:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin ::
Newsletter::11/2011

U ovom broju pročitajte:

Brokerage event i TechnoInCon konferencija u Tehnološkom parku Varaždin

Studenti FOI-a uspješni na natjecanju Intesa Sanpaolo Card

Motivacijski seminar  u sklopu Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva

Društvena odgovornost visokog obrazovanja prema lokalnoj zajednici - volontiranje

FIDES - FROM IP TO BUSINESS - Razvojna okolina za start-up poduzeća

Predstavljena knjiga „Ekonomija za poduzetnike“

Brokerage event i TechnoInCon konferencija u Tehnološkom parku Varaždin

Treći po redu Brokerage event i TechnoInCon konferencija pod okriljem Europske poduzetničke mreže održani su 16.11.2011. u konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin. Suorganizatori događaja su Tehnološki park Varaždin, Poslovno inovacijski centar Hrvatske, Znanstveno- tehnologijski park Rijeka, Znanstveno-istraživački centar Sveučilišta u Kopru i Microsoft Innovation Centar Varaždin.

Projekt Europska poduzetnička mreža (EEN) financiran je sredstvima Europske unije, iz programa CIP. Mreža pruža potporu i savjet gospodarstvenicima diljem Europe te im pomaže maksimalno iskoristiti mogućnosti Europske unije i jedinstvenog europskog tržišta. Usluge EEN Mreže specifično su kreirane za male i srednje poduzetnike , ali su dostupne i poslovnim institucijama, istraživačkim centrima te sveučilištima u cijeloj Europi. Europska poduzetnička mreža sastavljena je od gotovo 600 partnerskih organizacija i institucija, pruža odlične kontakte i poveznice u 49 zemalja i 83 konzorcija te povezuje preko 4.000 eksperata s područja poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije s ciljem promidžbe konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i europskoj razini pa i šire. Sve usluge EEN-a koje između ostalih uključuju informiranje i savjetovanje, traženje partnera u EU, organizaciju gospodarskih susreta, međunarodnu bazu tehnologija i inovacija, razvoj inovativnih potencijala, potporu istraživanju i razvoju te internacionalizaciju poslovanju besplatne su za MSP-ove i istraživačke institucije.

Ovogodišnji događaj dio je globalne inicijative – Globalni tjedan poduzetništva koji je posvećen potpornim programima i uslugama malom i srednjem poduzetništvu, a okupio je institucije i stručnjak s ekspertizom u 3 teme:

•    Business enablement
•    Računalstvo u oblaku
•    Agilna poduzeća

Na susretu su sudjelovale 23 tvrtke iz 3 zemlje s preko 60 sudionika. Na događaju je unaprijed dogovoreno 10-ak službenih susreta tvrtki dok za ostale neregistrirane sastanke ne postoji  podatak. Događaju su prisustvovali i sudionici projekta YICT (Mladi lovci na karijeru) kojima su predstavljene projektne ideje nekoliko tvrtki iz okruženja te je dogovorena suradnja koja će započeti njihovim prvim radnim iskustvom, a time im se otvara i mogućnost stalnog zaposlenja.

Povratak na vrh


Studenti FOI-a uspješni na natjecanju Intesa Sanpaolo Card

Studenti Fakulteta organizacije i informatike vrlo uspješno su sudjelovali na studentskom natjecanju u izradi projekata na području zadovoljstva klijenata, kojeg je organizirala tvrtka Intesa Sanpaolo Card.

Natjecanje se odvijalo u dvije tematske cjeline: područje inovacija i područje implementacije. Tim studentica Ane Frlete s FOI-a i Ane Jandras s FER-a, pobijedio je u kategoriji inovacije s temom Plaćanje otiskom prsta. U kategoriji implementacije pobjedu je odnio tim studenata ZŠEM-a Davor Crnković i Ariana Kirin obradivši temu Kartična strategija Y generacije.

Pored FOI-a, pravo prijave na natječaj imali su studenti zagrebačkog FER-a, Libertasa, Veleučilišta VERN i ZŠEM-a. Studenti su izradili i predstavili projektni zadatak na jednu od zadanih tema. Projekte je ocijenio žiri čiji su članovi bili predstavnici svih fakulteta uključenih u natječaj, predstavnici Intesa Sanpaolo Carda te Divizije međunarodnih banaka Intesa Sanpaolo Grupe.

Među 12 studenata, koji su ušli u uži izbor našle su se čak tri studentice FOI-a: Maja Lalić, Ivana Kovač, Ana Štefulj.  Ana Štefulj u timu sa studenticom FER-a Darijom Štefić, obradile su temu „Projekt Multiplex, a Maja Lalić i Ivana Kovač temu: „Bankomati za slabovidne i slijepe klijente“.

