvanicima, varaždinskim gospodarstvenicima i građanskim udrugama, prezentirali komercijalni potencijal vlastite kreativnosti.
Dvosatni program započeo je atraktivnom modnom revijom Melite Kukec, Alenke Mikulan i Sabine Sokač, dizajnerica koje rade u Centru, a potom su se uzvanicima predstavili glazbeni producent Emil Herceg, umjetnički fotograf Krešimir Geci te likovne umjetnice – Suzane Bernat i Lila Herceg, keramičarski obrt Atelier Berga i Udruga Era slobodnih ruku, čiji članovi izrađuju rukotvorine od filcane vune, te vanjski suradnik Centra, slikar Željko Prstec.
Predstavljanje stanara izvrsno je moderirala dizajnerica Nataša Korošec, vanjska suradnica Centra.
Proizvode koji nastaju u Centru kreativnih industrija građani od idućeg tjedna mogu kupiti u ateljeu CKI u Bakačevoj ulici 1.

Povratak na vrhIzabrano 10 hrvatskih ambasadorica poduzetništva

Hrvatska gospodarska komora, Tehnološki park Varaždin, Tera Tehnopolis iz Osijeka i Visoka škola Nikola Šubić Zrinski pokreću projekt „Europska mreža ambasadora ženskog poduzetništva- EntrepreneurSHEp Croatia“.
Hrvatski konzorcij tako se priključuje velikoj europskoj obitelji koja podupire i promovira razvoj ženskog poduzetništva.
Kick-off sastanak hrvatskih ambasadorica ženskog poduzetništva i partnera hrvatskog konzorcija održan je 1.12.2010. u konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin d.o.o., Zagrebačka 89.
Projekt vrijedan gotovo 150.000 eura, prepoznat je od Europske komisije te je dobio potporu iz CIP programa.
Projektnom timu pridružuju se i uspješne žene poduzetnice iz Hrvatske koje postaju ambasadorice ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. Ambasadorice će održavati inspirativne seminare po Hrvatskoj tijekom kojih će promovirati žensko poduzetništvo, svojim primjerom motivirati druge žene da se odluče na vlastiti poduzetnički poduhvat, ali i upozoriti ih na poteškoće koje su one same prošle na svom putu postanka uspješne poduzetnice u Hrvatskoj.
Također, ambasadorice će imati priliku sudjelovati na konferencijama Europskog ženskog poduzetništva sa ambasadorima iz drugih europskih zemalja, i na taj način ostvariti važne europske kontakte i razmijeniti iskustva sa europskim kolegama i kolegicama.
Hrvatske ambasadorice već sljedeći tjedan putuju u Bruxelles kako bi sudjelovale na godišnjoj konferenciji „Europske mreže ženskog poduzetništva“.

Povratak na vrhDan Fakulteta organizacije i informatike

Svečanost obilježavanja Dana Fakulteta organizacije i informatike održat će se 17. prosinca 2010. godine (petak) s početkom u 11,00 sati.
Ove godine obilježava se 48 godina djelovanja Fakulteta, te 36 godina suvremenog studija informatike u Varaždinu. Povodom Dana fakulteta Uprava FOI-a će prezentirati rad u protekloj godini, ali i iznijeti planove za sljedeće razdoblje. Na svečanu sjednicu pozvani su ugledni gosti iz javnog i privatnog života Republike Hrvatske.
Zadovoljstvo nam je pozvati studente i nastavnike da se pridruže događanjima povodom dana Fakulteta.

Povratak na vrhSve veći interes za PoC program

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO zaprimio je u drugom krugu prijava u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut početkom svibnja, ukupno 85 prijava. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosi preko 15 milijuna kuna, dok bi privatni sektor uložio dodatnih približno 14 milijuna kuna u projekte. Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje u okviru Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA i TERA Tehnopolisom.
U drugom krugu zaprimljeno je gotovo 24% više prijava u odnosu na prvi krug. Odaziv natjecatelja obvezuje BICRO i partnere na ulaganje daljnjih napora kako bi se osigurala dodatna sredstva i zadovoljila povećana potražnja.Prispjele prijave biti će obrađene sukladno utvrđenim kriterijima i prezentirane evaluacijskom odboru nakon čega će se izvršiti odabir projekata za financiranje.
Od znanstvenika je došla trećina prijava, a njihovi projekti u prošlom krugu bili su među najbolje ocjenjenima s najvećim inovativnim potencijalom što je znak da tu postoje dosad nerealizirane mogućnosti i razvojni potencijal koji se može i treba staviti u funkciju gospodarskog rasta.
Najzastupljeniji sektor u prispjelim prijavama su i nadalje digitalne tehnologije i ICT, međutim u odnosu na prvi krug postotak njihovog učešća je u laganom padu, dok se trend porasta uočava kod prijava iz drugih sektora tehnologije primjerice tehnologije s primjenom u zdravstvu i energetike.

