:: newsletter Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i Tehnološkog parka Varaždin ::
Newsletter::12/2011

U ovom broju pročitajte:

IPA SMEs 2012 - Poziv za iskaz interesa

YICT - pilot projekti i stjecanje radnog iskustva

Dan Fakulteta organizacije i informatike

INTERINO BizPlan contest – regionalno natjecanje za najbolji poslovni plan

Održan seminar "Uvod u novi Zakon o javnoj nabavi"

Kreativni potencijali stižu nam iz bivše vojne pekare

Aplikacija FOI asistenata Remoter preuzeta milijun puta na Nokia Trgovini

IPA SMEs 2012 - Poziv za iskaz interesa

Tehnološki park Varaždin, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije Varaždin te mreža privatnih konzultanata specijalizirana za uska tehnologijska područja pozivaju Vas na iskaz interesa za apliciranjem za bespovratna sredstva EU koja su namijenjena podizanju konkurentnosti tvrtki u RH.

Tehnološki park Varaždin, zajedno s navedenim partnerima ima dovoljno tehnološkog znanja i  iskustva u pripremi i provedbi ovakvih projekata. Važno je napomenuti da je u zadnjih 15 mjeseci samo kroz PoC program financirano 29 projekata s ukupnom vrijednošću većom od 1 mil EURa bespovratnih sredstava za poduzetnike u mreži Tehnološkog parka Varaždin. Budući da su ovakvi projekti vrlo kompleksni i izdašni, mišljenja smo da planiranje projekata mora biti vrlo pažljivo i stručno. Iz tog razloga je konzorcij kojeg predstavljamo ovako odabran.

Trenutačno je otvoren natječaj EU u okviru IPA programa koji ima na raspolaganju 3 mil EURa bespovratnih sredstava. Prilikom procesa prijave neizmjerno je važno držati se smjernica za pripremu aplikacije te uočiti problem koje Vaše poduzeće nije moglo riješiti do sada, a tiče se sljedeće 4 grupe aktivnosti:

1.    Uvođenje novih tehnologija s naglaskom na energetsku učinkovitost,
2.    Uvođenje djelotvornijih mehanizama zaštite okoliša,
3.    Modernizacija postojećih proizvodnih postrojenja,
4.    Certifikacija proizvoda i implementacija sustava kvalitete.

Natjecati se mogu sva mala i srednja poduzeća u RH. Koncept projekta potrebno je napisati i poslati do 20. veljače 2012. godine. Iznimno je važno napisati kvalitetan koncept koji se uklapa u predviđene mjere fonda. Nerijetko se događa da dobri projekti zbog lošeg koncepta budu odbijeni. Prilikom izrade koncepta dobro je uključiti stručnjake za proizvodni proces, poznavatelje struke i poznavatelje fonda kako bi koncept bio kvalitetan. Koncepti koji budu odobreni nakon 6-mjesečnog evaluacijskog postupka nastavit će s izradom cjelovitog projekta.
 
Tehnološki park Varaždin, zajedno s navedenim partnerima će svim zainteresiranim poduzetnicima pomoći u pisanju koncepta potpuno besplatno. Za svako tehnologijsko područje će biti dodijeljen stručnjak iz tog područja uz suradnike. Svi koncepti koji budu odobreni mogu nastaviti prpipremati aplikaciju zajedno sa započetim stručnjacima, nastaviti samostalno ili u suradnji s drugim partnerima. Tehnološki park Varaždin dio je Europske poduzetničke mreže i za cilj ima unapređenje tehnologijskih tvrtki u Regiji stoga ima ovakav pristup.

Kako bi se započele aktivnosti pripreme dovoljno je javiti se u TPV (telefonom, osobno, mailom ili nekim drugim putem) te se predbilježiti u listu zainteresiranih. Kako je interes velik, dobro je javiti se na vrijeme.