Pobjednički timovi osvojili su novčanu nagradu te plaćenu stručnu praksu u Intesa Sanpaolo Cardu, a predstavnici timova uskoro putuju u Milano, gdje će 2. prosinca predstavljati Hrvatsku u društvu pobjednika ostalih banaka, članica Intesa Sanpaolo Grupe. Pobjednici međunarodnog natječaja izabrat će nagradu – polugodišnji staž u milanskoj središnjici Intese Sanpaolo ili ljetnu školu na jednom od talijanskih sveučilišta ili poslovnih škola.

„Fakultet organizacije i informatike potiče studente da se uključe u projekte u kojima znanja i kompetencije stečene u nastavnom procesu FOI-a, mogu primijeniti u realnim poslovnim situacijama, odnosno u rješavanju poslovnih izazova te unaprjeđenju poslovnih procesa. Vrlo uspješan plasman FOI studentica na natjecanju Intesa Sanpaolo Grupe govori u prilog kvaliteti studijskih programa i nastave FOI-a te nam je dobar pokazatelj da naši studenti posjeduju kreativnost, znanja i vještine, te mogu i znaju doprinijeti razvoju tvrtke ili institucije u kojoj se zaposle nakon FOI diplome. Na to smo izuzetno ponosni, jer  to je jedna od važnih misija FOI-a: zapošljivost studenata nakon diplome. Čestitamo studenticama FOI-a, kao i ostalim studentima na izvrsnim rezultatima!“ - rekao je prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, dekan FOI-a, nakon objave pobjedničkog tima.

Zdenek Houser, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Carda objasnio je kako je „Unapređenje zadovoljstva klijenata je pokretna meta, stoga je svaki napredak dobrodošao, a studenti su pokazali odvažnost prilikom rada na novim idejama. Cijeli projekt nije tek teoretska vježba – sva rješenja mogu biti korištena u stvarnim uvjetima.“ 

Povratak na vrh


Motivacijski seminar  u sklopu Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva

Tehnološki park Varaždin zajedno sa svojim projektnim partnerima:  Hrvatskom gospodarskom komorom, TERA TEHNOPOLIS d.o.o. iz Osijeka i Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba poziva Vas na motivacijski seminar u okviru projekta „EntrepreneurSHEp Croatia“ - Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva koje će se održati u konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin, Zagrebačka 89, Varaždin, 12. prosinca 2011., s početkom u 11,00 sati.

Projektom „EntrepreneurSHEp Croatia“ partneri u projektu odlučili zajednički doprinijeti poticanju razvoja ženskog poduzetništva koje je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno iskorišteno. Žene još uvijek osjećaju nedostatak razumijevanja društvene okoline kao i nedostatak samopouzdanja kada je riječ o upuštanju u rizik poduzetničkih pothvata i otvaranja vlastitih tvrtki.
Mreža ambasadorica ženskog poduzetništva pomoći će u podizanju sposobnosti žena u stvaranju vizije, jačanju samopouzdanja u postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja.

Ovo je jedan u nizu motivacijskih seminara u okviru projekta na kojima ćemo putem ambasadorica, odabranih uspješnih poslovnih žena u Hrvatskoj poticati nezaposlene i ostale žene da započnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke, kao i podizanje svijesti o poduzetništvu žena.

Nakon ciklusa seminara održat će se pet „follow-up“ radionica kroz koje je cilj  dovesti zainteresirane žene na razinu pokretanja njihove vlastite tvrtke, te izbor najperspektivnije žene u svakoj regiji kojoj će se pružiti dodatna potpora. Osim toga, tri sudionice imati će mogućnost postati nove ambasadorice koje će nastaviti nadahnjivati druge perspektivne žene poduzetnice i nakon završetka projekta.

Ciljane grupe seminara su nezaposlene žene, žene koje prvi put traže posao, mlade žene koje su upravo završile svoje obrazovanje te sve žene koje su nezadovoljne svojom trenutnom pozicijom i osobnim razvojem, pa im treba poticaja da samostalno krenu u poduzetništvo.

Ukoliko ste zainteresirane za sudjelovanje na seminaru, molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite dostavom ispunjene prijavnice (u prilogu) najkasnije do 09. prosinca 2011. 

Povratak na vrh


Društvena odgovornost visokog obrazovanja prema lokalnoj zajednici - volontiranje
Na Fakultetu organizacije i informatike sve više studentica i studenata uključuje se u aktivnosti volontiranja. S obzirom da je interes za različite aktivnosti volontiranja i humanitarnog rada u lokalnoj zajednici sve veći, na Fakultetu je pokrenuta inicijativa i za oformljivanjem Centra za volontiranje čija misija bi bila informiranje, organiziranje, ali i valoriziranje studentske prakse.