Povratak na vrhKolegiju "Financijska matematika" prvo mjesto na Webfestivalu 2010

Kolegij ''Financijska matematika'' s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin osvojio je prvo mjesto na Webfestivalu 2010 u kategoriji Seniori.
Nastavnici i autori kolegija su doc.dr.sc. Zlatko Erjavec i Dušan Munđar, dipl. ing. Cilj predmeta je upoznavanje studenata s osnovnim konceptima financijske matematike neophodnima za razumijevanje i razvoj modela potrebnih za financijski menadžment i poslovne proračune.
Priznanja i nagrade autorima najboljih kolegija uručena su na svečanom proglašenju pobjednika Wesfestivala 2010 održanom 16. studenoga 2010. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Povratak na vrhCro Eco Energy Expo 2010

Grad Varaždin u suradnji s Varaždinskom županijom, Međimurskom županijom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Energetskim institutom Hrvoje Požar i Tehnološkim parkom Varaždin organizirao je 2. Međunarodni sajam za obnovljive izvore energije – Cro Eco Energy Expo 2010.
Cro Eco Energy Expo održava se od 10. – 12. studenog 2010.g. u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu. Pored tematski odabranih aktivnosti iz svih područja obnovljivih izvora energije, cilj ovog sajma je i ove godine omogućiti i olakšati razmjenu znanja i iskustava te informacija o zbivanjima u ovom sektoru.
Cro Eco Energy Expo koristi međunarodnu platformu kako bi se akcelerirala primjena obnovljivih izvora energije kao značajan dio svjetske opskrbe energijom.
Sudionicima se nudi kvalitetan program s detaljnijim analizama trenutne situacije na tržištu obnovljivih izvora energije što čini idealnu priliku za interakciju i umrežavanje gospodarstvenika, poduzetnika i ostalih vodećih lidera tog sektora.
Sajam se održava po drugi put te je namjera da postane tradicionalan. Ove će godine nastupiti 30 izlagača, što je više nego lani. Ulaz na sajam i sudjelovanje na panel raspravama je besplatno. Sajam je započeo ekološkom revijom, a predstavit će se i eksponati kao što su vjetrenjače, te elektromobili, elektrobicikli itd., koje će se probno moći i voziti.
Na panel događanjima sudionici iz različitih područja od gospodarstva, elektroinžinjerstva, državnih, financijskih, međunarodnih te drugih institucija mogu razmijeniti ideje, inicijative te tehnologije s ciljem unapređenja i efikasne eksploatacije novih energija. U području obnovljivih izvora energije (OIE) zakonska regulativa je dobro definirana, ali je problem birokratska procedura npr. dobivanje dozvola, registracija itd. Stoga je i glavni cilj sajma ukazati na sve probleme, ali i popularizirati korištenje OIE
Cro Eco Energy Expo teme:

• Fotovoltaik tehnologije

• Tržište obnovljivih izvora energije

• Politika & financiranje

• Solarno grijanje i hlađenje

• Primjeri iz prakse

• Materijali, oprema & proizvodnja

• Integrirane tehnologije

• Izvedbe, standardizacija i ugradnja

• Interaktivne panel diskusije i okrugli stolovi
Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na internetskoj stranici http://www.cro-eee.com.

Povratak na vrhSudjelovanje Fakulteta organizacije i informatike na 15. smotri Sveučilišta

Fakultet organizacije i informatike Varaždin sudjelovao je na 15. smotri Sveučilišta u Zagrebu koja se u sklopu Tjedna Sveučilišta održavala od 4. do 6. studenoga 2010. godine u Studentskom centru (SC). Kao i ranijih godina, FOI se uspješno predstavio svim posjetiteljima Smotre te je promotivni film FOI-a kojeg je izradio asistent Boris Tomaš proglašen najboljim.
U izložbenim prostorima SC-a tijekom tri dana predstavile su se 33 sastavnice zagrebačkoga sveučilišta te pedesetak veleučilišta i visokih škola, održano je dvadesetak tribina na kojima su predstavnici pojedinih fakulteta i akademija govorili o uvjetima upisa na studijske programe i ostalim temama. Dekan Fakulteta, prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, drugoga dana održavanje Smotre sudjelovao je na okruglom stolu Buduće potrebe tržišta rada u IT-u. Ostali sudionici Okruglog stola bili su prof. dr. sc. Gordan Geldec (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Mario Kovač (Fakultet elektrotehnike i računarstva), prof. dr. sc. Mislav Balković (Visoka škola za primijenjeno računarstvo). Moderator Okruglog stola bio je prof. dr. sc. Mario Cifrek (Fakultet elektrotehnike i računarstva).
Fakultet organizacije i informatike predstavljali su studenti Katarina Pažur, Maja Lalić i Đuro Kostelac te asistenti Boris Tomaš, Nikolina Žajdela Hrustek i Goran Hajdin.
U sklopu Smotre, 6. studenoga na FOI-u je održan Dan otvorenih vrata. Sudjelovalo je 20-tak učenika, ponajviše iz škola s područja Varaždinske županije. Martina Tomičić, Izabela Oletić te studentica Martina Šimičić (studentska savjetnica) upoznale su sudionike s Fakultetom. Kroz promotivni video, kratke prezentacije i razgovor, posjetitelji su se imali prilike upoznati s nastavnim planom, raznim fakultetskim aktivnostima te sa studentskim standardom na FOI-u i općenito studentskim životom u Varaždinu.

Povratak na vrh


Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.
Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.