Povratak na vrh


YICT - pilot projekti i stjecanje radnog iskustva

Tehnološki park Varaždin d.o.o. poziva tvrtke na sudjelovanje u projektu YICT na način da predlože ideje za pilot projekte nakon čije implementacije će one polagati prava na sve ostvareno u pilot projektu.

Također tvrtke mogu predložiti i implementaciju predloženog projekta kroz tromjesečno radno iskustvo za polaznike edukacijskog programa YICT.

Tvrtke mogu i pružiti priliku polaznicima za stjecanje radnog iskustva u maksimalnom trajanju od 3 mjeseca bez da predlože projektnu ideju.

Edukacijske programe u sklopu projekta YICT prošlo je ukupno 48 polaznika. ICT set edukacija podijeljen je u 4 cjeline: Developer, Web developer, Infrastructure specialist i Business analyst. U nastavku dokumenta je detaljniji pregled svih cjelina.

Uz ICT set edukacija polaznici su imali priliku pohađati i treninge poslovnih i mekih vještina (Business practitioner). 12 njih odabrano je u tu grupu na temelju njihovih afiniteta i kompetencija. U nastavku dokumenta je detaljniji pregled ove cjeline.

Polaznici su također imali priliku pohađati i treninge project managementa. U ovu grupu svrstano je 15 polaznika. U nastavku dokumenta je detaljniji pregled ove cjeline.

Nakon što završe sve setove edukacija polaznici će biti podijeljeni u projektne timove u kojima će implementirati pilot projekte. Trajanje ove projektne aktivnosti je 2 tjedna. Nakon implementacije pilot projekata polaznici će imati priliku za stjecanje tromjesečnog radnog iskustva u jednoj od tvrtki iz okruženja. Trajanje te projektne aktivnosti je 3 mjeseca.

Kako se tvrtke mogu prijaviti?

1.    Ukoliko žele predložiti projektnu ideju – ispunjavanjem obrasca YICT_PilotProject_Tvrtka.docx

2.    Ukoliko žele predložiti projektnu ideju i omogućiti polaznicima stjecanje radnog iskustva – ispuniti obrazac YICT_PilotProject_Tvrtka.docx u kojem će u predviđenom polju označiti da predlažu i nastavak u obliku radne prakse.

3.    Ukoliko žele omogućiti polaznicima stjecanje radnog iskustva – ispuniti obrazac YICT_Apprentice.docx.

Link na prijavnu dokumentaciju nalazi se na kraju ovog teksta.

Napomena: Tehnološki park Varaždin raspolaže s računalnom opremom koja je predviđena za rad polaznika na pilot projektima te stjecanje radnog iskustva.

Kako polaznici mogu prijaviti projektnu ideju?

Ispunjavanjem obrasca YICT_PilotProject_Polaznik.docx.

Polaznici također imaju mogućnost pronalaska okruženja odnosno tvrtke u kojoj će stjecati radno iskustvo te se s tom inicijativom mogu u suradnji s tom tvrtkom prijaviti ispunjavanjem obrasca YICT_Apprentice.docx.

Selekcijski postupak

Sve prijave šalju se na e-mail adresu karlo.kukec@tp-vz.hr. Nakon određenog broja pristiglih prijava periodički će se organizirati burza prijava na kojoj će zainteresirani polaznici moći iskazati svoje želje za sudjelovanjem na određenim projektima.

Vrijeme i mjesto održavanja burzi prijava biti će objavljeni na web stranicama Tehnološkog parka Varaždin.

Prijavna dokumentacija sastoji se od ranije spomenutih obrazaca te primjera ispunjenih obrazaca od strane Tehnološkog parka Varaždin. U dokumentu YICT_PilotProject_UputeZaPrijavu.pdf opisan je postupak prijave te su opisani svi edukacijski programi provedeni u ovom projektu.

Povratak na vrh


Dan Fakulteta organizacije i informatike

U petak, 16. prosinca 2011. svečano je obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike.

Povodom Dana Fakulteta Dekan FOI-a, prof.dr.sc. Vjeran Strahonja osvrnuo se na najvažnije aktivnosti i projekte u protekloj godini, u području nastave, znanosti, međunarodne suradnje i poslovanja FOI-a.