Studentski zbor FOI-a ima iza sebe već nekoliko uspješnih volonterskih projekata – pomoć djeci s poteškoćama u učenju, organiziranje nekoliko humanitarnih akcija za prikupljanje novčanih sredstava za one kojima je pomoć zaista potrebna, a protekli mjesec organizirali su dvije volonterske aktivnosti. U suorganizaciji Grada Varaždina i Hrvatskog paraolimpijskog odbora  u Varaždinu, 11. studenoga,  održao se Paraolimpijski školski dan, u čiju su se organizaciju uključili i Centar za volontiranje FOI-a te Studentski zbor FOI-a.  Studenti i nastavnici FOI-a sudjelovali su u aktivnostima i edukativnim igrama kojima se kod djece  i mladih pokušava potaknuti bolje razumijevanje osoba s invaliditetom, a  cilj projekta, koji još traje u svim regijama rvatske, je uočavanje individualnih razlika, pravilna percepcija potreba osoba s invaliditetom  i naglašavanje važnosti paraolimpijskog sporta. Nadalje, Centar za volontiranje FOI-a povezao se s Obiteljskim centrom Grada Varaždina, te su zajedno započeli pomoć učenicima osnovnih škola koji imaju poteškoća u učenju.

Godina 2011. je proglašena godinom volontera, a Fakultet organizacije i informatike je itekako svjestan društvene uloge u svojoj lokalnoj zajednici, kao i važne uloge FOI-a kao visokoobrazovne institucije, da se i studentima prenese osjećaj društvene odgovornosti prema zajednici u kojoj će živjeti i djelovati kao budući alumni FOI-a. 

Povratak na vrh


FIDES - FROM IP TO BUSINESS - Razvojna okolina za start-up poduzeća

Tehnološki park Varaždin s partnerima provodi bilateralni projekt FIDES (FROM IP TO BUSINESS: Developing enviroment for start up companies) između Slovenije i Hrvatske u skopu Operational Programme SI-HR 2007-2013. Ovaj dvogodišnji projekt započeo je s aktivnostima u travnju 2011.

Projekt FIDES je prekogranični projekt razvoja performansi potpornog okruženja u cijeloj regiji radi prepoznavanja i razvoja inovativnih potencijala, čija je ukupna vrijednost više od 876 tisuća eura.

Nositelj projekta je slovenska Javna agencija za tehnološki razvoj, a s hrvatske strane u projektu sudjeluju Poslovno – inovacijski centar Hrvatske – BICRO, Tehnološki park Varaždin, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te Znanstveno – tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Osnovni ciljevi projekta:
• Iskoristiti potencijal inovativnih pojedinaca u regijama – uključiti buduće studente;
• Promicanje poduzetništva koja ne trebaju biti smještena u blizini većih gradova (uglavnom u blizini glavnih gradova) zbog dobre povezanosti i komunikacije koju u imaju u regiji. Osim toga projekt promiče korištenje potencijala smještenih u regiji (na primjer tehnološki parkovi);
• Poboljšati usluge postojećeg okruženja podrške (tehnološki parkovi, razvojne agencije) na području intelektualnog vlasništva i ostalog (IP);
• Promicanje aktivnosti komercijalizacije koje su preslabe s jedne i s druge strane granice s ciljem povećanja broja mladih, tehnološki orijentiranih kompanija te povećati suradnju između akademske zajednice i industrije.
 
Prednosti za uključene dionike:
• Mlade tehnološke tvrtke: u 2012. godini pilot projekti iz područja IP će biti odabrani i financirani,
• Inovativni pojedinci (inovatori, studenti, itd.): pojedinci će imati mogućnost prisustvovati u besplatnim regionalnim radionicama koje će organizirati projektni partneri,
• Zaposlenici u javnim institucijama: moći će prisustvovati besplatnim regionalnim radionicama s mogućnošću razmjene korisnih informacija i know how s drugim institucijama.

Povratak na vrh


Predstavljena knjiga „Ekonomija za poduzetnike“

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Fakultet organizacije i informatike predstavili su 25. studenoga 2011. godine u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina knjigu Ekonomija za poduzetnike.

Autori  „Ekonomije za poduzenike“ su prof. dr. sc. Stjepan Dvorski i dr. sc. Vladimir Kovšca s Fakulteta organizacije i informatike.  Knjiga je fakultetski udžbenik, a autori su je posvetili profesoru emeritusu Franji Ruži povodom njegovog osamdesetog rođendana i njegovog uspješnog znanstvenog i stručnog rada te velikog angažmana u zajednici.

Knjiga svojim sadržajem obrađuje područje primijenjene poslovne ekonomije i to kroz promišljanje o poduzećima od njihova nastanka, zatim samu ideju o poduzetničkom poduhvatu, preko postavljanja ciljeva, oblikovanja, upravljanja te kontrole odnosno mjerenja uspješnosti poslovanja.

Povratak na vrh


 

Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.


Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.