Tijekom svečane sjednice članovi Uprave FOI-a dodijelili su nagrade, priznanja i zahvale najzaslužnijim nastavnicima, djelatnicima FOI-a i najuspješnijim studentima. Među ostalim, Nagradu za životno djelo nastavnicima u znanstveno-nastavnim i nastavnim zvanjima primio je prof.dr.sc. Josip Brumec, Nagradu za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu prof.dr.sc. Neven Vrček, a priznanja za uspješnog mladog znanstvenika dobili su dr.sc. Igor Balaban i doc.dr.sc. Sandro Gerić. Priznanja za posebno zalaganje nenastavnog osoblja dobili su Bernardo Golenja i Bernarda Kos. Posebna priznanja Dekana, dobili su Tonimir Kišasondi i Tihomir Orehovački.

I ove godine dodijeljena je Povelja „Prijatelj Fakulteta organizacije i informatike“, koja se ove godine dodjeljuje prof.dr.sc. Günteru Mülleru, direktoru Instituta za informatiku i društvo, Albert Ludwigs sveučilišta u Freiburgu, s kojim FOI ima vrlo uspješnu i dugogodišnju suradnju na projektnim aktivnostima i razmjeni studenata.

Tijekom svečane sjednice nagrađeni su i studenti FOI-a, i to u nekoliko kategorija: za uspjeh tijekom studija, za volonterski rad i sudjelovanje u promotivnim aktivnostima Fakulteta, a od ove godine uvedena je nova kategorija nagrada, nagrada Dekana i partnera iz industrije, koji su donirali sredstva za uspješne studente, koji su se dokazali kao izvrsni u globalnim razmjerima sudjelujući na međunarodnim natjecanjima studenata u područjima – informatike i ekonomije. Ove godine dodijeljene su 4 takve nagrade: nagrada Dekana i Nokije, nagrada Dekana i NTH, nagrada Dekana i Microsoft Innovation Centera, nagrada Dekana i Evolve.

Na svečanoj sjednici govorili su Rektor, prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš, dožupan, g. Pavleković i dogradonačelnik, g. Radelić. 

Povratak na vrh


INTERINO BizPlan contest – regionalno natjecanje za najbolji poslovni plan

Radi poticanja nastanka novih,  inovativnih start-up poduzeća u Varaždinskoj županiji, a u cilju doprinosa razvoju na znanju utemeljenih poduzeća i njihova povezivanja u prekograničnom području Hrvatske i Slovenije, Tehnološki park Varaždin provodi natjecanje za najbolji poslovni plan – INTERINO BizPlan Contest.

Sudionici natječaja mogu potvrditi inovativnost svoje poslovne ideje, utvrditi njezin tržišni potencijal, osvojiti novčane i druge vrijedne nagrade, pohađati besplatne radionice i dobiti savjetovanje za pisanje poslovnog plana te steći dodatna znanja s područja poduzetništva. Prilika je to za predstvaljanje potencijalnim ulagačima, širenje mreže poslovnih kontakata te promociju sebe i svoje tvrtke široj javnosti.

Natjecanje je namijenjeno studentima, akademskom osoblju, istraživačima, potencijalnim poduzetnicima i kreativcima te postojećim poduzećima do tri godine starosti koja nude mogućnost investiranja u nove poslovne ideje. Nema ograničenja na sektorsko područje, dakle prihvatljive su ideje iz svih gospodarskih grana.

Izbor najboljeg poslovnog plana provodit će se u dva dijela. Potencijalni sudionici prvo predaju prijave poslovnih ideja na temelju kojih će stručna komisija odabrati 10 sudionika koji će se plasirati u drugi dio. Nakon toga odabire se 10 finalista kojima se omogućuje sudjelovanje na stručnim radionicama za izradu poslovnog plana u trajanju od 40 sati te im se daje dovoljno vremena za dovršenje poslovnog plana. Točni datumi pojedinih faza natjecanja objavit će se na internetskoj stranici Tehnološkog parka Varaždin (www.tp-vz.hr).

Ovo natjecanje provodi se u sklopu projekta INTERINO, financiranog iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.– 2013. Tijekom projekta provodit će se natjecanja u 8 regija, a finalisti će sudjelovati u prekograničnom natjecanju. Cilj projekta je osposobiti 80 potencijalnih mladih poduzetnika za pokretanje, rast i razvoj njihovih poduzeća, te se očekuje 80 poslovnih planova i osnivanje 20-ak poduzeća. Projekt predviđa razvoj online kataloga u kojem će biti predstavljen veći broj istraživačkih institucija iz prekograničnog područja, s ciljem povezivanja sektora malih i srednjih poduzeća s inovacijama i istraživanjima  te uspostavljanja suradnje na području prijenosa tehnologije i znanja. Tijekom projekta osnovat će se i međunarodna e-učionica na temu inovacija. Povratak na vrh


Održan seminar "Uvod u novi Zakon o javnoj nabavi"

Na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin uspješno je 02.12.2011. održan seminar "Uvod u novi Zakon o javnoj nabavi". Seminaru su prisustvovale 33 osobe koje su iskazale interes da se edukacije ovog tipa organiziraju i nadalje tj. kontinuirano ovisno o zakonskim i podzakonskim promjena u području javne nabave.

Predavanja su održali prof.dr.sc. Tihomir Hunjak te ovlaštene trenerice iz sustava javne nabave Karmen Meić i Mirjana Čusek-Slunjski, dipl.iur. Zahvaljujemo svima na iskazanom interesu i nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji!

Povratak na vrh


Kreativni potencijali stižu nam iz bivše vojne pekare

Kada je stari i stalni postav varaždinskog Entomološkog muzeja, jedne od najvrednije entomološke zbirke u Hrvatskoj, nedavno obogaćen 3D fotografijama kukaca, malo tko je znao da njegovih radova zacijelo ne bi bilo bez Centra kreativnih industrija(CKI), jedinstvenog prostora ne samo u našoj zemlji, nego i regiji, koji podupire razvoj kreativnih potencijala kakvi se često izgube, odnosno ne razviju zbog manjka potpore na nemilosrdnom tržištu.

3D fotografije iz CKI

„Zbog neprilika u tiskanim medijima, gdje sam kao fotoreporter radio više od deset godine surađujući s Vjesnikom, Nacionalom i drugima, prije nešto više od godinu dana ostao sam bez posla gotovo preko noći. Mogućnosti za zapošljavanje kod drugih redakcija nije bilo, a pokretanje obrta, odnosno tvrtke, nije dolazilo u obzir iz nekoliko razloga. Prvi je sigurno taj da za to treba početni kapital, ali isto tako nisam se vidio kao klasični fotograf obrtnik koji izrađuje fotografije za osobne iskaznice i slično. Tako sam se na prijedlog Sabine Sokač pridružio ostalima u prostoru Centra kreativnih industrija gdje sam, zahvaljujući povoljnom najmu i drugim pogodnostima, pokrenuo sa suradnicima G2 Studio za foto i video produkciju u kojom se bavim industrijskom, modnom i 3D fotografijom. Neki od mojih potonji radova nastali su u CKI-u, koji nama kreativcima pruža fantastične mogućnosti jer se usmjerujemo na kvalitetu proizvoda, a ne režije i poreze - našli su se u stalnom postavu Entomološkog muzeja, a uskoro će i na izložbe u više zemalja svijetu zahvaljujući suradnji s Igorom Galašem,doznajemo od fotografa Krešimira Gecija, jednog od stanara varaždinskog Centra kreativnih industrija. CKI se nalazi u obnovljenom prostoru bivše vojne pekare u čijoj su obnovi sudjelovali grad Varaždin i UNDP s po 200.000 kn te MINGORP s 100.000 kuna iz fonda poduzetnički inkubatori. Nakon obnove prostora površine 260 kvadrata, dobiveno je desetak manjih poslovnih prostora u kojima su smješteni korisnici koji se bave fotografijom, videom, glazbom, dizajnom i drugim djelatnostima kod kojih je vrlo izražena kreativnost. „Kreativna industrija kombinira vještine, talente i kreativnost te ima značajan potencijal za stvaranje novih vrijednosti, radnih mjesta te profita mobilizirajući uglavnom vlast ite potencijale. Nema niti jednog kvalitetnom masovnog industrijskog proizvoda bez, primjerice, dobrog dizajna. No, dok se tradicionalna, konvencionalna industrija, dobrim dijelom seli na napučeni istok, budući da treba puno manualnog rada, kreativna industrija ostaje na zapadu, odnosno u Europi gdje je manje ljudi, ali više kreativnosti. Ovaj trend prvo je prepoznat u skandinavskim zemljama, poput Finske, kao i Velikoj Britaniji, gdje su pokrenuti prvi centri kreativnih industr ija, doznajemo od Andrije Petrovića, direktora Tehnološkog parka Varaždin, pod čijim okriljem radi CKI. Tehnološki park Varaždin, kako dodaje Petrović, već tri godine uspješno provodi inkubaciju start – up inovativnih i tehnoloških tvrtki. Zahvaljujući rezultatima, dobio je prostor bivše pekare u kojem je osmislio CKI.

Predstavljeni u Tallinu

Kreativna industrija predstavlja smjer društvenog razvoja sa značajnim potencijalom rasta koji povezuje kulturu, umjetnost i općenito kreativnost s drugim granama gospodarstva. Kao što društvo radi stvaranja većeg broja tvrtki i radnih mjesta podupire razvoj tehnoloških i inovativnih tvrtki kroz tehnološke parkove, isto tako treba podupirati i kreativne potencijale jer oni isto stvaraju novu vrijednost, odnosno radna mjesta. Tako naša stanarka Sabina surađuje s tvrtkom Bambi na oblikovanju obuće. TPV iz svog proračuna podupire svakodnevne aktivnosti CKI, a prvenstveno režijske troškove i održavanje infrastrukture. Našim kreativcima osiguravamo i mentore, slikara Željka Prsteca i Natašu Korošec, a omogućavamo im i nastupe na njima zanimljivim događanjima, kao što je nastup na Fashion.hr-u koji je potekao upravo iz TPV-a, pojašnjava Petrović. Iako još skromni, rezultati CKI prepoznati su i izvan granica Hrvatske. Naime, nedavno je direktor Tehnološkog parka Varaždin predstavljao inkubacijski model Centra kreativnih industrija na godišnjoj konferenciji međunarodnog udruženja znanstveno – tehnoloških parkova IASP u Tallinu u Estoniji, kao primjer dobre prakse u poticanju razvoja kreativnih industrija. Između engleskih i finskih centara za kreativnost šansu za prezentaciju je jedino dobio varaždinski centar kao jedini u ovom području.

Povratak na vrh


Aplikacija FOI asistenata Remoter preuzeta milijun puta na Nokia Trgovini

Na FOI-u je 17. studenoga 2011. održan Dan mobilnih tehnologija, a povod organizaciji Dana je bila aplikacija za pametne telefone – Remoter, koja je dostigla brojku od čak milijun preuzimanja na Nokia Trgovini što je izniman uspjeh jer nema puno developera koji su ovu brojku dosegli na globalnoj razini.

Aplikaciju Remoter su početkom godine izradili dvojica asistenata na FOI-u, Zlatko Stapić i Boris Tomaš uz podršku Nokia Hrvatske i globalnog developer tima iz Nokije. Ova je aplikacija odmah postala hit na Nokia Trgovini jer je u samo 20 dana od postavljanja preuzeta više od 75 tisuća puta.

Remoter je aplikacija koja nudi mogućnost daljinskog upravljanja osobnim računalom putem virtualne tipkovnice i sučelja osjetljivog na dodir, a može se koristiti za različite namjene, primjerice za upravljanje prezentacijama ili audio i vidio sadržajima.

Svojih početaka i ideje su se na prigodnom predavanju na FOI-u u Varaždinu prisjetili autori Remotera Zlatko Stapić i Boris Tomaš. Njihova vizija te stručna potpora Nokijinog tima doveli su do ovog globalnog uspjeha. Iako su znali da je aplikacija korisna i kvalitetno izrađena priznaju da nisu očekivali ovoliki uspjeh. Aplikacija je skinuta u više od 203 zemlje te su se čak na youtube-u pojavile instrukcije kako je koristiti.

Zlatko Stapić je rekao „Danas je izazov pratiti i biti sposoban studentima prenijeti znanje iz područja razvoja aplikacija za mobilne uređaje. Na kolegiju Analiza i razvoj programa pokušavamo studentima omogućiti slobodu u izboru tehnologije koju će koristiti pri izradi vlastitih mobilnih aplikacija. S tim u vezi, željeli smo se upoznati s tehnologijom za izradu mobilnih aplikacija za NOKIA uređaje, ali ujedno i razviti programski proizvod koji će biti koristan. Tako je nastao Remoter. Iskustvo koje smo stekli razvojem, objavom i pružanjem podrške za ovaj programski proizvod je uistinu veliko i raduje me što ga mogu iskoristiti kako u nastavi tako i u znanstvenom radu.

Boris Tomaš naglasio je „Remoter je nastao kao nusprodukt suradnje između FOI-a i Nokije i nastavnog procesa te da takav razvoj događaja nije bio očekivan. Fakultet nam je puno pomogao, jer je s popularizacijom aplikacije na nas pao veliki teret i odgovornost, te se pojavio problem koordinacije obveza i vremena koje možemo tome posvetiti. Zaista sam ponosan na FOI, jer je prva akademska institucija koja ima milijun preuzimanja. U budućnosti planiramo u projekt uključiti studente i ostale developere te će im biti pružena prilika da funkcionalnosti koje razviju za Remoter ponude na Nokia Trgovini kao In-App kupovinu.

Poseban gost Dana mobilnih tehnologija u Varaždinu bio je Nokijin Developer marketing manager, Karl Pletschko. On je najavio nastavak suradnje s Fakultetom i punu podršku novim projektima.

Karl Pletschko je svima prisutnima, a osobito studentima poručio: „Qt ima više od 170 developera s preko milijun preuzimanja i taj broj se neprestano povećava. Danas je pristup ljudima puno jednostavniji i lakši nego prije 5 ili 10 godina i kada imate ideju nije teško distribuirati je i zaraditi novac. Uspjeh možda nije trenutan, neki su razvili mnoštvo aplikacija prije nego su razvili onu koja je doživjela globalni uspjeh, kao npr. tim koji je razvio igricu Angry birds - prije toga su razvili 50 drugih aplikacija, no na kraju se pokazalo da su upornost i vjera u rad put ka uspjehu. Aplikacija Remoter zaista je sjajna i brojka od milijun preuzimanje je impozantna, sretan sam što mogu i osobno čestitati developerima. Vjerujem da će Boris i Zlatko nastaviti razvijati aplikaciju, koja im može donijeti i zaradu, što je sigurno velik poticaj.

Nokia i Fakultet organizacije i informatike suradnju nastavljaju razvijanjem novih aplikacija kao i edukacijom studenata koja se odvija i putem kolegija Analiza i razvoj programa. Qt radionica na FOI-u bila je uvod u suradnju i početak razvoja jedne sjajne aplikacije te se i jedni i drugi nadaju da će se nastavkom suradnje razviti još mnogo dobrih ideja i projekata. 

Povratak na vrh


 

Copyright © 2010 Fakultet organizacije i informatike i Tehnološki park Varaždin d.o.o.


Ukoliko ne želite primati ovaj newsletter odgovorite nam s napomenom da želite da vas uklonimo s popisa primatelja.